Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja w nowym domu

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie do osób które się znają na pewno lepiej niż ja :p

Mam przygotowaną wentylację pod rekuperator ale z powodów finansowych muszę zrobić to dużo taniej. Chce pod jedną ze skrzynek rozprężnych podłączyć zwykły wentylator aby wtłoczyć powietrze i moje pytanie brzmi czy zaciągnięte powietrze będzie się skraplać w skrzynce rozprężnej ? Jeśli tak to czy da się tego uniknąć ?

Wszystko jest dobrze ocieplone ? Albo może macie inny pomysł jak wymusić obieg powietrza bo mam ogromną ilość wilgoci w domu z powodu nie uruchomionej wentylacji.

moje pytanie brzmi czy zaciągnięte powietrze będzie się skraplać w skrzynce rozprężnej ? Jeśli tak to czy da się tego uniknąć ?

Wszystko jest dobrze ocieplone ?

Znaczy masz kanały między anemostatami a rekuperatorem (wraz ze skrzynkami rozdzielczymi) dobrze zaizolowane termicznie z każdej strony i zrobiona paroizolację? To przy rekuperacji zbędne a zawsze drogie.

Jak nie masz dobrze odizolowanych tych kanałów to para wodna będzie się na nich skraplała od zewnątrz - i z czasem wyhodujesz grzyba i pleśń na zewnętrznej powierzchni kanałów i w okolicy.

Wersja dla oszczędnych - szukaj taniego (może być używany) rekuperatora. A jeszcze lepiej zdobądź pieniądze/zaoszczędź gdzie indziej i kup dobry (ERV z EC) rekuperator.

Wersja dla rozrzutnych - ogrzewaj powietrze zaciągane nagrzewnicą zanim wpuścisz do skrzynek rozdzielczych.

wszystko jest dobrze izolowane około 40cm wełny na rurach i skrzynkach rozprężnych, czyli będzie się woda skraplać po wtłoczeniu zimnego powietrza przez wentylator do skrzynki rozprężnej i później rurami do pomieszczeń. para izolacji na rurach i skrzynkach nie ma

Rury doprowadzające i odprowadzające powietrze też będą ocieplone

Edytowane przez lukasz1992
  • Like 1

Mógłbyś podać parę przykladów dobrych reku z ERV i EC?

Parę to ich w ogóle znajdziesz (a na używkę szansa bliska zera).

Jak ma ERV i EC to już jest dobrze. Pewnie każdy będzie miał swoje wady (o moim link w sygnaturce). Ale w dzisiejszych czasach z wyborem jest skromnie zwłąszcza, jak chcesz w miarę szybko. Więc poczytaj o tym, co znajdziesz dostępnego.

• 10 months później...
Witam. Odświeżę temat mam pytanie czy da się dołożyć czujnik do mierzenia wilgotności żeby sterowała wentylatorem. Bo zamiast rekuperacji mam założony zwykły wentylator żeby wtłaczał powietrze. Taki czujnik dać do tej skrzynki co jest założony anemostat, nie wiem czy będziecie wiedzieć o co mi chodzi :p

• 6 months później...