kaamykk 12.11.2022 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Witam, mam mały problem i szukam porady a mianowicie chcę zamknąć dobudówkę (ganek) dachem lekkimi z drewna i teraz dostałem dwie sprzeczne informacje których wytycznych się trzymać. Dach płaski, blacha trapez kąt nachylenia 5-8% 1. Belka wkręcona do starego domu na kotwy chemiczne po drugiej stronie murłata 2. Murłata na śruby co 80cm3. Krokwie co 1m na szerokość ganku z jednej strony opierać się będzie na belce wkręconej do starej elewacji z drugiej strony będą oparte na murłacie 4. Folia paraizolacyjne5. Łaty i kontrłaty6. Blacha trapezowa (spadek około 5-8%)7. Wiadomo obróbka blacharska Drugą wersja to taka1.murlata na sruby co 80cm 2. Belka oparta na 3 podporach(Początku dobudówki ściance działowej i końcu dobudówki) nie zamocowaną na kotwach chemicznych tylko osadzoną na podmurowanym wieńcu.(Oczywiście po podmurowaniu do momentu osadzenia belki)3.krokwie co 1m4. Płyta OSB 25mm5. Papa nawierzchniowa6. Łaty i kontrłaty7. Balcha i obróbka blacharska Od spodu wiadomo wełna 20cm i sufit podwieszany Wymiary dobudówki6x3 będa to pomieszczenia użytkowe ogrzewane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.11.2022 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Weź wrzuć jakieś zdjęcie albo rysunek schematyczny, bo ciężko cokolwiek sobie wyobrazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaamykk 12.11.2022 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Tak to mniej więcej wygląda. Spad od starego domu w prawa stronę ponieważ nie chcę kopertowego dachu tylko paski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.11.2022 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Witam, mam mały problem i szukam porady a mianowicie chcę zamknąć dobudówkę (ganek) dachem lekkimi z drewna i teraz dostałem dwie sprzeczne informacje których wytycznych się trzymać. Dach płaski, blacha trapez kąt nachylenia 5-8% 1. Belka wkręcona do starego domu na kotwy chemiczne po drugiej stronie murłata Tzn. belka wisi w powietrzu i trzyma się tylko kotwach chemicznych? Drugą wersja to taka 1.murlata na sruby co 80cm 2. Belka oparta na 3 podporach (Początku dobudówki ściance działowej i końcu dobudówki) nie zamocowaną na kotwach chemicznych tylko osadzoną na podmurowanym wieńcu.(Oczywiście po podmurowaniu do momentu osadzenia belki) 6 metrów to już trochę jest i skoro można belkę podeprzeć w 3 miejscach, to lepiej tak zrobić. Nie rozumiem tylko gdzie ten środkowy punkt podparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaamykk 13.11.2022 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Środkowy jest na ściance działowej w środku na zdjęciu to jest ta ścianka z samych cegieł nie obłożona styropianem. Tak ona w dwóch przypadkach będzie podmurowana do momentu położenia belki, tylko w jednym przypadku fachowiec powiedział mi że wystarczy ją osadzić i skręcić krokwiami i się ruszy a w drugim przypadku byla mowa o złapaniu dodatkowo na kotwe chemiczna (tylko czy w starej cegle to się sprawdzi) do z 32r. I sprawa tych OSB i papy dawać czy lepiej odpuścić żeby nie generować kosztów jeżeli sama blacha też się sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.11.2022 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Teraz chyba rozumiem. Moim zdaniem kotwienie tej belki w ścianie nie ma sensu i być może nawet pogorszy konstrukcję. Lepiej dać łączniki kątowe wzmocnione (z przetłoczeniem), mocowane w wieńcu na kotwy do betonu. Podłóż kawałek papy albo folii fundamentowej pod belkę. Jeszcze pytanie, jak te ścianki dowiązane są do ściany zewnętrznej budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaamykk 13.11.2022 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Tak ścianki dowiązanie do ścianki zewnętrznej budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts