m3rty 22.11.2022 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Czy to jest uczciwa cena 4200zł z umową za wymianę całej instalacji elektrycznej w 2 pokojowym mieszkaniu ( 48m2) i doprowadzenie zasilania 3 fazwego? Chce dodać , że 200 metrów przewodu ( 100x1,5 i 100x 2,5) i 1000szt uchwatów ja daje swoje , a elektryk resztę czyli tylko przewód 5x,2,5 jakieś 10 metrów , puszki , rozdzielnice itp Elektryk powiedział , że uchwyt pod kabel które kupiłem typu T i UWP , że nie są zbyt dobre i on mocuje na blaszki aluminiowe ? Lepsze są te blaszki? Czy zatynkowanie bruzd z przewodami jest zazwyczaj wliczone w cenę wymiany elektryki ? Czy tynkowanie już jest po mojej stronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.11.2022 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Jeśli doliczyć doprowadzenie 3faz nie wiadomo czy z korytarza czy kanałem z piwnicy cena z bruzdowaniem wydaje się OK.Nie wiadomo co na owe 3 fazy mówi spółdzielnia lub inny zarządca budynku.Zależy jeszcze od materiału ściennego : ceramika czy suporeks.Uchwyty UWP są całkiem dobre ale w zależności od materiału ściennego można wybrać inne dogodniejsze rozwiązanie.Odnośnie zaklejania bruzd to cena powinna to obejmować ale konkretnie musisz się dogadać, nie wiadomo co u owego elektryka obejmuje cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m3rty 22.11.2022 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Przewód 3 fazowy idzie z klatki i ta rozdzielnia tylko z korkami jest na klatce akurat znajduje się na moim pietrze i od niej do moich drzwi to jakieś 2- 2,5 metra plus jakieś 3 metry do licznika , który znajduje się w moim mieszkaniu . Tak mój główny licznik znajduje się w moim mieszkaniu , bo to kiedyś tak robili . Czyli w lini prostej będzie jakieś 5- 6 metrów do mojego licznika, nawet nie 10 . A materiał ścienny , to chyba suporeks. Czemu miałaby sie spółdzielnia / zarządca przyczepić do 3 fazy ? Chodzi o jakieś przeciążenie przewodu WLZ ? Czy o prace na klatce? To sa mieszkania bezczynszowe nie ma zarządcy . Pytałem sie sąsiad czy się zgadza , aby doprowadził przewód pod instalacje 3 fazową i się zgodził . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.11.2022 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Po pierwsze to prace na klatce , po drugie to grzebanie i samodzielna przeróbka w rozdzielni elektrycznej która jest nie tylko Twoja ale i sąsiadów co staje się ingerencją w instalacje wspólną domu a to jest prawnie zabronione a co najważniejsze to jak ma się do tego zakład energetyczny i przydział mocy przyłączeniowej dla mieszkania, typ instalacji oraz licznik energii elektrycznej który znajduje się na klatce lub u Ciebie w mieszkaniu.. Elektryk dokona wymiany licznika1 fazowego na 3 fazowy i w zakładzie energetycznym załatwi za Ciebie zawarcie nowej umowy, czy po prostu podłączy pozostałe dwie fazy bez licznika lub do zabezpieczeń sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m3rty 22.11.2022 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Pytałem sie elektryka czy prace na klatce i doprowadzenie przewodu 3 fazowego wymaga zgłoszenia odpowiedział , że nigdy nie zgłaszał . Tylko zgłasza rozplombowanie licznika dzwoniąc pod 991 . Czyli prace na klatce podłączenie kabla 5 żyłowego musi również zgłosić elektryk ZE ? Elektryk mówił , żebym zostawił swój licznik , a jest jednofazowy . Mozesz wyjaśnić o co chodzi " czy po prostu podłączy pozostałe dwie fazy bez licznika lub do zabezpieczeń sąsiadów" , bo chyba tak chce zrobić ten elektryk jak piszesz . Ale mogę sie mylić , ja sie na tym w ogóle nie znam. Czy muszę mieć z góry potwierdzenie od ZE , że w moim mieszkaniu mozna wykonać instalacje 3 fazową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.11.2022 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 (edytowane) No sam