Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam mały problem i szukam porady a mianowicie chcę zamknąć dobudówkę (ganek) dachem lekkimi z drewna i teraz dostałem dwie sprzeczne informacje których wytycznych się trzymać.

Dach płaski, blacha trapez kąt nachylenia 5-8%

1. Belka wkręcona do starego domu na kotwy chemiczne po drugiej stronie murłata

2. Murłata na śruby co 80cm

3. Krokwie co 1m na szerokość ganku z jednej strony opierać się będzie na belce wkręconej do starej elewacji z drugiej strony będą oparte na murłacie

4. Folia paraizolacyjne

5. Łaty i kontrłaty

6. Blacha trapezowa (spadek około 5-8%)

7. Wiadomo obróbka blacharska

Drugą wersja to taka

1.murlata na sruby co 80cm

2. Belka oparta na 3 podporach

(Początku dobudówki ściance działowej i końcu dobudówki) nie zamocowaną na kotwach chemicznych tylko osadzoną na podmurowanym wieńcu.(Oczywiście po podmurowaniu do momentu osadzenia belki)

3.krokwie co 1m

4. Płyta OSB 25mm

5. Papa nawierzchniowa

6. Łaty i kontrłaty

7. Balcha i obróbka blacharska

Od spodu wiadomo wełna 20cm i sufit podwieszany

Wymiary dobudówki

6x3 będa to pomieszczenia użytkowe ogrzewane.

https://forum.murator.pl/topic/271043-dach-p%C5%82aski-na-dobud%C3%B3wce-ganku-porada/

Witam, mam mały problem i szukam porady a mianowicie chcę zamknąć dobudówkę (ganek) dachem lekkimi z drewna i teraz dostałem dwie sprzeczne informacje których wytycznych się trzymać.

Dach płaski, blacha trapez kąt nachylenia 5-8%

1. Belka wkręcona do starego domu na kotwy chemiczne po drugiej stronie murłata

Tzn. belka wisi w powietrzu i trzyma się tylko kotwach chemicznych?

Drugą wersja to taka

1.murlata na sruby co 80cm

2. Belka oparta na 3 podporach

(Początku dobudówki ściance działowej i końcu dobudówki) nie zamocowaną na kotwach chemicznych tylko osadzoną na podmurowanym wieńcu.(Oczywiście po podmurowaniu do momentu osadzenia belki)

6 metrów to już trochę jest i skoro można belkę podeprzeć w 3 miejscach, to lepiej tak zrobić. Nie rozumiem tylko gdzie ten środkowy punkt podparcia.

https://forum.murator.pl/topic/271043-dach-p%C5%82aski-na-dobud%C3%B3wce-ganku-porada/#findComment-8032573

Środkowy jest na ściance działowej w środku na zdjęciu to jest ta ścianka z samych cegieł nie obłożona styropianem.

Tak ona w dwóch przypadkach będzie podmurowana do momentu położenia belki, tylko w jednym przypadku fachowiec powiedział mi że wystarczy ją osadzić i skręcić krokwiami i się ruszy a w drugim przypadku byla mowa o złapaniu dodatkowo na kotwe chemiczna (tylko czy w starej cegle to się sprawdzi) do z 32r.

I sprawa tych OSB i papy dawać czy lepiej odpuścić żeby nie generować kosztów jeżeli sama blacha też się sprawdzi

https://forum.murator.pl/topic/271043-dach-p%C5%82aski-na-dobud%C3%B3wce-ganku-porada/#findComment-8032590

Teraz chyba rozumiem. Moim zdaniem kotwienie tej belki w ścianie nie ma sensu i być może nawet pogorszy konstrukcję. Lepiej dać łączniki kątowe wzmocnione (z przetłoczeniem), mocowane w wieńcu na kotwy do betonu. Podłóż kawałek papy albo folii fundamentowej pod belkę. Jeszcze pytanie, jak te ścianki dowiązane są do ściany zewnętrznej budynku.
https://forum.murator.pl/topic/271043-dach-p%C5%82aski-na-dobud%C3%B3wce-ganku-porada/#findComment-8032607