Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec gazowy Dietrich - duże spalanie

mariod78

Recommended Posts

Witam

Prośba o pomoc, wymianę doświadczeń.

Posiadam piec gazowy De Dietrich MCR3 Plus 24 T (z zasobnikiem ciepła 150 L

Dom 180 m ocieplony 15 cm styropianem. Brak ogrzewania podłogowego i pogodówki.

przy temperaturach 10 stopni dzień, 5 stopni noc piec spala 10 m/3 na dobę (w tym podgarznie wody ok. 1.5 m/3)

Zima ok 15 m/3 na dobę.

Wydaje mi się to sporo. Temperatura jaką ustawiam na regulatorze pokojowym (21.5 dzień, 20.5 noc)

Temperatura zasilania na piecu 50 stopni. Mniej więcej załącza się i grzeje 45-55 min, pauza ok 1.5-2 h.

Czy ustawia się w tym piecu modulację czy automatycznie powinien regulować.

Instalator twierdzi, że automatycznie. Próbowałem zwiększyć temp. na piecu do 70 ale wynik spalania był identyczny jak przy 50.

Zastanawiam się czy nie mam za dużej mocy pieca. Czy to może normalny wynik spalania.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki w tym temacie.

Kocioł moduluje automatycznie czyli dostosowuje swoją moc do aktualnego zapotrzebowania, natomiast jego moc minimalna jest na poziomie 6 kW co jest dosyć wysokim wynikiem. Spalanie przy grzejnikach i dość wysokich temperaturach na zasilaniu w pierwszym sezonie grzewczym będzie zwiększone natomiast potem powinno się unormować.

Nie mniej jednak 10m3 na dobę bez mrozów jest dużym zużyciem. Musisz zwrócić uwagę nie na kocioł i jego nastawy ale raczej na ocieplenie domi, mostki cieplne, okna, wentylację przez które ucieka najwięcej ciepła.

Proponuję pierw opisać w szczegółach ocielenie oprócz wspomnianych już 15 cm styro.

Moc maksymalna kotła nie ma tu znaczenia ponieważ nawet gdy kocioł pracował by cały czas na mocy minimalnej czyli 6kW zużył by 6kW x 24h = 144kW/h, a więc dzieląc to przez współczynnik konwersji dla gazu np 10 spalanie wychodzi ok 14,4 m3, ponadto uwzględniając że kocioł wyłącza się czasem to spalanie w okolicach 10kW jest OK z tym że jest ono zależne od ocieplenia domu.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Brzmi tak jakby było coś nie tak. Gdzieś może ucieka Ci to ciepło?

Pierwsza myśl to wołać instalatora CO + pieca, by się tłumaczył.

Może bardziej doświadczeni koledzy się wypowiedzą, ale ja bym zaczął od weryfikacji (np. termokamera), gdzie ucieka Ci te niemałe ciepło oraz jednocześnie - czy instalacja CO nie jest gdzieś do poprawy/optymalizacji.

Z koeli, jeśli dom ma swoje lata, to może jest to normalne zużycie i należy pomyśleć o ociepleniu?

Właśnie muszę też skombinować termokamerę. Budowlaniec wypowiedział się, że ocieplenie jest OK.

Każdy z instalatorów mówi co innego. Na pytanie czy kocioł moduluje: jeden z nich twierdzi że sam w sobie, a inny znowu że aby modulował musi być regulator pokojowy ISENSE, który dopiero wtedy ma opcję modulacji bo kocioł sam w sobie niestety nie. Już zgłupiałem. Gdybym miał pewność, że to się sprawdzi to zakupiłbym przynajmniej taki po kablu. Ale gdyby rzeczywiście nie modulował kocioł sam w sobie a pracował 24 kw (na maksa) to może stąd takie spalanie.

Mam prawie identyczny model. Nie mam modułu isense. U mnie zużywa mniej.

Możesz zadzwonić na infolinię de dietrich. Dam raz dzwoniłem z trudnym pytaniem. Poszukali i oddzwonili następnego dnia z odpowiedzią. Łącz się od razu z działem technicznym.

Z karty technicznej wynika że może zejść do 6 kW. Możesz pomyśleć o reklamowaniu pieca jako uszkodzonego. Niech się oni głowią.

Najlepiej nie ufać nikomu kto był w jakikolwiek sposób powiązany z budową. Oni mają w tym interes aby oddalać od siebie wszystkie błędy.. Ze swojej strony możesz wejść tylko na strych gdzie dostępne są elementy ocieplenia. Jeśli sam nie uczestniczyłeś w budowie i nie posiadasz np. zdjęć z kolejnych etapów budowy to kamera termowizyjna jest raczej niezbędna.

Infolinia i jakiekolwiek ustawienie kotła nie jest tu w jakikolwiek sposób winna więc według mnie nie tędy droga.

Jeśli sterownik pokazuje aktualne dane nt. zużycia dla celów cwu to ok, natomiast jeśli nie to przyjrzał bym się zużyciu gazu na funkcję cyrkulacji cwu, Bez ocieplonych rur i programowania godzin pracy całodobowa praca potrafi zjeść więcej niż 1,5m3 na dobę

Edytowane przez Mareks77

Spróbuj najpierw, to sobie policzyć : OZC – Kaizen. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132631-Cieplowlasciwie-pl-czemu-wiedzie-na-manowce

Masz kamerę termowizyjną by nią budynek sprawdzić ?

Co jeśli faktycznie coś siedzi w instalacji lub ustawieniach kotła ?

Jak kocioł pracuje - płynnie czy może taktuje ?

Kocioł taktuje. Przy temp zewnętrznej ok 8 stopni dzień, 4 stopnie noc i ustawieniu zasilania pieca na 50 stopni podgrzewa o pół stopnia ok. 45 minut. Temp. ustawiona jest na regulatorze pokojowym 21,8 stopni. Przy zasilaniu 40 stopni grzeje 1,5 h.
Tego taktowanie nie można nazwać u Ciebie – co to jest taktowanie od @Sativum w tym temacie się dowiesz : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?380152-Tanie-grzanie-temperatura-zasilania-CO-czy-przep%C5%82ywy

Wszystko w tym względzie jest OK i żadnego taktowania tu nie ma. Kocioł z mocą minimalną 6kW tak czy inaczej będzie się tak zachowywał ponieważ dom nie potrzebuje aż takiej mocy dla utrzymania temperatury zadanej natomiast kocioł niżej już nie zejdzie.

Nastawa niższej temperatury zadanej na zasilaniu poskutkuje tylko i wyłącznie dłuższą pracą czyli tak jak to było dotychczas 1,5 godziny przy 40*C zamiast 40min przy 50*C.

Możesz jedynie po zmianie temperatury odczekać 1 dobę a następnie w następnej dobie zarejestrować dobowe zużycie gazu. To samo wykonaj dla innej temperatury zadanej zasilania.

W ten sposób będziesz wiedział w jakich warunkach kocioł pracuje ekonomiczniej, nie mniej jednak wysokie zużycie w tym przypadku jest wynikiem błędów w ociepleniu domu.