Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bojler Mister.Oszczedzanie energii.

pietras1984

Recommended Posts

Witam... Ponieważ w internecie trafiam na maksymalnie skrajne opinie może na forum dostanę odpowiedź.

Od kilku dni posiadam w łazience Bojler Mister 40l. I chciałbym żeby ktoś wyjaśnił mi czy w przypadku gdy korzysta z niego i ciepłego prysznica tylko jedna osoba bardziej ekonomicznie i taniej będzie gdy bojler będzie chodził cały czas, czy też włączany tylko parę godzin przed prysznicem? Dodam że prąd mam całą dobę w tej samej cenie .. Będę wdzięczny gdyby ktoś mądrzejszy odemnie zabrał głos w dyskusji.

Aż kilka godzin przed prysznicem? Chyba ma słabą grzałkę albo jest kiepsko ocieplony. Najlepiej kupić sobie miernik energii i samemu zmierzyć jej zużycie: https://allegro.pl/listing?string=miernik%20zu%C5%BCycia%20energii

Nie nie... Źle mnie zrozumiałeś... Sam bojler spokojnie grzeje w godzinę. Zresztą od nowości uruchomiłem go narazie raz i jest cały czas podłączony do prądu.. Między innymi dlatego że spotkam się też z opiniami że wyłączając i później włączając używanie wyjdzie jeszcze droższe. I właśnie szukam odpowiedzi czy powinienem go wyłączać gdy nie używam czy jednak nie jest to wskazane :)

Niby czemu miałoby być drożej? Jak bojler utrzymuje temperaturę wody, to potrzebuje do tego energię. Ilość tej energii, a raczej moc potrzebna do utrzymania temperatury, określana jest stratą stacjonarną. Określisz ją w Twoich warunkach użytkowych miernikiem, do którego podałem Ci link. Producent (Elektromet) nie określa wartości tej straty, więc Tobie pozostaje ją zmierzyć.

Moim zdaniem sporo taniej jest wyłączać bojler i włączać go jedynie przed prysznicem.

Niby czemu miałoby być drożej? Jak bojler utrzymuje temperaturę wody, to potrzebuje do tego energię. Ilość tej energii, a raczej moc potrzebna do utrzymania temperatury, określana jest stratą stacjonarną. Określisz ją w Twoich warunkach użytkowych miernikiem, do którego podałem Ci link. Producent (Elektromet) nie określa wartości tej straty, więc Tobie pozostaje ją zmierzyć.

Moim zdaniem sporo taniej jest wyłączać bojler i włączać go jedynie przed prysznicem.

Wiesz ja się kompletnie nie znam dlatego podpytuje.. Póki co zacząłem robić testy spisując codziennie stan licznika na klatce żeby mieć porównanie.. Ale jak najbardziej jest możliwe że masz racje :)