pawel0014 04.11.2022 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 Witam serdecznie. Mam w szeregowcu piec Vitodens 050, na dole podłogówka a u góry w 4 pomieszczeniach grzejniki. Jaką optymalnie temperaturę wody ustawić na piecu ? Podłogówkę mam ustawioną na ok 34-35 stopni. Obecnie mam 40 stopni ustawione na piecu. Przy włączonych grzejnikach piec pracuje bardzo długo zanim wyłączy się na chłodzenie. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.11.2022 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 jelsi kociol pracuje w trybie stałotemperaturowym to temepratura musi byc ustawiona na parametr obliczeniowy (tempertura jaka zapeni komfort trmiczny przy -20*C na zewnątrz).Przy sterowaniu pogodowym krzywa grzewcza wg projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel0014 04.11.2022 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 Nie wiem w jakim trybie pracuje i nie znam żadnych krzywych grzewczych. Na mieszaczu podłogówki ustawione Ok 35 stopni. Temperatura wody wychodzącej z pieca 45 stopni jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 04.11.2022 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 W domu jest za zimno czy za ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel0014 04.11.2022 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 mistalova napisał: W domu jest za zimno czy za ciepło? W domu jest idealnie, mam sterownik salus do kotła który utrzymuje mi temperaturę. Nie chodzi mi o temperaturę w domu tylko o to czy jest jakaś optymalna temperatura wody wychodzącej z kotła. Nie ma ona wpływu zbytnio na temperaturę w domu bo i tak na podłogówkę idzie zmieszana woda, ale może ma wpływ na ekonomię itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.11.2022 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 pawel0014 napisał: W domu jest idealnie, mam sterownik salus do kotła który utrzymuje mi temperaturę. Nie chodzi mi o temperaturę w domu tylko o to czy jest jakaś optymalna temperatura wody wychodzącej z kotła. Nie ma ona wpływu zbytnio na temperaturę w domu bo i tak na podłogówkę idzie zmieszana woda, ale może ma wpływ na ekonomię itp. Na ekonomię wpływ ma na pewno. Myślę że te 45*C to optymalne rozwiązanie, Z racji instalacji mieszanej jeśli pomieszczenia grzejnikowe nie są troszkę zimniejsze od podłogówki to temperatura ta powinna zostać. Kocioł ma 3kW mocy minimalnej więc niższa temperatura będzie powodowała gorszą wydajność grzejników i o ile taka temperatura nie powoduje zbyt częstego uruchamiania się kotła to zostawił bym takie ustawienia. Większa temperatura może lepiej dogrzewać pomieszczenia grzejnikowe ale z kolei nastawa mieszania podłogówki może powodować mniejszy pobór ciepła co z kolei będzie powodem do częstszego załączania i wyłączania kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 05.11.2022 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 pawel0014 napisał: W domu jest idealnie,. To po co Ci doktoryzacja z ogrzewania? Dobra, odpowiem, dla ekonomiki ma znaczenie powrotu - im niższa t. tym lepiej, przy czym od. ok 56'C już nie ma znaczenia (zanika kondensacja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts