Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

potrzebuję pomocy w rozwiązaniu problemu z wysoką temperaturą i dużą wilgotnością w mieszkaniu.

Mieszkanie ma 36m2, wielka płyta - sypialnia (9 m2), kuchnia (4m2) , salon (15m2), okna na jedną stronę.

Utrzymująca się temperatura przy zakręconych grzejnikach to 24 stopnie i wilgotność około ~60%. Na oknach oczywiście skrapla się woda, jednak ze względu na małe dziecko w domu nie jestem w stanie wietrzyć tak jak dotychczas.

Okna nie mają nawiewników, jednak jestem sceptycznie do nich nastawiony z obawy o nawiew zimnego powietrza - pod oknem w sypialni i salonie są łóżka + słabej jakości powietrze w przeciągu doby.

Przymierzam się do osuszacza, najlepiej w połączeniu z oczyszczaczem - Fers Torr 20, ciężko znaleźć o nim rzetelną opinię, te w sieci wyglądają na artykuły/recenzje sponsorowane. Drugi model, który biorę pod uwagę to MaecoDry Arete One 20L, jednak również nie ma zbyt wiele komentarzy.

Co możecie doradzić mi w takim przypadku? Kupować osuszacz, montować nawiewniki, jeden nawiewnik na balkon i osuszacz? Które urządzenia brać pod uwagę? Czy stawiając urządzenie w korytarzu będę w stanie osuszyć całe mieszkanie? Obawiam się, że wybierając sam osuszacz, że doprowadzę od sytuacji, w której jeszcze bardziej podniosę temperaturę powietrza (ciepły wydmuch z urządzenia).

https://forum.murator.pl/topic/271443-wilgo%C4%87-i-wysoka-temperatura-w-mieszkaniu-osuszacz-nawiewniki/

Cześć,

potrzebuję pomocy w rozwiązaniu problemu z wysoką temperaturą i dużą wilgotnością w mieszkaniu.

Mieszkanie ma 36m2, wielka płyta - sypialnia (9 m2), kuchnia (4m2) , salon (15m2), okna na jedną stronę.

Utrzymująca się temperatura przy zakręconych grzejnikach to 24 stopnie i wilgotność około ~60%. Na oknach oczywiście skrapla się woda, jednak ze względu na małe dziecko w domu nie jestem w stanie wietrzyć tak jak dotychczas.

Okna nie mają nawiewników, jednak jestem sceptycznie do nich nastawiony z obawy o nawiew zimnego powietrza - pod oknem w sypialni i salonie są łóżka + słabej jakości powietrze w przeciągu doby.

Przymierzam się do osuszacza, najlepiej w połączeniu z oczyszczaczem - Fers Torr 20, ciężko znaleźć o nim rzetelną opinię, te w sieci wyglądają na artykuły/recenzje sponsorowane. Drugi model, który biorę pod uwagę to MaecoDry Arete One 20L, jednak również nie ma zbyt wiele komentarzy.

Co możecie doradzić mi w takim przypadku? Kupować osuszacz, montować nawiewniki, jeden nawiewnik na balkon i osuszacz? Które urządzenia brać pod uwagę? Czy stawiając urządzenie w korytarzu będę w stanie osuszyć całe mieszkanie? Obawiam się, że wybierając sam osuszacz, że doprowadzę od sytuacji, w której jeszcze bardziej podniosę temperaturę powietrza (ciepły wydmuch z urządzenia).

Załóż nawiewniki bo masz problem z wentylacją.

Osuszacz powietrza słabej jakości powietrza nie poprawi.

Załóż nawiewniki bo masz problem z wentylacją.

Osuszacz powietrza słabej jakości powietrza nie poprawi.

A co z nawiewem zimnego powietrza z nawiewnika? Wytrzymam śpiąc centralnie pod oknem? Trochę się tego obawiam, gdyż nie miałem styczności z nawiewnikami w porze zimowej..

Nawet nie zdajesz sobie sprawy jaka krzywdę swojemu dziecku i rodzinie wyrządzasz. Jeśli masz taką wilgotność w 24 stopniach przy takiej pogodzie, to stężenie CO2 masz minimum 3000ppm.

Z nawiewników leci zimne powietrze, ale masz pod spodem grzejnik. Powietrze się miesza i nie będziesz tego aż tak odczuwał.

No ale..przecież grzejniki zakręcone, to jak ma być ciepło przy oknie a jak wiadomo, wilgoć gromadzi się zawsze w najzimniejszym miejscu czyli w tym przypadku - szyba. Okna też pewnie dwuszybowe pakiety mają. Skąd ciepło 24stC skoro grzejniki zakręcone? Znam bloki, gdzie w łazienkach idą rury bez liczników, więc wszyscy montują tam jak największe grzejniki i grzeją nimi całe mieszkania. Może tutaj jest tak samo.
A co z nawiewem zimnego powietrza z nawiewnika? Wytrzymam śpiąc centralnie pod oknem? .

Dobre nawiewniki (np. Aereco) kierują strumień powietrza pod sufit.

Śpisz zaraz pod oknem? Nie masz tam grzejnika?

Skąd masz 24C przy zakręconych grzejnikach?

kratki wentylacyjne drożne i sprawne? Bo jak nie to nawiewniki nie pomogą. Musi być przepływ powietrza a nie tylko jego nawiew. Jak kratki sprawne, okna rozszczelnione i nadal taka wilgotność to zakładaj nawiewniki