Przemek1996 11.11.2022 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 Witam, mam pytanie na temat kolejności prac w ogrodzie. Ponieważ sytuacja jest taka że kupiłem dom i nie wiem od czego zacząć jeśli chodzi o ogród. Na podwórku na pewno jest do roboty -ogrodzenie -wyrównanie terenu i ułożenie kostki -chce przedłużyć taras i wykonać go z desek kompoytowych Proszę pomóżcie co pierw mam zrobić żeby później nie było problemów. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 11.11.2022 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 Najpierw musisz wiedzieć o ile chcesz i o ile możesz podnieść lub obniżyć poziom działki np względem sąsiadów tak aby nikt Cie nie zalewał i abyś Ty nikogo nie zalewał w razie dużych opadów. Później zrobiłbym ogrodzenie z podmurówką na odpowiednim poziomie ( ja mam bez podmurówki i nie narzekam). Następnie taras, kostki. Na tym etapie wstępnie już zaczniesz niwelować teren do poziomu docelowego i reszte uzupełnisz czarną ziemią lub czym tam będziesz chciał. Takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.11.2022 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 ne zapomnij o rozprowadzeniu rur wody i kabli od pradu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 14.11.2022 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Witam, mam pytanie na temat kolejności prac w ogrodzie. Ponieważ sytuacja jest taka że kupiłem dom i nie wiem od czego zacząć jeśli chodzi o ogród. Na podwórku na pewno jest do roboty -ogrodzenie -wyrównanie terenu i ułożenie kostki -chce przedłużyć taras i wykonać go z desek kompoytowych Proszę pomóżcie co pierw mam zrobić żeby później nie było problemów. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i Pozdrawiam Sugeruję: 1. Wykopy głębokie - kable, instalacje, odwodnienia. 2. Nawożenie ziemi, równanie 3. tarasy, podesty, wejścia 4. Ogrodzenie 5. zraszacze, trawa, drzewa Jako że drzewa rosną dość powoli, można je zasadzić wcześniej jeśli nie będą przeszkadzać w pracach, a ziemia w bezpośredniej bliskości wyprowadzona na docelowy poziom. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sighton 05.12.2022 01:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Hej, a ja mam pytanie: jeśli mam już zrobiony podjazd z kostki, a nie mam jeszcze ogrodzenia frontowego - to czy w momencie kiedy będę chciał stawiać ogrodzenie frontowe (tynkowane/joniec) nie będzie problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 05.12.2022 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Wszystko zależy. Co rozumiesz przez problem? No jeśli np. woda będzie podmywać ogrodzenie, to nie jest to dobra sytuacja, prawda? Zawsze jest jednak wyjście: odwodnienie, zrobienie nasypu etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sighton 06.12.2022 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Woda nie będzie podmywać, przez problem miałem na myśli techniczny aspekt postawienia takiego ogrodzenia. Trzeba będzie rozbierać podjazd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts