Radgar 12.11.2022 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Witam Przez obecną sytuację jaka panuje w ogrzewaniem postanowiłem w końcu ocieplić dom, wybrałem ekipę z polecenia bo i chciałem to zrobić jak najszybciej przed zimą i to był błąd... duży... W trakcie ocieplania byłem po za domem przez dwa miesiące dopiero wróciłem i spojrzałem na wykonanie ocieplenia... heh dom około 200m2 wybudowany jakoś w latach 60-70, grube ściany Jak było robione: - Styropian 15cm- Brak kołkowania- Wszystko na placki bez ramek- Brak od spodu listy startującej- Styropian od spodu niczym nie zabezpieczony- Szpary od spodu między Styropianem a ścianą- Co do miejsca miedzy łączeniem się ocieplenia dachu a ocieplaniem to jeszcze nie miałem jak sprawdzić ale domyślam się że jest tak samo Prosiłem żonę o to żeby sprawdzała pirometrem ściany jak się rozpoczął sezon grzewczy czy są jakieś zyski po ociepleniu i na ścianach skacze temperatura przy grzaniu 20C rano 16-17C I teraz nie wiem od czego zacząć zima się zaczyna powoli... zapikować na szybko wszystkie miejsca od spodu ? Co byście zrobili ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 12.11.2022 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Piana od dołu (tam gdzie powinna być listwa startowa) i od góry (łączenie z dachem) i będzie OK. Generalnie chodzi o to, by uwięzić powietrze pomiędzy styropianem a ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszproblem 29.01.2023 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Tynk już jest położony? Jeśli nie, to dodaj kołki + piana jak wspomniał mistalova Pamiętaj, że izolacja dachu powinna szczelnie łączyć się z izolacją ścian + szpara wentylacyjna w izolacji dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 30.01.2023 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Przez obecną sytuację jaka panuje w ogrzewaniem postanowiłem w końcu ocieplić dom, wybrałem ekipę z polecenia bo i chciałem to zrobić jak najszybciej przed zimą i to był błąd... duży... Niekoniecznie to że chciałeś jak najszybciej to był błąd, tak po prostu wiele ekip tak robi i ma przeświadczenie że robią zgodnie ze sztuką. Sam mam styropian na placki bez ramek (chociaż nie mam szpar na dole między styropianem a ścianą), a roboty nie były robione w pośpiechu, ekipa demonstrowała nam, że styropian na placki trzyma się bardzo dobrze i mówili nam, że specjalnie nie dają listwy startowej (nie pamiętam uzasadnienia), mamy tylko uszczelnione na dole pianką, zasiatkowane i zaciągnięte klejem. Nie bronię tego sposobu wykonania, chcę tylko powiedzieć że nie pluj sobie w brodę że źle wyszło, bo chciałeś szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts