Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańszy lokal mieszkalny

asaledr

Recommended Posts

Witam,

Gmina będzie chciała zabrać mi znaczną część działki na podstawie spec ustawy ZRID (o szczególnych zasadach przygotowania i realizacji inwestycji w zakresie dróg publicznych).

Pieniądze to mi groszowe za to dadzą bo działka nie ma żadnych zabudowań, ale ma dla mnie wartość sentymentalną.

Jakby na działce stał jakiś lokal mieszkalny to z miejsca dostaje dodatkowe 10 tyś zł. I teraz pytanie jak na szybko taki lokal załatwić.

Jakby przyczepę kampingową kupić na złomowisku/jakąś taką byleby stała, albo jakiś kontener mieszkalny to jak to dałoby radę to przekwalifokować na lokal mieszkalny, żeby wziąć więcej pieniędzy za to przejęcie mojej działki?

nie, zadne nie spełni wymogów lokalu mieszkalnego. Określa go ustawa stawie z 24 czerwca 1994 r. o własności lokali, art. 2 ust. 2.

Ale 10 tyś za "lokal mieszkalny" to jakaś kpina przy obecnych cenach nieruchomości.

Czy odszkodowanie jest w wysokości realnej wartości gruntów na wolnym rynku?

Moim zdaniem warto negocjować zamianę gruntów zamiast odszkodowania w gotówce.

To jest działka rolna, ale tutaj każdy obok na takiej samej rolnej ma zabudowę więc niby rolna ale na 99,9% normalnie bym tam coś postawił.

Jak mi zabiorą to z 15 m szerokości zrobi się 10metrów to już kiepsko będzie coś tam zrobić bo to jednak dużo jest.

Działki nie chciałbym zamieniać bo jest w rodzinie od 100 lat...

A pieniądze to pewnie ta działka realnie patrząc jest warta z 10 tysięcy to co oni mi tam dadzą nawet jakby dali połowę tej wartości to grosze są bo ja nic z tym nie zrobię nic za to nie kupie

Skoro MPZP umożliwia budowanie w tym rejonie, to jest to potencjalnie działka budowlana a nie rolna. Bo gdybyś chciał ją sprzedać komuś, kto chce się wybudować, nie sprzedałbyś w cenie rolnej, tylko dużo drożej.

Ponieważ i tak ci zabiorą, to lepiej wynegocjować najlepsze rozwiązanie - stąd proponuję zamienić na inne grunty.

A da się jakoś sprawdzić listę działek jakie ma gmina aby ewentualnie wybrać sobie jakąś o którą się upominać?

Nie gmina, ale skarb państwa. I negocjujesz to z tymi, co organizują wykup.

mam mało danych (np. czy masz MPZP w tej miejscowości, czy WZ, czy działki siedliskowe, czy budowlane). IMHO warto byłoby poszukać prawnika do konsultacji - ile da się ugrać więcej kasy niż wstępnie proponują.