Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec Vitodens 050 - prośba o pomoc w sprawie temperatury

pawel0014

Recommended Posts

Witam serdecznie. Mam w szeregowcu piec Vitodens 050, na dole podłogówka a u góry w 4 pomieszczeniach grzejniki. Jaką optymalnie temperaturę wody ustawić na piecu ? Podłogówkę mam ustawioną na ok 34-35 stopni. Obecnie mam 40 stopni ustawione na piecu. Przy włączonych grzejnikach piec pracuje bardzo długo zanim wyłączy się na chłodzenie. Z góry dziękuję

mistalova napisał:
W domu jest za zimno czy za ciepło?

W domu jest idealnie, mam sterownik salus do kotła który utrzymuje mi temperaturę. Nie chodzi mi o temperaturę w domu tylko o to czy jest jakaś optymalna temperatura wody wychodzącej z kotła. Nie ma ona wpływu zbytnio na temperaturę w domu bo i tak na podłogówkę idzie zmieszana woda, ale może ma wpływ na ekonomię itp.

pawel0014 napisał:
W domu jest idealnie, mam sterownik salus do kotła który utrzymuje mi temperaturę. Nie chodzi mi o temperaturę w domu tylko o to czy jest jakaś optymalna temperatura wody wychodzącej z kotła. Nie ma ona wpływu zbytnio na temperaturę w domu bo i tak na podłogówkę idzie zmieszana woda, ale może ma wpływ na ekonomię itp.

Na ekonomię wpływ ma na pewno. Myślę że te 45*C to optymalne rozwiązanie, Z racji instalacji mieszanej jeśli pomieszczenia grzejnikowe nie są troszkę zimniejsze od podłogówki to temperatura ta powinna zostać. Kocioł ma 3kW mocy minimalnej więc niższa temperatura będzie powodowała gorszą wydajność grzejników i o ile taka temperatura nie powoduje zbyt częstego uruchamiania się kotła to zostawił bym takie ustawienia. Większa temperatura może lepiej dogrzewać pomieszczenia grzejnikowe ale z kolei nastawa mieszania podłogówki może powodować mniejszy pobór ciepła co z kolei będzie powodem do częstszego załączania i wyłączania kotła.