Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "prześwietlić" ścianę? Czy istnieje jakieś urządzenie do tego?

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z całkowicie niedrożną wentalcją w starym domu jednorodzinnym. Problem jest taki, że to stary dom "trójrodzinny", w którym kanały wentylacyjne poprowadzono uskokami, których oczywiśce nie ma w dokumentacji. Te uskoki są na wysokości mieszkania sąsiada z góry, więc nie mogę od tak kuć na ślepo. Czy istnieje jakieś urządzenie, które powoliłoby je zmapować w ścianach?

Znalazłem w anglojęzycznym necie coś takiego jak Walabot DIY, ale opinie nie są pochlebne.

Witam,

Mam problem z całkowicie niedrożną wentalcją w starym domu jednorodzinnym. Problem jest taki, że to stary dom "trójrodzinny", w którym kanały wentylacyjne poprowadzono uskokami, których oczywiśce nie ma w dokumentacji. Te uskoki są na wysokości mieszkania sąsiada z góry, więc nie mogę od tak kuć na ślepo. Czy istnieje jakieś urządzenie, które powoliłoby je zmapować w ścianach?

Znalazłem w anglojęzycznym necie coś takiego jak Walabot DIY, ale opinie nie są pochlebne.

Możesz spróbować dowolny wykrywacz konstrukcji drewnianej, ale żadnej gwarancji nie dam. Jest tego pełno na rynku w cenie kilkadziesiąt do kilkuset zł.

• Like 1

Co to znaczy "kanały wentylacyjne prowadzono uskokami" ?

Masz wejście na dach domu?

Na której kondygnacji masz swoje mieszkanie?

Kondygnacja druga. Nade mną jest jeszcze jedna. Na dach da się się wejść i byłem tam. Wpuszczałem kulę metalową, ale kanał nie jest w pełni pionowy, więc ciężko go udrożnić w ten sposób...

Uskoki polegają na tym, że kanał wentylacyjny zakręca wewnątrz ściany niczym droga za znakiem A-1 lub A-2. Tak go zbudowano twórczo i nie sporządzono dokumentacji tych zakrętów...