pablito_08 18.10.2022 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Witam wszystkich forumowiczów, jest to mój pierwszy post, ale z racji niedawno rozpoczętego wykańczania domu będę pewnie stałym bywalcem. Niestety na mój temat nigdzie nie znalazłem odpowiedzi więc może Wy mi pomożecie. Do rzeczy: W moim domu deweloper nie rozprowadził instalacji sieci internetowej, więc chcę to wykonać samodzielnie. Nurtuje mnie jeden temat związany z poprowadzeniem skrętki po suficie w salonie (po podłodze nie mogę ze względu na ogrzewanie podłogowe, a ściana odpada bo po drodze jest kominek), czy dokładając przewody jak poniżej (linia czerwona planowane ułożenie skrętki, linia niebieska, to aktualna linia zasilania do oświetlenia w salonie) i wiercąc w suficie otwory co kilkanaście centymetrów nie osłabiam go zbytnio? Strop (trudno mi powiedzieć z czego jest wykonany, wygląda na wylewany) jest grubości 17cm a ja bym wiercił otwory na głębokość około 4cm fi6. Wiedza na temat wytrzymałości metali nie jest mi obca, ale nie mam pojęcia jak zachowuje się beton przy tego typu ubytku materiału. Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.10.2022 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Możesz wiercić ile dusza zapragnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 19.10.2022 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Wierć do woli:yes: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.10.2022 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Po co chcesz wiercić??Możesz położyć skrętkę bez wiercenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.10.2022 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Po co chcesz wiercić?? Możesz położyć skrętkę bez wiercenia. Może też powiercić sobie, ale skrętki nie położyć. Opcji jest mnóstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 19.10.2022 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Ja praktykuje tak.: Ręczna bruzdownica (chyba że tynku jest bardzo cienko to trzeba podkuć ) , dalej gruntuje , przewód mocuje punktowo klejem na gorąco ( szybko łapie ) zaciągam goldbandem a resztę czyli gładź to już inwestor sobie robi. Jeden uchwyt do przewodu stosuję w miejscu lampy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablito_08 26.10.2022 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Dzięki za wszystkie odpowiedzi, Niby czlowiek wie, że to kilka otworów o niewielkiej średnicy w stosunku do całości powierzchni stropu, ale gdzieś tam z tyłu głowy jest wizja katastrof.. Za dużo filmów.... Co do klejenia na gorąco czytałem o tym i nawet rozważałem, ale jakoś nie mam do tej metody zaufania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts