Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeciągniecie kabla elektrycznego przez drogę

andzejandzej

Recommended Posts

Witam, pierwsze żeby opisać moją sytuacje proszę zapoznać się z poniższym zdjęciem

sadf.jpg

ogólnie sprawa wygląda ta, że potrzebuje z mojego domu, przeciągnąć kabel elektryczny do garażu. (droga kamień, żadnego asfaltu, jest naprawiana przez właścicieli drogi)

Droga jest prywatna, tzn. jestem współwłaścicielem tej drogi bo sąsiad też jest właścicielem i ma prawo po niej jeździć

Myślałem żeby posłać kabel w kratce odpływowej którą wstawię do drogi, kabel do peszla i będzie tam bezpieczny. No ale jak to wygląda od strony prawnej, czy sąsiad może mnie gdzieś zgłosić że tak poprowadziłem sobie kabel? Dom jak i droga i garaż to jest tak naprawdę jedna działka.

• Like 1

Witam, pierwsze żeby opisać moją sytuacje proszę zapoznać się z poniższym zdjęciem

[ATTACH=CONFIG]462012[/ATTACH]

ogólnie sprawa wygląda ta, że potrzebuje z mojego domu, przeciągnąć kabel elektryczny do garażu. (droga kamień, żadnego asfaltu, jest naprawiana przez właścicieli drogi)

Droga jest prywatna, tzn. jestem współwłaścicielem tej drogi bo sąsiad też jest właścicielem i ma prawo po niej jeździć

Myślałem żeby posłać kabel w kratce odpływowej którą wstawię do drogi, kabel do peszla i będzie tam bezpieczny. No ale jak to wygląda od strony prawnej, czy sąsiad może mnie gdzieś zgłosić że tak poprowadziłem sobie kabel? Dom jak i droga i garaż to jest tak naprawdę jedna działka.

Pytasz o problem prawny czy techniczny? Jeśli chodzi o prawo, to wszyscy współwłaściciele drogi muszą się zgodzić. Dużo was jest? Nie możesz wrzucać instalacji do wspólnej drogi bez zgody pozostałych. Chyba, że na dziko, bo nikt się tą drogą nie interesuje.

Technicznie to tzw. przewiert sterowany - bezinwazyjnie, bezproblemowo. Jeszcze można górą, kablem pomiędzy budynkami, ale to gorsze rozwiązanie.

Sąd Najwyższy:

Zgodzić się trzeba z poglądem, że inwestycje, które mają na celu zwiększenie użyteczności innej nieruchomości, na ogół przekraczają zakres zwykłego zarządu, nie dotyczy to jednak sytuacji, gdy wyłącznym przeznaczeniem nieruchomości jest uzyskanie przez jej właścicieli możliwości korzystania z innych nieruchomości. Wspólna nieruchomość służy współwłaścicielom wyłącznie jako droga dojazdowa do innych ich nieruchomości, toteż przeprowadzenie przez nią instalacji kanalizacyjnej pozostaje w zgodzie z jej służebnym charakterem, dlatego - jako mieszczące się w ramach służebnego przeznaczenia nieruchomości - może być uznane za czynność zwykłego zarządu. Dla oceny, czy zamierzona przez wnioskodawców inwestycja nie przekracza granic zwykłego zarządu, nie jest bez znaczenia, że z dokonanych przez Sąd pierwszej instancji ustaleń faktycznych wynika, iż użyteczność wspólnej nieruchomości jako drogi pogorszy się tylko przejściowo, na czas wykonywania na niej prac, a po ich wykonaniu, przywrócony zostanie poprzedni stan drogi.

Edytowane przez Kaizen