pomyśl. Rozliczasz się z ZE na podstawie licznika 1 fazowego..... na jakiej podstawie będziesz się rozliczał po doprowadzeniu 3 faz......Masz zawartą umowe z ZE na określoną moc przyłączeniową 230V i np. 4 - 5kW i zabezpieczenie 20AJak to będzie po doprowadzeniu 3 faz, według czego się będziesz rozliczać?Przecież 3 fazy to moc przyłączeniowa 12kW której nie masz w umowie.Porozmawiaj z elektrykiem bo to mi śmierdzi samowolą a on to jakiś partacz nie mający pojęcia który Cię wsadzi na minę. Do ZE występujesz o warunki przyłączenia na 3 fazy z mocą np. 12kW a oni w warunkach ustalają miejsce przyłączenia i wymieniają licznik na 3 fazowy i plombują go.. Licznik jest własnością ZE a jego wymioana jest w ich gestii, Edytowane 22 Listopada 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m3rty 07.12.2022 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 (edytowane) Niestety musiałem zmienić elektryka . Kolejny elektryk żąda 5000 zł netto za samą robociznę bez tynkowania bruzd na kable . Czy to uczciwa cena? Bo czuje , ze ten fachowiec che mnie naciągnąć . Dodam , że przewody o rożnym przekroju łącznię 250metrow ja daje plus 1000 szt uchwytów na przewody. W mieszkaniu nie ma żadnych mebli wiec prace dla fachowca są ułatwione. To jest mieszkanie 2 pokojowe , w umowie mają tylko być zainstalowanie podstawowe gniazdka , plus 2 TV wejścia antenowe , bez internetu , Plan z instalacja 3 fazową niestety nie wypalił i pozostanie jednofazowa. Czyli 5000zł + 23%vat + rozdzielnica po elektryka stronie i rożnego rodzaju zabezpieczenia to wyszłoby ponad 6500 zł ? Chyba jednak cena " lekko" przesadzona. Co sadzicie? A może elektryk rozliczać sie o dzieło czyli podatek vat wtedy 12% ?Znalazłem art w internecie , ze położenie instalacji elektrycznej jak najbardziej można zaliczyć do umowy o dzieło. Edytowane 7 Grudnia 2022 przez m3rty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.12.2022 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 A może elektryk rozliczać sie o dzieło czyli podatek vat wtedy 12% ? Mylisz VAT z podatkiem dochodowym. VAT nie zależy od rodzaju umowy. Cena zależy od różnych czynników - zbierz inne oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m3rty 07.12.2022 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Tak przepraszam faktycznie dochodowy to jest 12 % o dzieło. Znalazłem w internecie art , że od robót instalacyjnych lub montażowych można zastosować 8% stawkę VAT . Ale czy tyle naliczyłby ten elektryk to od niego zależy . Jednak poszukać innych ofert ? Tez uważam ,że za dużo chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 08.12.2022 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Dostałeś drugą ofertę podobną i nadal Ci dużo... Tydzień pewno będzie siedział u Ciebie jak nie dłużej (widząc jak tu jęczysz to nawet nie chce myśleć jak będziesz wydziwiał na etapie robót...) i 5 tyś to za dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m3rty 08.12.2022 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 (edytowane) Dostałeś drugą ofertę podobną i nadal Ci dużo... Tydzień pewno będzie siedział u Ciebie jak nie dłużej (widząc jak tu jęczysz to nawet nie chce myśleć jak będziesz wydziwiał na etapie robót...) i 5 tyś to za dużo... Człowieku dobrze ty się czujesz? Jaką ofertę podobną dostałem ? Czytać nie potrafisz? Pierwsza oferta to brutto na rękę i 50% jak nie więcej materiałów dawał elektryk . Ten drugi elektryk żąda 5000zł netto i muszę dać więcej materiałów niż przy pierwszym . ( plus 23%Vat) Nie udzielaj się w moim temacie , jest wiele innych na tym forum i tam będziesz mógł się wykazać , chyba. "jęczysz" - jesteś elektrykiem ? Do klientów też się tak zwracasz? Czy tylko taki "mądry" jesteś przed monitorem ? Edytowane 8 Grudnia 2022 przez m3rty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts