Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna + wełna z folią aluminiową

Czessi

Recommended Posts

Witam.

Jestem w trakcie budowy domku rekreacyjnego 35m2. Chodzi o ocieplenie dachu. Krokwie dachowe (przekrój 4x12cm) mają szerokość 12 cm. Mam wełnę 10 cm. W trakcie jak kupowałem była tylko dziesiątka (jeszcze stare ceny). Zostało mi kilka rolek wełny 2 cm z folią aluminiową. Czy można ją też użyć aby otrzymać pełne wypełnienie? Jeżeli tak, to z której strony powinna być folia.

Pozdrawiam.

Witam.

Jestem w trakcie budowy domku rekreacyjnego 35m2. Chodzi o ocieplenie dachu. Krokwie dachowe (przekrój 4x12cm) mają szerokość 12 cm. Mam wełnę 10 cm. W trakcie jak kupowałem była tylko dziesiątka (jeszcze stare ceny). Zostało mi kilka rolek wełny 2 cm z folią aluminiową. Czy można ją też użyć aby otrzymać pełne wypełnienie? Jeżeli tak, to z której strony powinna być folia.

Pozdrawiam.

Nad wełną powinna być szczelina, więc 10cm przy 12cm krokwi pasuje.

Paroizolacja powinna być od dołu, krokwie też powinny zostać zaizolowane - więc daj tę wełnę z folią pod krokwiami. 2cm trochę mało, ale do domku rekreacyjnego myślę, że wystarczająco zlikwidują mostek na krokwiach a do tego zabezpieczą wełnę i krokwie przed wnikaniem i skraplaniem pary wodnej.

Nad wełną powinna być szczelina, więc 10cm przy 12cm krokwi pasuje.

Paroizolacja powinna być od dołu, krokwie też powinny zostać zaizolowane - więc daj tę wełnę z folią pod krokwiami. 2cm trochę mało, ale do domku rekreacyjnego myślę, że wystarczająco zlikwidują mostek na krokwiach a do tego zabezpieczą wełnę i krokwie przed wnikaniem i skraplaniem pary wodnej.

dokładnie tak jak kaizen napisał daj ta wełnę 2cm od spodu , Zawsze spowoduje to mniejszy wpływ drewna na straty ciepła czy przegrzewanie latem. Drewno przewodzi 4-6 razy bardziej niż węłną stąd zalecane jest zastosowanie izolacji pod krokwiami

Aby było jaśniej co i jak wstawiam rysunek przekroju dachu. Jak na razie są krokwie, OSB i blacha. Reszta była zaplanowana ale nie byłem pewien co z tą wełną 2cm z folia alu. Maj jej ok. 40m2 i dobrze by było gdzieś ją upchnąć. dach.jpg

dach.jpg

Edytowane przez Czessi

wełnę z folią mozesz dać ale zauważ że masz w przekroju belki drewniane które nie są osłonięte izolacją. Będą stanowiły liniowe mostki termiczne. Sugerowałbym dac ta wełnę 2cm na krokwie od dołu .a zwiększyć szczelinę między deskowaniem a wełną ułożoną między krokwiami. . I oczywiście wentylacja szczeliny

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Nie ma stałego pod tym względem że mokre ma większy a suche ma mniejszy. Dla budowlanego suchego wzdłuż włókien 0,3 a w poprzek 0,16.

Autogenne czy homogenne ...... nie wiadomo, może i nie jest bo dawca nie był człowiekiem lecz jakieś geny posiadał, był organizmem żywym tylko został ścięty :)

Izolatorem jakimś jest ale czy taki izolator wystarczy do zakładanych rachunków za ogrzewanie.......możesz sobie dopowiedzieć.

Materiał ścienny ( beton komórkowy 500 ) też jest izolatorem o lambda = 0,17 a jednak wszyscy dają nawet 20 cm wełny lub styro.

Edytowane przez Mareks77

Trochę te informacje tutaj to albo typowo książkowe lub trochę przedpotopowe. Wielu "mądralalińskich" cały czas podaje wartość lambda drewna iglastego (sosna, świerk i daglezja) λ 0,14 (a nawet 0,16). Jednakże według norm europejskich oraz ogólnego klasyfikatora norm CE po 2018 roku wartość λ dla podanych gatunków została ustanowiona na 0,1 (0,094). Jest to spora różnica, biorąc pod uwagę, że przyrost wartości nie jest liniowy. W 2019 i 2020 wyniki Instytutu Technologicznego w Salzburgu potwierdziły inne placówki technologiczne w Europie. Dla niewtajemniczonych podam tylko, że chodzi o drewno konstrukcyjne budowlane a nie kominkowe ;-)

Jednakże według norm europejskich oraz ogólnego klasyfikatora norm CE po 2018 roku wartość λ dla podanych gatunków została ustanowiona na 0,1 (0,094).

Norma zmieniła fizykę?

I to średnie, w poprzek czy wzdłuż włókien? Obstawiam średnią - czyli w naturze nie występującą. A nas interesuje w poprzek w przypadku krokwi.