boconek03 13.12.2022 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 Wszystko mierzone z aplikacji w telefonie więc te pomiary nadają się psu pod ogon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 13.12.2022 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 Po pierwsze telefonikiem to sobie co najwyżej można zmierzyć głosnosc...no własnie..na pewno nie czegos takiego jak hałas w granicy działki. Tutaj są na to normy, które ktos przede mna wstawil. Pomiaru musi zrobic osoba ktora ma do tego uprawnienia, z profesjonalnym i wzorcowanym regularnie urzadzeniem. 80 dBa to dzwiek ulicy marszałkowskiej w Warszawie o godzinie 17. Zdarza sie, ze pompa rezonuje na poszczegolnych czestotliwosciach sprezarki. Wtedy serwis moze np softowo wyciac te czestotiwosci. Nibe AMS to niestety klasa Panasonica czy LG więc są to stosunkowo głosne urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.12.2022 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 Za 10lat taka pompa będzie pracować w co drugim domu. Węgiel będzie zakazany, gaz bardzo ograniczony. Będzie bardzo trudno trafić na dom który nie ma sąsiada z pompą. Pewnie też złagodzą normy hałasowe bo w gęstej miejskiej zabudowie gdzie pojawia sie coraz więcej pomp bardzo trudno je zachować. Ostatnio byłem na spacerze w takiej starszej dzielnicy mojego miasta - domki z lat 50 i 60tych i tam już kilka PC widziałem na długości może 800m. Byłem trochę zdziwiony bo to stare domy, słabo ocieplone, wiadomo że bez izolacji od dołu i bez podłogówek. Ale wiadomo jak jest, jeden sąsiad zaloży, przyjdzie mu mniejszy rachunek to zaraz rozpowie po okolicy. A za węgiel trzeba teraz wyłożyć nierzadko 15k czy 20k za sezon jak ktoś ma dom 200m2 W takich dzielnicach nie ma żadnych odległości miedzy budynkami zachowanych. Nie ma 4m od granicy a często 1.5m albo wcale. 8 lat temu byli tu tacy co pisali, że za 10 lat PC będzie kosztować tyle co lodówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.12.2022 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 8 lat temu byli tu tacy co pisali, że za 10 lat PC będzie kosztować tyle co lodówka. Pompa ciepła jest dużo tańsza niż lodówka. Lodówka Meneghini La Cambusa kosztuje ponad 130000zł, no dobra ma jeszcze ekspres do kawy, TV i niewielką spiżarnię ale liczy się cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 14.12.2022 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Czy jest cicha ? NIE ... TYle że ja mieszkam w bardzo cichej okolicy i wieczorami można usłyszeć własny oddech Plus takie że najbliższy sąsiad jest około 100m ode mnie , wiec sądzę że hałas nie przeszkadza. Ale jest głośnia i naprawdę wiele metrów dalej ją słyszę .. Dokładnie. U mnie tak samo. Po polach i łąkach niesie się ten "terkot" . Ale komu to zimą przeszkadza? W domu jej nie słychać wcale. Eskimosów za sąsiadów nie mam. Grilla teraz nie robią. P.S. Komunikat meteo - u mnie dzisiaj -10 st.C. Prognoza na niedzielę -14 Hmmm..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowa123 10.11.2024 23:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada Cóż dla niedowiarków walczymy dalej,stuknie nam już zaraz 2 lata.Sprawa w sądzie karnym,sprawa w gminie.Ale to walka z wiatrakami.Jak są pomiary to sąsiad zcisza pompę ,wykazuje np przekroczenie wilgotności o 1% i badania biegły odwołuje. Sprawiedliwości nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.11.2024 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada W dniu 14.12.2022 o 00:57, agb napisał: 8 lat temu byli tu tacy co pisali, że za 10 lat PC będzie kosztować tyle co lodówka. Nie mylili sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 16.11.2024 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 18:51 W dniu 12.11.2024 o 11:21, Ratpaw napisał: Nie mylili sie Lodówki podrożały, czy porównujemy XX zł za kW mocy urządzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.11.2024 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 00:20 5 godzin temu, gondoljerzy napisał: Lodówki podrożały, czy porównujemy XX zł za kW mocy urządzenia? Kupiłem lodówkę za ok. 5000 zł, a pompę ciepła za niewiele więcej. Teraz mają takie same ceny te urządzenia, a piszę o klasie średniej, całkowicie mi wystarczającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 17.11.2024 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 06:58 ile kosztowała pompa ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.11.2024 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 09:21 2 godziny temu, zeusik6 napisał: ile kosztowała pompa ciepła? ~5300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts