Pezet85 14.12.2022 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Witam, Mam świeżo wykonaną elewacje ( 2 miesiące) tynkiem silikonowym białym Mapei Silancolor na której zaczęły pojawiać się brązowe plamy. Ocieplenie z wełny Techniocol technocada. Wełna była szpachlowana klejem Kabe dwukrotnie, później grunt Mapei i dwie warstwy tynku. Kolkowane wkretami Wkret-Met Eco-drive W. Z czego mogą wynikać te plamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 15.12.2022 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Wykonywałes izolacje na jakimś konkretnym systemie? Sugerowałbym kontakt wóczas z systemodawcą. Jeżeli robiłeś składaka to porozmawiaj z doradztwem od producenta tynk oraz izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.12.2022 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Plamy były już przed instalacją falownika czy pojawiły się już po. Jeśli są tylko dwie na całej elewacji to poszedł bym jednak tym tropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pezet85 15.12.2022 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Na tej ścianie co jest falownik mam 4 takie plamy , ale kolejna wyszła już na innej ścianie. Tak jak napisałem wyżej, wełna klejona na Kabe WM2 , później 2 warstwy szpachlowania tym klejem , grunt Mapei i tynk Silancolor.Przyszły mi na myśl jescze okrągłe zaślepki z wełny do kołków Wkret-Met, może one były jakieś felerne i teraz wychodzi z nich korozją 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.12.2022 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Zaślepki wełniane do tależyków raczej nie korodują. Inną ewentualnością był by nie dobity metalowy wkręt którego łepek wystaje na wierzch pokrywki. Zauważyłem że na tym zabarwionym tynku jest bardzo mało ziarenek tynku a istnieje tylko mleczko..Tak jak by było niedokładnie zatarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.12.2022 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Przyszły mi na myśl jescze okrągłe zaślepki z wełny do kołków Wkret-Met, może one były jakieś felerne i teraz wychodzi z nich korozją������ Zrób termowizję - upewnisz się, czy te plamy są tam, gdzie kołki (na termowizji będzie je wyraźnie widać). Jak tak, to masz chyba poważniejszy problem, bo to oznacza, że masz w wełnie wilgoć i korodują metalowe kołki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 16.12.2022 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Kołki teoretycznie są w ocynku a stalowa główka dodatkowo zabezpieczona tworzywem. Albo zastosowano inne kołki niż podano albo fajtłapy uszkodziły ochronę w nastu egzemplarzach. Ja bym raczej obstawiał, że podczas tynkowania coś cięto szlifierką w pobliżu i drobne opiłki trafiły do masy tynkowej lub wprost na ścianę. Albo też używano pac czy innych narzędzi ze zwykłej stali zamiast z nierdzewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtherm 16.12.2022 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Ile razy widziałem takie plamy na elewacji wełnie wychodzące po pewnym czasie od montażu to zawsze była wina płyt z wełny, a dokładniej jej jakości.Jeśli mam racje to w tym miejscu w wełnie znajdziesz taki zbity glut który przebarwia klej a potem tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pezet85 16.12.2022 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Hej, Dzisiaj zeskrobalem 2 plamy z tynku i doszedłem do kleju. Pod tynkiem nie widać nic co by było rdzawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 18.12.2022 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 sprawdzałeś może temrowizją czy jest to w miejscu występowania łącznika czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.12.2022 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Jeśli faktycznie pod tynkiem tego nie ma to możliwe że w samym tynku był metalowy skrawek.Np: z metalowego mieszadła które się już rozpadało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 20.12.2022 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 dzwon do producenta welny. im ten temat jest doskonale znany bo wystepuje dosyc czesto. czesc z producentow nawet ma juz gotowe opracowane rozwiazanie zwiazane z tym tematem. na 100% jest to rdzawa plama wychodzaca wlasnie z welny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pezet85 24.12.2022 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2022 Cześć, temat zgłoszony jako reklamacja do dystrybutora. Na początku stycznia ma być przedstawiciel Technonicol. Między czasie był również doradca techniczny z Mapei i skonsultował wcześniej to ze specjalistą od dociepleń i obaj Panowie stwierdzili, że to wina wełny i jakiegoś spoiwa które barwi w taki sposób.Dam znać po spotkaniu z producentem wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts