Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fotowoltaika znowu opłacalna?

Recommended Posts

699 zł za mWh powyżej limitu i to tylko w 2023 r. to kolejny powód aby przyjrzeć się tej fotowoltaice. Prawie jestem przekonany. Mam tylko prośbę do wszystkich, którzy już korzystają i mieli przeprawę z różnymi firmami proszę o wskazówki na co zwrócić uwagę podczas rozmowy z firma montującą.

699 zł za mWh powyżej limitu i to tylko w 2023 r. to kolejny powód aby przyjrzeć się tej fotowoltaice. Prawie jestem przekonany. Mam tylko prośbę do wszystkich, którzy już korzystają i mieli przeprawę z różnymi firmami proszę o wskazówki na co zwrócić uwagę podczas rozmowy z firma montującą.

Szeroki temat.

Należy zwrócić uwagę m.in. na dobór mocy instalacji PV do potrzeb, cenę, gwarancję, modele modułów, falownika, zabezpieczeń, średnice kabli , ustawienie na połaciach dachu, zacienienia...

a ja mam tylko kilka pytań laika w tym temcie.

Załóżmy że założe sobie panele. Niech to bedzie 6KW.

Mam taryfe G12w. Czy oplaca sie na niej zostać? Teraz grzeje PC (8kW) głównie nocą. Moja pompa pochłania okolo 3-4Mwh rocznie. Raczej ta dolna granica. Rocznie pożeramy okolo 5.5MWh, z czego 73% w taniej taryfie i 27 w drogiej.

W zimę panele dają może 15% założonej mocy. Czyli większośc prądu i tak będe brał z sieci i płacił cenę hurtową. W zimę prawdopodobnie będzie to 90% z sieci, czyż nie?

Więc może warto zmienić na G11 i grzać normalnie w dzień? Nie dośc że temp jest wyższa i bedzie wyższa sprawność PC to jeszcze czasami poświeci słonko i parę KWh wpadnie.

Idealnie byłoby mieć własny bank energii ale ceny są kosmiczne i nieopłacalne nawet przy malutkich pojemnościach.

Teraz chwilowo cena hurtowa prądu jest wyższa niż ta którą płacimy Tauronowi ale wiadomo że w 2023 wszystko wywróci się do góry nogami i może być cena hurtowana na poziomie 50% detalicznej.

Tako sobie liczę że od nowego roku np cena hurtowa energii bedzie 0,75zł / kwh a detaliczna np 1.5zł dla uproszczenia obliczeń. Teraz zakładam że zużyje z sieci 85% prądu potrzebnego czyli 0.85 x 6000 x 1,5zł = 7650zł a 15% zjem jako autokonsumpcja. Do sieci oddam powiedzmy te 85% z 6000 czyli 0.85x6000 x 0,75zł = 3825zł Czyli będę musiał i tak dopłacić prawie 4tyś nie licząc opłat za dystrybucję tak ?

Czy ktoś może mi napisać jaki był stosunek ceny detalicznej do hurtowej przed tym całym szałem z pandemią i wojną?

Edytowane przez Toty

Ja mogę mieć jedną – nie idź za tłumem i najpopularniejszymi dużymi korporacjami – tam natkniesz się na kolejki i chroniczny brak podzespołów. Szczęśliwie mam już fotowoltaikę od kilku miesięcy. Takie urządzenie daje komfort psychiczny i bezpieczeństwo, szczególnie że w nowym roku naprawdę duże podwyżki i wcale się o tym nie mówi. Jeśli przekroczysz limit to płacisz o 40% więcej iż w limicie a jeśli masz duże zużycie to nawet 60% - zadziwiające że żaden dziennikarz tego nie policzył i się o tym nie mówi. Wiem też że trzeba inwestować w energię odnawialną – obserwuje rynek surowców a tam zupełny krach- dlatego planuję montaż pompy ciepła. Wracam z tym tematem do firmy która wykonała mi instalację to S:spam:. Polecam szczególnie, że właśnie uruchomili kalkulator ciepła i tam możesz policzyć ile zapłacisz za ogrzewanie samą pompą ciepła lub pompą podpiętą do fotowoltaiki – tutaj ten kalkulator :spam:. Dla mnie przejścia z węgla na oze będzie ogromna zmianą. Mam nadzieję, ze pod koniec listopada będzie już działać

Edytowane przez Greengaz