tomot79 27.10.2022 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Witam, nietypowe pytanie. Mam wylaną płytę fundamentową. Spód i boki płyty to styrodur xps 15 cm. Pomiędzy xps poziomym a gruntem mam dodatkowo wylany chudziak 10 cm który wychodzi poza obręb xps z każdej strony po ok. 5 cm. Czy jest sens wystające boki chudziaka zabezpieczyć dodatkowo masą KMB lub szlamem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felik 27.10.2022 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 A jest jakaś izolacja pozioma wychodzaca spod xps-a na chudziaku ? Ja jak pisałem z przedstawicielem jednego z producentów co do użycia masy fpd(podobną do kmb, podobno lepsza) to zalecał aby Chudziak posmarować masą, wyjść z tą izolacja na chudziaku poza obrys plyty a później nałożyć pionowa izolacje na boki i też zajść na obrzeża chudziaku tak, żeby na siebie zachodziły te dwie izolacje. A na rogu plyty zrobić jeszcze zaokrąglona fasete. Powiedzieli, ze pod czyms takim moga siepodpisac (tylko dajac pionowa izolacje na dole na kawalek xpsu zeby uzyc siatki wtopionej w mase). Fajnie to było pokazane w instrukcji chyba weber-a z tego co patrzyłem (ale powyższe info nie było od przedstawiciela webera). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felik 27.10.2022 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Podobnie jak tu na dole po lewej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomot79 27.10.2022 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Zgodnie z projektem nie było chudziaka. Ja jednak zdecydowałem się na niego profilaktycznie zabezpieczając się od zwierzątek od spodu aby nie wgryzły się w styrodur. Powierzchnia nie była zabezpieczana żadną masą. Za to pod chudziakiem jest folia , oddziela chudz. Od podlłoża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.10.2022 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Rozrysuj to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomot79 27.10.2022 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Rozrysowane, jest jeszcze drenaż opaskowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomot79 27.10.2022 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 [/img]Jjj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomot79 27.10.2022 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 <a class=' alt=''> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 27.10.2022 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 W mojej opinii robienie czegokolwiek przy tym chudziali to strata pieniedzy. Odciołeś się od podciągania wilgoci na różne sposoby: raz tłuczniem, dwa klińcem, trzy piaskiem, cztery folia, pięć XPS. Żeby pojawiła się wilgoć w płycie fundamentowej to musiałbyć mieć wodę pod naporem na wysokości powyzej XPS...Ja mam podobny układ jak Ty ale bez chudziaka i bez foli na nim. W tym roku robiąc kostkę musiałem się w jednym miejscu podkopać pod styrodur (prowadziłem rurkę od skroplin), wszędzie suchutko a mam wokoło gliniasty teren i na wiosnę wody gruntowe na wysokości -1m p.p.t. Zaciagniej tylko styrodur siatką ze szlamem cementowym i będzie więcej niż dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomot79 30.10.2022 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2022 rozumiem że wystarczy siatka i na nią szlam i będzie trzymać, nie odpadnie od xps, czy xps czymś przeszlifować. Czy lepiej siatka z klejem i na to po wyschnięciu nałożyć szlam?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 02.11.2022 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Robisz tak jak standardową "siatkę z klejem" tylko używasz szlamu (trzeba się liczyć z tym, że on trochę szyciej wiąże niż zwykła zaprawa do siatki.Nakładasz szlam, wtapiasz siatkę, zaciągasz szlamem (siatka ma być wtopiona w szlam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts