dimi1212 29.11.2022 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Witam posiadam piec na węgiel, drzewo, itpOraz komin systemowy. Problem polega na tym że gdy napale w piecu strasznie się kopci z pieca z drzwiczek wszystkich oraz z tyłu pieca z komina. Więc myślę że czas na porządne czyszczenie i wyczyściłem komin potem piec oraz rurę która wchodzi do komina oraz wyczystke z komina nie było zbytnio sadz więc na paliłem w piecu i znów to samo nie mam pomysłu co może się dziać dodam że z tyłu gdzie rura wchodzi do komina tam jest zaprawa szamotowa która jest trochę popękana ale była dłuższy czas i było wszystko ok i wcześniej rok jak czyściłem komin zauważyłem że ceramiczne rury są popękane nw dlaczego. Proszę o pomoc co zrobić bo jest okres zimowy i trzeba palić a nie da się bo cały dym wchodzi do domu. Co robić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimi1212 29.11.2022 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Chciałem jeszcze dodać że palę drzewem suchym nie mokrym i robi się powłoka smolowata taka gumowa oraz rozpalam w piecu od góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 29.11.2022 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Chciałem jeszcze dodać że palę drzewem suchym nie mokrym i robi się powłoka smolowata taka gumowa oraz rozpalam w piecu od góry to oczywiste przy rozpalaniu od góry, to żadna oszczędność palenie na zinmo powoduje zabrudzenie komina i kominka. Trzeba zacząc palic normalnie i użyć od czasu do czasu sadpalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimi1212 29.11.2022 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Używam sadpalu co drugi dzień w piecu pali się dzień i nocy wygaszany jest co 3 dni żeby wyczyścić i wybrać popiół a dymi się cały czas nie przy rozpalania tylko gdy się pali już 3h np to dymi dalej gdy tylko się włączy dmuchawa wszedzie się kopci z pieca pięć naprawdę bardzo dobrze wyczyszczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 29.11.2022 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Używam sadpalu co drugi dzień w piecu pali się dzień i nocy wygaszany jest co 3 dni żeby wyczyścić i wybrać popiół a dymi się cały czas nie przy rozpalania tylko gdy się pali już 3h np to dymi dalej gdy tylko się włączy dmuchawa wszedzie się kopci z pieca pięć naprawdę bardzo dobrze wyczyszczony to faktycznie spalanie mysi xle przebiegać skoro piec tak się zatyka. Może coś blokuje komin bez rewizji kominiarza się nie obędzie. To po prostu niebezpieczne . Bardzo wpółczuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimi1212 29.11.2022 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Komin nowy ma 3 lata jest prosty nie i drożny rura ceramiczna 200 sprawdzałem jeszcze dzisiaj czy na pewno jest drozna i jest w 100% lecz jest popękana na samej górze i na trojniku rura z pieca również jest czysta kiedyś miałem nauczkę ponieważ czyściłem piec ale nie rurę i się kopcilo teraz czyszczę piec też ma 3 lata nw co robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.12.2022 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2022 (edytowane) Co to znaczy komin "nowy, drożny". Drożny na 100% jest wtedy gdy w drzwiczkach wyciorowych lusterkiem zobaczysz niebo. Aczkolwiek w nowym kominie może być myk z szybką Jeśli nawet z góry opuszczasz szczotkę z kulą, to mogą być inne sztuczki np. kapelusz lub pióra. Budowałeś ten komin? Byłes przy budowie? Czy obiekt kupiony? Co by nie było, komin może być dowolnej konstrukcji, lecz jesli podpalisz zwiniętą stronę z gazety (lub wiecheć słomy) i włożysz do otwartych drzwiczek wyciorowych, to powinno zadudnić i porwać gazetę (wiecheć) do góry. Jeśli tak nie jest, to brak ciągu i potrzebna jest pomoc kominarza. Płonąca gazeta wytworzy ciąg nawet w rynnie (rurze) spustowej. Kiedyś w szkole podpalaliśmy kilkukrotnie zmięte gazety w rynnie bo ładnie dudniło, skutek był taki że puściło lutowanie i połowa spustu (z jednego pietra) spadła z hukiem na podwórze. Okna sekretariatu oczywiście wychodziły na tą stronę i wiadomo jak sie skończyło. Draka była że ho,ho. W twoim kominie jeśli gazetą nie wytworzysz ciągu, to może ma przewężenie? Np. "wpadła" cegła i wisi zaczepiona o zaprawę? Nie słyszałeś o jakimś konflicie podczas budowy? Wcurwiony murarz może zrobić wiele niespodzianek; tak się dzieje gdy np nie dostanie umówionej zapłaty za pracę... Może też być oblepiony sadzą wskutek "oszczędnego" palenia ... Edytowane 1 Grudnia 2022 przez Bertha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.12.2022 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2022 Co kominiarz powiedział/napisał na temat komina, ZETki i wentylacji w czasie ostatniego przeglądu?Wentylacja działa i jest drożna? Jakie ma wymiary przekroju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.12.2022 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 Zacznij palić...jak już ktoś wyżej napisał. Wygląda na to że wędzisz drewno...Brak solidnego ognia z drobno porąbanej podpałki (patyczki sosnowe, świerkowe) na początku, nie generuje ciągu kominowego (temperatury w kominie). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts