Thorstime 08.12.2022 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Dzień dobry, Przymierzam się do ocieplanie domu z lat 80-tych. Chciałbym to zrobić grafitowym styropianem 20cm. Niestety napotkałem na problem, którego nie potrafię dobrze rozwiązać. Otóż dom nie jest zbudowany na planie prostokąta. Rzut jego bryły jest załączony w moim prowizorycznym rysunku. Problem jest związany z narożnikami zaznaczonymi na czerwono. W tych narożnikach znajdują się okna i drzwi balkonowe dość blisko ściany prostopadłej. W jednym miejscu jest to 8cm w innym 6, ale są też miejsca gdzie otwór okienny przylega do ściany prostopadłej. Gdy użyję styropianu 20cm to zasłonią część otworu okiennego / otworu drzwi balkonowych. Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem? Nie udało mi się nigdzie tego znaleźć. Na razie wpadłem na następujące pomysły z których nie jestem do końca zadowolony. 1. Zmniejszyć szerokość okien tak aby można było użyć styropianu 20cm. Niestety wiążę się do z dużym remontem, którego na tym etapie chciałbym uniknąć. Poza tym o ile mogę zmniejszyć szerokość niektórych okien o tyle nie wyobrażam sobie zmniejszania drzwi balkonowych. 2. Drugi pomysł to zrobić podcięcie w styropianie / użyć cieńszego styropianu przed samym oknem. To też nie rozwiązuje do końca problemów ponieważ będzie tworzyć taką wnękę która będzie narażona na opady. I teraz robić parapet na takim wcięciu? Będzie to wyglądać paskudnie. Dodatkowo w niektórych miejscach otwór okienny jest zlicowany ze ścianą prostopadłą i nie ma z czego zmniejszać styropianu. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.12.2022 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Do ew. wymiany masz trzy okna, możesz zamontować okna z jednym skrzydłem i wtedy nie zmniejszysz światła wpadającego do pomieszczenia. Zastanów się czy warto nie czy nie warto. Kolejna opcja to położenie grubego styropianu wszędzie oprócz ościeży okien w miejscach, gdzie brakuje miejsca na ten styro. Po prostu będzie w tym miejscu mostek termiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts