Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brązowe plamy na nowej elewacji

Recommended Posts

Witam,

Mam świeżo wykonaną elewacje ( 2 miesiące) tynkiem silikonowym białym Mapei Silancolor na której zaczęły pojawiać się brązowe plamy. Ocieplenie z wełny Techniocol technocada. Wełna była szpachlowana klejem Kabe dwukrotnie, później grunt Mapei i dwie warstwy tynku.

Kolkowane wkretami Wkret-Met Eco-drive W.

Z czego mogą wynikać te plamy?

1671031843143.jpg

1671031843121.jpg

1671031843100.jpg

Na tej ścianie co jest falownik mam 4 takie plamy , ale kolejna wyszła już na innej ścianie. Tak jak napisałem wyżej, wełna klejona na Kabe WM2 , później 2 warstwy szpachlowania tym klejem , grunt Mapei i tynk Silancolor.

Przyszły mi na myśl jescze okrągłe zaślepki z wełny do kołków Wkret-Met, może one były jakieś felerne i teraz wychodzi z nich korozją

• Like 1

Zaślepki wełniane do tależyków raczej nie korodują. Inną ewentualnością był by nie dobity metalowy wkręt którego łepek wystaje na wierzch pokrywki.

Zauważyłem że na tym zabarwionym tynku jest bardzo mało ziarenek tynku a istnieje tylko mleczko..Tak jak by było niedokładnie zatarte.

Przyszły mi na myśl jescze okrągłe zaślepki z wełny do kołków Wkret-Met, może one były jakieś felerne i teraz wychodzi z nich korozją������

Zrób termowizję - upewnisz się, czy te plamy są tam, gdzie kołki (na termowizji będzie je wyraźnie widać). Jak tak, to masz chyba poważniejszy problem, bo to oznacza, że masz w wełnie wilgoć i korodują metalowe kołki.

Kołki teoretycznie są w ocynku a stalowa główka dodatkowo zabezpieczona tworzywem. Albo zastosowano inne kołki niż podano albo fajtłapy uszkodziły ochronę w nastu egzemplarzach.

Ja bym raczej obstawiał, że podczas tynkowania coś cięto szlifierką w pobliżu i drobne opiłki trafiły do masy tynkowej lub wprost na ścianę. Albo też używano pac czy innych narzędzi ze zwykłej stali zamiast z nierdzewki.

dzwon do producenta welny.

im ten temat jest doskonale znany bo wystepuje dosyc czesto.

czesc z producentow nawet ma juz gotowe opracowane rozwiazanie zwiazane z tym tematem.

na 100% jest to rdzawa plama wychodzaca wlasnie z welny.

Cześć,

temat zgłoszony jako reklamacja do dystrybutora. Na początku stycznia ma być przedstawiciel Technonicol. Między czasie był również doradca techniczny z Mapei i skonsultował wcześniej to ze specjalistą od dociepleń i obaj Panowie stwierdzili, że to wina wełny i jakiegoś spoiwa które barwi w taki sposób.

Dam znać po spotkaniu z producentem wełny