jkan997 29.10.2022 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Projekt ustawy o preferencyjnych cenach prądu dla małych przedsiębiorców i średnich przedsiębiorstw zbliża się do finiszu a ja mam obawy że przez przeoczenie osoby fizyczne korzystający z prądu budowlanego wypadły z tego aktu (co logicznie by było zupełnie bez sensu).Może ktoś oświeci mnie że się mylę. http://orka.sejm.gov.pl/proc9.nsf/ustawy/2697_u.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikomir 29.10.2022 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Mam prąd budowlany od kilku dni i powiem szczerze, że taka wątpliwość mnie nie naszła , ENEA z "urzędu" przydzieliła mi C11 czyli potraktowała mnie jako przedsiębiorcę który zużywa energię elektryczną na potrzeby podstawowej działalności - czyli budowę domu. Moim zdaniem cała taryfa C11 bez wyjątków podlega ustawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_KKK_ 16.11.2022 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 (edytowane) odnośnie poruszonej sprawy:w dniu dzisiejszym odbyłem rozmowę w w/w temacie z firmą E.ON - niestety uzyskane informacje nie napawają optymizmem. pracownik poinformował mnie, iż mimo taryfy C nie przysługuje zarówno zamrożenie ceny, jak również limity zużycia. wygląda na to, iż ustawodawca pominął osoby posiadające prąd budowlany... Edytowane 16 Listopada 2022 przez _KKK_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2022 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 wygląda na to, iż ustawodawca pominął osoby posiadające prąd budowlany... Nie mógł pominąć ani uwzględnić - bo nie ma czegoś takiego, jak prąd budowlany. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?110269-Zmiana-taryfy-budowlanej-na-G11-bez-odbioru&p=8103024&viewfull=1#post8103024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_KKK_ 16.11.2022 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 tak to prawda, ale mam przyłącze tymczasowe i do momentu przejścia na docelowe ZE nie chce zmienić grupy taryfowej... paradoks polega na tym, iż mimo taryfy C - po zapoznaniu się z wymaganym wnioskiem - nie spełniam warunków jako przedsiębiorca, a taryfy G nie uzyskam do czasu przyłącza docelowego. będę wdzięczny za wszelkie sugestie w dalszym postępowaniu z ZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 28.11.2022 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Podepnę się do tematu. Opis mojej sytuacji - posiadam lokal użytkowy, w którym prowadzona jest działalność gospodarcza przez inny podmiot prawny, zaś ja jestem osobą fizyczną wynajmującą ww. firmie lokal. Oczywiście w lokalu jest taryfa C11 (dla firm). Czy wobec tego mogę złożyć wniosek (w myśl ustawy z 27.10.2022 o środkach nadzwyczajnych mających na celu ograniczenie wysokości cen energii elektrycznej oraz wsparciu niektórych odbiorców w 2023 roku) ? Teoretycznie taryfę mam "dla firm", ale nie jestem przedsiębiorcą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikomir 28.11.2022 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 ... nie jestem przedsiębiorcą... Według wyjaśnień PGE nie możesz złożyć oświadczenia, szczegóły poniżej w linku temat "Co z najemcami?": https://samorzad.infor.pl/sektor/zadania/bezpieczenstwo/5608771,wzor-oswiadczenia-jak-wypelnic-odbiorca-uprawniony-zamrozenie-cen-pradu-maksymalna-cena-30-listopada-2022-r-785-zl-mwh-79-groszy-kwh-pdfhtml.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 29.11.2022 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Faktycznie lipa. Przestudiowałem szczegółowo odpowiednie akty prawne i niestety osoby fizyczne płacące m.in. taryfę C11 są w czarnej d...No chyba, że założę kościół to sobie odliczę - co za poronione przepisy w poronionym kraju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts