Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom - konnstrukcja stalowa+plyta warstwowa

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam na imię Grzesiek i chciałbym od was poradę odnośnie budowy domu. Planujemy z żoną budowę domu i ze względu na rodzaj wykonywanej działalności, naszedł mnie pomysł z wykonaniem konstrukcji stalowej domu. Mam małą firmę ,wykonuje elementy stalowe, konstrukcję wraz z montażem. Ostatnio wpadła mi w oko płyta warstwowa Balexa łupek. Zastanawiam się czy wypaliłoby wykonać konstrukcję stalową (IPE 140-200) domu i obudować ją płytą, w środku wełna, stelaż i gk, wszystko na płycie postawić na płycie?

W mojej okolicy jeden gościu zastosował taką płytę na dach.

Co myślicie na ten temat? Jeżeli jest ktoś kto może wyrazić fachową opinię na temat takiej konstrukcji to byłoby super.

• 7 months później...

Płyta warstwowa, jest podobna konstrukcyjnie do kontenerów, które coraz częściej wykorzystuje się do budowy domów w Polsce, na zachodzie jest dłuższa tradycja kontenerowa.

Wiele firm ma wykonane biurowce w konstrukcji płyty warstwowej, także jak najbardziej jest to możliwe. Takie ściany nie mają "masy" także trzeba brać pod uwagę słabszą samoregulację wilgoci poprzez beton i cegły oraz szybkie zmiany temperatury (podobnie jak w konstrukcjach szkieletowych). Problemem może być brak lub ograniczony zasięg komórek :)

• 4 weeks później...
Jasne że się da taki dom wybudować. Sa firmyw polsce że budują domy w szkielecie stalowym, jak domy drewniane tylko na stali. Zdecydowanie nie sa to IPE140-200a bardziej to przypomina profile pod g-k. Technicznie sie da ze stali i da sie obudować płytami warswowymi.