bas.1990 02.12.2022 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2022 Witam. Czy to prawda, że anemostaty powinny znajdować się w odległości 1 m od okien? Czy jest to wymóg prawny?W moim projekcie, zrobionym przez firmę O3ozon, było tylko wspomniane, że najbliżej okien ale nie było informacji o konkretnych odległościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 08.12.2022 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 no nie - a jak masz drzwi i zaraz obok okno to jaki jest sens montowa anemostat koło okna Anemostaty mają być po przeciwnej stronie od wejscia - ja mam np. po rogach ok 40 cm od rogu - tak aby powietrze "przebiegło" cały pokój zanim "ucieknie" przez drzwi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2022 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 no nie - a jak masz drzwi i zaraz obok okno to jaki jest sens montowa anemostat koło okna Anemostaty mają być po przeciwnej stronie od wejscia - ja mam np. po rogach ok 40 cm od rogu - tak aby powietrze "przebiegło" cały pokój zanim "ucieknie" przez drzwi Anemostat i tak "przykleja" powietrze do sufitu (efekt Coandy). Dopiero odbite od ściany opada. Dlatego nie wiem, czemu projektanci tak lubią je umieszczać przy oknach. Może z przyzwyczajenia do nawiewników okiennych? Powinno być jak najdalej od ścian, żeby swobodnie rozeszło się pod sufitem po całym pomieszczeniu, ogrzało, wymieszało "ze starym" i dopiero opadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 09.12.2022 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Witam. Czy to prawda, że anemostaty powinny znajdować się w odległości 1 m od okien? Czy jest to wymóg prawny? W moim projekcie, zrobionym przez firmę O3ozon, było tylko wspomniane, że najbliżej okien ale nie było informacji o konkretnych odległościach. Nie ma. Anemostaty planuje się tak, by powietrze było wymieniane w obszarze - czyli np. w jednym kącie pokoju masz nawietrznik, przechodzi pod podcięciem drzwi, by w holu pobrał je wywietrznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 09.12.2022 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 A według mnie, to ich położenie nie ma aż takiego wielkiego znaczenia, bo powietrze miesza się szybciej niż działa wentylacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts