Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prąd budowlany a nowa ustawa o zmniejszeniu cen prądów dla niektórych odbiorców.

jkan997

Recommended Posts

Projekt ustawy o preferencyjnych cenach prądu dla małych przedsiębiorców i średnich przedsiębiorstw zbliża się do finiszu a ja mam obawy że przez przeoczenie osoby fizyczne korzystający z prądu budowlanego wypadły z tego aktu (co logicznie by było zupełnie bez sensu).

Może ktoś oświeci mnie że się mylę.

http://orka.sejm.gov.pl/proc9.nsf/ustawy/2697_u.htm

Mam prąd budowlany od kilku dni i powiem szczerze, że taka wątpliwość mnie nie naszła , ENEA z "urzędu" przydzieliła mi C11 czyli potraktowała mnie jako przedsiębiorcę który zużywa energię elektryczną na potrzeby podstawowej działalności - czyli budowę domu. Moim zdaniem cała taryfa C11 bez wyjątków podlega ustawie.

• 3 weeks później...

odnośnie poruszonej sprawy:

w dniu dzisiejszym odbyłem rozmowę w w/w temacie z firmą E.ON - niestety uzyskane informacje nie napawają optymizmem. pracownik poinformował mnie, iż mimo taryfy C nie przysługuje zarówno zamrożenie ceny, jak również limity zużycia.

wygląda na to, iż ustawodawca pominął osoby posiadające prąd budowlany...

Edytowane przez _KKK_

wygląda na to, iż ustawodawca pominął osoby posiadające prąd budowlany...

Nie mógł pominąć ani uwzględnić - bo nie ma czegoś takiego, jak prąd budowlany.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?110269-Zmiana-taryfy-budowlanej-na-G11-bez-odbioru&p=8103024&viewfull=1#post8103024

tak to prawda, ale mam przyłącze tymczasowe i do momentu przejścia na docelowe ZE nie chce zmienić grupy taryfowej...

paradoks polega na tym, iż mimo taryfy C - po zapoznaniu się z wymaganym wnioskiem - nie spełniam warunków jako przedsiębiorca, a taryfy G nie uzyskam do czasu przyłącza docelowego.

będę wdzięczny za wszelkie sugestie w dalszym postępowaniu z ZE

• 2 weeks później...

Podepnę się do tematu.

Opis mojej sytuacji - posiadam lokal użytkowy, w którym prowadzona jest działalność gospodarcza przez inny podmiot prawny, zaś ja jestem osobą fizyczną wynajmującą ww. firmie lokal. Oczywiście w lokalu jest taryfa C11 (dla firm). Czy wobec tego mogę złożyć wniosek (w myśl ustawy z 27.10.2022 o środkach nadzwyczajnych mających na celu ograniczenie wysokości cen energii elektrycznej oraz wsparciu niektórych odbiorców w 2023 roku) ?

Teoretycznie taryfę mam "dla firm", ale nie jestem przedsiębiorcą...

... nie jestem przedsiębiorcą...

Według wyjaśnień PGE nie możesz złożyć oświadczenia, szczegóły poniżej w linku temat "Co z najemcami?":

https://samorzad.infor.pl/sektor/zadania/bezpieczenstwo/5608771,wzor-oswiadczenia-jak-wypelnic-odbiorca-uprawniony-zamrozenie-cen-pradu-maksymalna-cena-30-listopada-2022-r-785-zl-mwh-79-groszy-kwh-pdfhtml.html