Felik 13.12.2022 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 Cześć, Mam projekt budowlany w którym nie ma klimatyzacji (z tego co wiem projekty chyba tego nie wymagają a firmy od klimatyzacji nie chcą projektować a raczej wejść na sso/ssz i „jakoś to puścić”). Jednak na etapie wykończenia będę chciał ja zamontować. Czy nie ma wtedy kolizji związanej z tym, ze charakterystyka energetyczna liczona była bez klimatyzacji a świadectwo w nowo wybudowanych domach tez ma ja obejmować ? Nie chciałbym, żeby wyszlo ze nagle nowy dom nie spełnia przepisów (bo klimatyzacja zużyje nadmiarowa energię). W końcu kopie świadectwa wymagają w pinb. A może po prostu spróbować oddać dom przed zamontowaniem klimatyzacji (w ogóle bez wykończenia) ? Chociaż wtedy przynajmniej przewody bym chciał pochować żeby tynku nie kuc na koniec. Jak myślicie, jest się czym martwić ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 14.12.2022 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Parametry instalacji powinny spełniać przepisy aktualne na dzień składania wniosku o pozwolenie na budowę, więc wymogi energetyczne również. Możesz zrobić symulację z klimą, może to spełnia warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2022 02:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Jak myślicie, jest się czym martwić ? Nie ma, jeżeli niczego nie zmieniasz w systemie grzewczym. Klimę przecież montujesz do chłodzenia... A nikt nie wymaga faktycznego produkowania takich ilości ciepła w poszczególnych źródłach (jak masz kilka) jak przyjęte w projekcie. Jak masz w projekcie 100% np. z kotła gazowego, to nikt nie ma prawa się przyczepić, jak coś wyprodukujesz grzejnikiem elektrycznym (np. dlatego, że masz zbywającą energię z PV czy była awaria i kocioł gazowy nie działał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts