youngmoney 25.11.2022 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 (edytowane) Szczęść Boże, remontuję przejęte mieszkanie na 1 piętrze. Mam w piwnicy stały kocioł, od którego są poprowadzone rury stalowe o średnicy ok. 45-50mm. Wsadziłem na start pompę nad kotłem. W przedpokoju gdzie wchodzą wspomniane rury z kotła z piwnicy, przerobiłem je tak, że z nich wychodzą rurki 28mm miedziane ok. 4-5mb, by przechodziły na 22 mm, a te natomiast idą po pokojach, z wyjściem do grzejników mieszkania (podłączenie od dołu), łącznie mam 4 grzejniki purmo, przewiduję również podłączenie wymiennika cwu na końcu instalacji , oraz naczynie wzbiorcze w łazience. Instalacja otwarta. Układ w chwili obecnej jest taki: Kocioł -> pompa -> grzejniki -> naczynie. Naczynie jest obecnie na wysokości ok. 1,5 m nad ostatnim grzejnikiem, pociągnięte rurką 22mm do góry. Jest to chwilowo (do testów) naczynie z poprzedniej isntalacji, ok. 10l pojemności. Wyliczyłem, że obecnie mam ok. 70-90l w rurach i grzejnikach. Przy wypełnieniu instalacji wodą (naczynie wypełnione) jest ok, woda jest w naczyniu.natomiast po odpaleniu pompy, opróżnia się w zasadzie całe naczynie wraz z tą rurką do poziomu przy podłodze (kaloryfer).Grzejniki bardzo dobrze się rozgrzewają, są całe gorące.Dzięki pompie, powrót przy kotle również jest ciepły. Instalacja w chwili obecnej, spełnia swoje zadanie - grzeje. Moje pytanie to czy domyślnie w naczyniu powinna znajdować się woda stale?Czy jak będę miał naczynie o pojemności 20-25l to wystarczy na to, żeby pompa nie wyrzucała jej całej z naczynia i rurki dochodzacej? układ planowany: Kocioł -> pompa -> grzejniki -> wymiennik cwu -> naczynie, bądź Kocioł -> pompa -> grzejniki -> naczynie -> wymiennik cwu. Naczytałem się, że naczynie powinno być na początku przed pompą, rozumiem to, aczkolwiek w mojej instalacji, nie mam takiej możliwości, gdyż musiałbym się kuć z piwnicy przez cudze mieszkanie. Proszę o poradę co w takiej sytuacji zrobić? Jakie mam wyjście? Bóg zapłać za wszelką pomoc! Edytowane 25 Listopada 2022 przez youngmoney Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.11.2022 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 W naczyniu musi być woda ale jej poziom powinien być poniżej połowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 25.11.2022 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Przerabiasz instalacje w kotłowni dokładając wymiennik płytowy, co pozwoli Ci na montaż naczynia przelewowego w kotłowni i podłączenie go bezpośrednio do kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 25.11.2022 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Jest niedopuszczalne aby zaraz za kotłem była pompa a dopiero za nią naczynie wyrównawcze!To tykającą bomba.Powinna iść rura bezpośrednio od kotła do naczynia i to nie Cu22 tylko Cu28 albo stalowa 1" i dopiero na trójniku w bok pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youngmoney 25.11.2022 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 (edytowane) Jest niedopuszczalne aby zaraz za kotłem była pompa a dopiero za nią naczynie wyrównawcze!To tykającą bomba.Powinna iść rura bezpośrednio od kotła do naczynia i to nie Cu22 tylko Cu28 albo stalowa 1" i dopiero na trójniku w bok pompa W jakim sensie tykająca bomba? Gdybym przełożył pompę na powrocie przed kotłem? Byłoby dobrze? Edytowane 25 Listopada 2022 przez youngmoney Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youngmoney 25.11.2022 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Przerabiasz instalacje w kotłowni dokładając wymiennik płytowy, co pozwoli Ci na montaż naczynia przelewowego w kotłowni i podłączenie go bezpośrednio do kotła. Proszę o rozwinięcie tematu? Jakiś schemat? Jestem trochę zielony w tych kwestiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.11.2022 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Rozpalony piec np. 50*C, pompa w biegu, nagle gaśnie światło. Nie ma odbioru ciepełka, piecyk stęka, następuje bum i jesteś na żółtych paskach wszystkich stacji. Naprawdę tak trudno to ogarnąć????? Piec i chałupa rozrzucone w promieniu 100 metrów.:jawdrop: Kurz opada , nadjeżdżają służby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youngmoney 25.11.2022 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Rozpalony piec np. 50*C, pompa w biegu, nagle gaśnie światło. Nie ma odbioru ciepełka, piecyk stęka, następuje bum i jesteś na żółtych paskach wszystkich stacji. Naprawdę tak trudno to ogarnąć????? Piec i chałupa rozrzucone w promieniu 100 metrów.:jawdrop: Kurz opada , nadjeżdżają służby... A grawitacja? Mając zawór różnicowy, przy wyłączeniu się pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.11.2022 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Zawór różnicowy wnosi opory i w sytuacji krytycznej nie sądzę aby wystarczył. Przeżyłem czajnik w stalowym piecyku 16000kcal (Rumia) czyli pi razy oko, około 18 kW, lecz z pieca wychodziła rura 2'' a dalej wznosząca była 5/4''. Przelało się do wiadra i zlało posadzkę, jak wróciłem to już wygasło (zima, -18*C), lecz większych szkód nie było. Pękł tylko termometr na piecu (skala do 120*C, rurka kończyła sie na 130*C), piec służył jeszcze 17 lat. Lata temu słyszałem też o bojlerze elektrycznym z którego usunieto zawór bezpieczeństwa - były awaryjne, lały jak przerdzewiała sprężyna, znam temat z autopsji. No zagotowało się, chyba nikogo w domu nie było, baniak niczym rakieta przeleciał ze 200 metrów. Było w prasie. Tak kończy sie lekceważenie praw fizyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youngmoney 26.11.2022 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Zawór różnicowy wnosi opory i w sytuacji krytycznej nie sądzę aby wystarczył. Przeżyłem czajnik w stalowym piecyku 16000kcal (Rumia) czyli pi razy oko, około 18 kW, lecz z pieca wychodziła rura 2'' a dalej wznosząca była 5/4''. Przelało się do wiadra i zlało posadzkę, jak wróciłem to już wygasło (zima, -18*C), lecz większych szkód nie było. Pękł tylko termometr na piecu (skala do 120*C, rurka kończyła sie na 130*C), piec służył jeszcze 17 lat. Lata temu słyszałem też o bojlerze elektrycznym z którego usunieto zawór bezpieczeństwa - były awaryjne, lały jak przerdzewiała sprężyna, znam temat z autopsji. No zagotowało się, chyba nikogo w domu nie było, baniak niczym rakieta przeleciał ze 200 metrów. Było w prasie. Tak kończy sie lekceważenie praw fizyki. Może zamiast robić dramę to jakieś opcje? Jak to ogarnąć żeby było bezpiecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 26.11.2022 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 (edytowane) Mam w piwnicy stały kocioł, od którego są poprowadzone rury stalowe o średnicy ok. 45-50mm. Wsadziłem na start pompę nad kotłem. W przedpokoju gdzie wchodzą wspomniane rury z kotła z piwnicy, przerobiłem je tak, że z nich wychodzą rurki 28mm miedziane ok. 4-5mb, by przechodziły na 22 mm, a te natomiast idą po pokojach, z wyjściem do grzejników mieszkania (podłączenie od dołu), łącznie mam 4 grzejniki purmo, przewiduję również podłączenie wymiennika cwu na końcu instalacji , oraz naczynie wzbiorcze w łazience. Instalacja otwarta. Może zamiast robić dramę to jakieś opcje? Jak to ogarnąć żeby było bezpiecznie? Z Twojego opisu wynika, że rury stalowe 45-50mm nadal idą na górę. Przenieś pompę na powrót do kotła, przywróć połączenie kotła z pionem, a naczynie wzbiorcze połącz bezpośrednio z pionem odpowiednio grubą rurą. Szczegółów szukaj w linku: https://docplayer.pl/21905331-Polska-norma-pn-91-b-02431.html Edytowane 26 Listopada 2022 przez gondoljerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youngmoney 26.11.2022 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Z Twojego opisu wynika, że rury stalowe 45-50mm nadal idą na górę. Przenieś pompę na powrót do kotła, przywróć połączenie kotła z pionem, a naczynie wzbiorcze połącz bezpośrednio z pionem odpowiednio grubą rurą. Szczegółów szukaj w linku: https://docplayer.pl/21905331-Polska-norma-pn-91-b-02431.html Rozumiem, że poprzez pion masz na myśli rurę zasilająca ze starej instalacji? I podłączenie naczynia bezpośrednio do tej rury w przedpokoju (przed grzejnikami)? A czy może to być trójnik 28mm i potem powiększenie? Te stare rury 45-50 mam już ucięte i musiałbym ponownie wespawac kontynuację jakbym chciał pociągnąć ją dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 26.11.2022 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 (edytowane) Przeniesienie pompy na powrót w tym przypadku nie jest dobrym pomysłem chyba że autor jest w stanie dać wyżej naczynie wyrównawcze bo teoretycznie przy pompie 40tce na powrocie powinno być ono 2,8m nad najwyższym punktem instalacji,w przeciwnym razie będzie wyrzucać wodę z naczynia.Jedynym sensownym rozwiązaniem jak wspomniał już w poście #3 kol.gersik jest wymiennik płytowy bo zapewne inne alternatywne rozwiązanie czyli kocioł w układzie zamkniętym nie wchodzi w rachubę Edytowane 26 Listopada 2022 przez Reku1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 27.11.2022 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Pisałem o tym ale koledze "youngmoney" nie chce się poszukać schematu instalacji z wymiennikiem tylko czeka na gotowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youngmoney 28.11.2022 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Przeniesienie pompy na powrót w tym przypadku nie jest dobrym pomysłem chyba że autor jest w stanie dać wyżej naczynie wyrównawcze bo teoretycznie przy pompie 40tce na powrocie powinno być ono 2,8m nad najwyższym punktem instalacji,w przeciwnym razie będzie wyrzucać wodę z naczynia. Jedynym sensownym rozwiązaniem jak wspomniał już w poście #3 kol.gersik jest wymiennik płytowy bo zapewne inne alternatywne rozwiązanie czyli kocioł w układzie zamkniętym nie wchodzi w rachubę Pisałem o tym ale koledze "youngmoney" nie chce się poszukać schematu instalacji z wymiennikiem tylko czeka na gotowca. Dziękuję za te uwagi. Nie drogi kolego, nie czekam na gotowca. Nie znam się co do natury technicznej tych rzeczy. Poczytałem w wolnej chwili o tym wymienniku. Ja nie mam kotłowni, kocioł jest w piwnicy, i od niego idą rury na pierwsze piętro. Czy wymiennik płytowy pozwoli mi na zastosowanie naczynia w piwnicy i podłączeniu go do kanalizacji? Wówczas nie będzie miało znaczenia wysokość naczynia oraz brak potrzeby zainstalowania go w mieszkaniu na 1 piętrze? Dziękuję Wam z góry za wszelką pomoc laikowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 28.11.2022 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Wymiennik płytowy pozwoli zamontować naczynie wyrównawcze przy kotle.Kociol będzie pracował w układzie otwartym a instalacja w zamkniętym.Dotychczasowa rurę od naczynia należy zaslepic.W wolnej chwili podrzucę gotowca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youngmoney 29.11.2022 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Wymiennik płytowy pozwoli zamontować naczynie wyrównawcze przy kotle.Kociol będzie pracował w układzie otwartym a instalacja w zamkniętym.Dotychczasowa rurę od naczynia należy zaslepic.W wolnej chwili podrzucę gotowca) Dziękuję uprzejmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 29.11.2022 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Czy kocioł podgrzewa również ciepłą wodę użytkową?czyli czy jest jakiś zasobnik?Czy tylko jest samo CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youngmoney 29.11.2022 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Czy kocioł podgrzewa również ciepłą wodę użytkową?czyli czy jest jakiś zasobnik?Czy tylko jest samo CO? Jest w planach podłączenie cwu. Jednak ze względu na usytuowanie kotła (piwnica), chcieliśmy zamontować zbiornik w mieszkaniu. Bliżej bez ciągnięcia dodatkowych rur z piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 29.11.2022 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 No to jest problem bo naczynie musi być powyżej bojlera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts