Czessi 14.12.2022 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Witam.Jestem w trakcie budowy domku rekreacyjnego 35m2. Chodzi o ocieplenie dachu. Krokwie dachowe (przekrój 4x12cm) mają szerokość 12 cm. Mam wełnę 10 cm. W trakcie jak kupowałem była tylko dziesiątka (jeszcze stare ceny). Zostało mi kilka rolek wełny 2 cm z folią aluminiową. Czy można ją też użyć aby otrzymać pełne wypełnienie? Jeżeli tak, to z której strony powinna być folia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.12.2022 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Pełne wypełnienie krokwi zamknie szparę służącą do wentylacji. Jeśli już to wełna z folią daj na krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.12.2022 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Witam. Jestem w trakcie budowy domku rekreacyjnego 35m2. Chodzi o ocieplenie dachu. Krokwie dachowe (przekrój 4x12cm) mają szerokość 12 cm. Mam wełnę 10 cm. W trakcie jak kupowałem była tylko dziesiątka (jeszcze stare ceny). Zostało mi kilka rolek wełny 2 cm z folią aluminiową. Czy można ją też użyć aby otrzymać pełne wypełnienie? Jeżeli tak, to z której strony powinna być folia. Pozdrawiam. Nad wełną powinna być szczelina, więc 10cm przy 12cm krokwi pasuje. Paroizolacja powinna być od dołu, krokwie też powinny zostać zaizolowane - więc daj tę wełnę z folią pod krokwiami. 2cm trochę mało, ale do domku rekreacyjnego myślę, że wystarczająco zlikwidują mostek na krokwiach a do tego zabezpieczą wełnę i krokwie przed wnikaniem i skraplaniem pary wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 15.12.2022 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Nad wełną powinna być szczelina, więc 10cm przy 12cm krokwi pasuje. Paroizolacja powinna być od dołu, krokwie też powinny zostać zaizolowane - więc daj tę wełnę z folią pod krokwiami. 2cm trochę mało, ale do domku rekreacyjnego myślę, że wystarczająco zlikwidują mostek na krokwiach a do tego zabezpieczą wełnę i krokwie przed wnikaniem i skraplaniem pary wodnej. dokładnie tak jak kaizen napisał daj ta wełnę 2cm od spodu , Zawsze spowoduje to mniejszy wpływ drewna na straty ciepła czy przegrzewanie latem. Drewno przewodzi 4-6 razy bardziej niż węłną stąd zalecane jest zastosowanie izolacji pod krokwiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czessi 15.12.2022 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 (edytowane) Aby było jaśniej co i jak wstawiam rysunek przekroju dachu. Jak na razie są krokwie, OSB i blacha. Reszta była zaplanowana ale nie byłem pewien co z tą wełną 2cm z folia alu. Maj jej ok. 40m2 i dobrze by było gdzieś ją upchnąć. Edytowane 15 Grudnia 2022 przez Czessi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 18.12.2022 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 wełnę z folią mozesz dać ale zauważ że masz w przekroju belki drewniane które nie są osłonięte izolacją. Będą stanowiły liniowe mostki termiczne. Sugerowałbym dac ta wełnę 2cm na krokwie od dołu .a zwiększyć szczelinę między deskowaniem a wełną ułożoną między krokwiami. . I oczywiście wentylacja szczeliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czessi 30.12.2022 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Hmmm, myślałem, że drewno jest dobrym izolatorem i prawie 14 cm krokwi nie będzie przemarzać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.12.2022 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Hmmm, myślałem, że drewno jest dobrym izolatorem i prawie 14 cm krokwi nie będzie przemarzać. Świerk i sosna w poprzek włókien ma lambdę 0,16. Taka sobie wełna w okolicach 0,036 - 4,4x mniejszą. Czyli te 14cm krokwi izoluje gorzej niż 3,2cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czessi 22.01.2023 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Ciekawe, a nie jest to przypadkiem tak, że drewno z racji, że nie jest materiałem homogennym nie ma stałego współczynnika lambda a ten współczynnik maleje wraz z obniżającą sie temperaturą materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.01.2023 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 (edytowane) Nie ma stałego pod tym względem że mokre ma większy a suche ma mniejszy. Dla budowlanego suchego wzdłuż włókien 0,3 a w poprzek 0,16. Autogenne czy homogenne ...... nie wiadomo, może i nie jest bo dawca nie był człowiekiem lecz jakieś geny posiadał, był organizmem żywym tylko został ścięty Izolatorem jakimś jest ale czy taki izolator wystarczy do zakładanych rachunków za ogrzewanie.......możesz sobie dopowiedzieć. Materiał ścienny ( beton komórkowy 500 ) też jest izolatorem o lambda = 0,17 a jednak wszyscy dają nawet 20 cm wełny lub styro. Edytowane 23 Stycznia 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czessi 24.01.2023 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Trochę te informacje tutaj to albo typowo książkowe lub trochę przedpotopowe. Wielu "mądralalińskich" cały czas podaje wartość lambda drewna iglastego (sosna, świerk i daglezja) λ 0,14 (a nawet 0,16). Jednakże według norm europejskich oraz ogólnego klasyfikatora norm CE po 2018 roku wartość λ dla podanych gatunków została ustanowiona na 0,1 (0,094). Jest to spora różnica, biorąc pod uwagę, że przyrost wartości nie jest liniowy. W 2019 i 2020 wyniki Instytutu Technologicznego w Salzburgu potwierdziły inne placówki technologiczne w Europie. Dla niewtajemniczonych podam tylko, że chodzi o drewno konstrukcyjne budowlane a nie kominkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.01.2023 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Jednakże według norm europejskich oraz ogólnego klasyfikatora norm CE po 2018 roku wartość λ dla podanych gatunków została ustanowiona na 0,1 (0,094). Norma zmieniła fizykę? I to średnie, w poprzek czy wzdłuż włókien? Obstawiam średnią - czyli w naturze nie występującą. A nas interesuje w poprzek w przypadku krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts