artekideapop 16.11.2022 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Witam, Zwracam się z prośbą o opinie dotyczące izolacji podłogi na gruncie w domu jednorodzinnym.W projekcie są zaprojektowane 2 warstwy papy termozgrzewalnej na beton "chudziak" i później na to styropian podłogowy 15 cm. Pytanie czy wystarczy jak zrobię jedną warstwę papy termozgrzewalnej zamiast dwóch? Spotkałem się z opiniami, że niektórzy w ogóle nie robią izolacji papą. Dodatkowo mam w bryle budynku mały ogrzewany garaż i pytanie czy tam też zastosować papę do izolacji czy nie trzeba? Dodatkowe pytanie: na parterze mam mieć 15 cm styropianu podłogowego. W jakich warstwach go najlepiej ułożyć 5 cm + 10 cm czy może 3 x 5 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.11.2022 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 (edytowane) Wystarczy w zupełności jedna warstwa. Styropian do papy dobrze klei się pianką. To zapobiegnie klawiszowaniu i podnoszeniu się warstwy przy ewentualnym układaniu rury podłogówki. Odnośnie układania warstw i podziału to należało by dobrać warstwy w zależności od grubości instalacji które będą szły w podłodze. Jeśli ogrzewanie jest podłogowe to wierzchni styropian z folią aluminiową jest w arkuszach 3 i 5 cm. Edytowane 16 Listopada 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 17.11.2022 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Daj 3x5. Wtedy można będzie wygodnie położyć jedną warstwę, w środkowej warstwie wyciąć trasy dla rur CWU i CO i przykryć je ładnie trzecią warstwą. Rury będą doskonale izolowane, do zakupu będzie też tylko jedna grubość styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts