marcskier 07.11.2022 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Mam nieocieploną jeszcze belkę, która łączy zewnętrzny słup z resztą domu, a zostało mi styropianu. W związku z tym mam pytania:1. Czym nakleić styro od spodu klejem czy pianką, 2. czy dajecie jakieś kołki lub macie inny system? 3. Czy gruntować belkę- wylana rok temu. Chciałem dać najcieńszy eps z podłogowego 3cm, bo belka tylko podtrzymuje dach z przodu budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.11.2022 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 cały dom robiony klejem, więc i belka od spodu klejem (piszę o sobie)dałem kołki, jak wszędzie indziej gruntować gruntem do podłoży betonowych, ja stosowałem GREINPLAST FG Belka tylko podtrzymuje dach, ale łączy się z resztą domu, wiec stanowi mostek cieplny. 3 cm to tyle co nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 15.12.2022 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Wbrew pozorom te 3cm spowoduje że współćzynnik przenikania ciepła dla tej belki spadnie jakoś 3-3,5 krotnie. PRzy założeniu że będzie to belka żelbetowa 20cm to współćzynnik U bez izolacji bedzie ok 3,5 po zaizolowaniu jakieś 0,96 . To nadal nie jest odpowiedni poziom ale warto to zrobić bo zmniejszamy wpływ tej belki zdecydowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts