Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fuszerka przy ociepleniu - proszę o poradę

Radgar

Recommended Posts

Witam

Przez obecną sytuację jaka panuje w ogrzewaniem postanowiłem w końcu ocieplić dom, wybrałem ekipę z polecenia bo i chciałem to zrobić jak najszybciej przed zimą i to był błąd... duży...

W trakcie ocieplania byłem po za domem przez dwa miesiące dopiero wróciłem i spojrzałem na wykonanie ocieplenia... heh dom około 200m2 wybudowany jakoś w latach 60-70, grube ściany

Jak było robione:

- Styropian 15cm

- Brak kołkowania

- Wszystko na placki bez ramek

- Brak od spodu listy startującej

- Styropian od spodu niczym nie zabezpieczony

- Szpary od spodu między Styropianem a ścianą

- Co do miejsca miedzy łączeniem się ocieplenia dachu a ocieplaniem to jeszcze nie miałem jak sprawdzić ale domyślam się że jest tak samo

Prosiłem żonę o to żeby sprawdzała pirometrem ściany jak się rozpoczął sezon grzewczy czy są jakieś zyski po ociepleniu i na ścianach skacze temperatura przy grzaniu 20C rano 16-17C

I teraz nie wiem od czego zacząć zima się zaczyna powoli... zapikować na szybko wszystkie miejsca od spodu ?

Co byście zrobili ?

• 2 months później...
Przez obecną sytuację jaka panuje w ogrzewaniem postanowiłem w końcu ocieplić dom, wybrałem ekipę z polecenia bo i chciałem to zrobić jak najszybciej przed zimą i to był błąd... duży...

Niekoniecznie to że chciałeś jak najszybciej to był błąd, tak po prostu wiele ekip tak robi i ma przeświadczenie że robią zgodnie ze sztuką.

Sam mam styropian na placki bez ramek (chociaż nie mam szpar na dole między styropianem a ścianą), a roboty nie były robione w pośpiechu, ekipa demonstrowała nam, że styropian na placki trzyma się bardzo dobrze i mówili nam, że specjalnie nie dają listwy startowej (nie pamiętam uzasadnienia), mamy tylko uszczelnione na dole pianką, zasiatkowane i zaciągnięte klejem.

Nie bronię tego sposobu wykonania, chcę tylko powiedzieć że nie pluj sobie w brodę że źle wyszło, bo chciałeś szybko.