andzejandzej 06.11.2022 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Witam, pierwsze żeby opisać moją sytuacje proszę zapoznać się z poniższym zdjęciem ogólnie sprawa wygląda ta, że potrzebuje z mojego domu, przeciągnąć kabel elektryczny do garażu. (droga kamień, żadnego asfaltu, jest naprawiana przez właścicieli drogi) Droga jest prywatna, tzn. jestem współwłaścicielem tej drogi bo sąsiad też jest właścicielem i ma prawo po niej jeździć Myślałem żeby posłać kabel w kratce odpływowej którą wstawię do drogi, kabel do peszla i będzie tam bezpieczny. No ale jak to wygląda od strony prawnej, czy sąsiad może mnie gdzieś zgłosić że tak poprowadziłem sobie kabel? Dom jak i droga i garaż to jest tak naprawdę jedna działka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 09.11.2022 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2022 Witam, pierwsze żeby opisać moją sytuacje proszę zapoznać się z poniższym zdjęciem [ATTACH=CONFIG]462012[/ATTACH] ogólnie sprawa wygląda ta, że potrzebuje z mojego domu, przeciągnąć kabel elektryczny do garażu. (droga kamień, żadnego asfaltu, jest naprawiana przez właścicieli drogi) Droga jest prywatna, tzn. jestem współwłaścicielem tej drogi bo sąsiad też jest właścicielem i ma prawo po niej jeździć Myślałem żeby posłać kabel w kratce odpływowej którą wstawię do drogi, kabel do peszla i będzie tam bezpieczny. No ale jak to wygląda od strony prawnej, czy sąsiad może mnie gdzieś zgłosić że tak poprowadziłem sobie kabel? Dom jak i droga i garaż to jest tak naprawdę jedna działka. Pytasz o problem prawny czy techniczny? Jeśli chodzi o prawo, to wszyscy współwłaściciele drogi muszą się zgodzić. Dużo was jest? Nie możesz wrzucać instalacji do wspólnej drogi bez zgody pozostałych. Chyba, że na dziko, bo nikt się tą drogą nie interesuje. Technicznie to tzw. przewiert sterowany - bezinwazyjnie, bezproblemowo. Jeszcze można górą, kablem pomiędzy budynkami, ale to gorsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 12.11.2022 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Sąsiad musi wyrazić zgodę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.11.2022 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 (edytowane) Sąd Najwyższy: Zgodzić się trzeba z poglądem, że inwestycje, które mają na celu zwiększenie użyteczności innej nieruchomości, na ogół przekraczają zakres zwykłego zarządu, nie dotyczy to jednak sytuacji, gdy wyłącznym przeznaczeniem nieruchomości jest uzyskanie przez jej właścicieli możliwości korzystania z innych nieruchomości. Wspólna nieruchomość służy współwłaścicielom wyłącznie jako droga dojazdowa do innych ich nieruchomości, toteż przeprowadzenie przez nią instalacji kanalizacyjnej pozostaje w zgodzie z jej służebnym charakterem, dlatego - jako mieszczące się w ramach służebnego przeznaczenia nieruchomości - może być uznane za czynność zwykłego zarządu. Dla oceny, czy zamierzona przez wnioskodawców inwestycja nie przekracza granic zwykłego zarządu, nie jest bez znaczenia, że z dokonanych przez Sąd pierwszej instancji ustaleń faktycznych wynika, iż użyteczność wspólnej nieruchomości jako drogi pogorszy się tylko przejściowo, na czas wykonywania na niej prac, a po ich wykonaniu, przywrócony zostanie poprzedni stan drogi. Edytowane 12 Listopada 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts