Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydroizolacja chudziaka pod płytą fundamentową

tomot79

Recommended Posts

Witam, nietypowe pytanie. Mam wylaną płytę fundamentową. Spód i boki płyty to styrodur xps 15 cm. Pomiędzy xps poziomym a gruntem mam dodatkowo wylany chudziak 10 cm który wychodzi poza obręb xps z każdej strony po ok. 5 cm. Czy jest sens wystające boki chudziaka zabezpieczyć dodatkowo masą KMB lub szlamem.

A jest jakaś izolacja pozioma wychodzaca spod xps-a na chudziaku ? Ja jak pisałem z przedstawicielem jednego z producentów co do użycia masy fpd(podobną do kmb, podobno lepsza) to zalecał aby Chudziak posmarować masą, wyjść z tą izolacja na chudziaku poza obrys plyty a później nałożyć pionowa izolacje na boki i też zajść na obrzeża chudziaku tak, żeby na siebie zachodziły te dwie izolacje. A na rogu plyty zrobić jeszcze zaokrąglona fasete. Powiedzieli, ze pod czyms takim moga siepodpisac (tylko dajac pionowa izolacje na dole na kawalek xpsu zeby uzyc siatki wtopionej w mase). Fajnie to było pokazane w instrukcji chyba weber-a z tego co patrzyłem (ale powyższe info nie było od przedstawiciela webera).

W mojej opinii robienie czegokolwiek przy tym chudziali to strata pieniedzy. Odciołeś się od podciągania wilgoci na różne sposoby: raz tłuczniem, dwa klińcem, trzy piaskiem, cztery folia, pięć XPS.

Żeby pojawiła się wilgoć w płycie fundamentowej to musiałbyć mieć wodę pod naporem na wysokości powyzej XPS...

Ja mam podobny układ jak Ty ale bez chudziaka i bez foli na nim. W tym roku robiąc kostkę musiałem się w jednym miejscu podkopać pod styrodur (prowadziłem rurkę od skroplin), wszędzie suchutko a mam wokoło gliniasty teren i na wiosnę wody gruntowe na wysokości -1m p.p.t.

Zaciagniej tylko styrodur siatką ze szlamem cementowym i będzie więcej niż dobrze.