AnnaMikołajczyk 15.12.2022 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 (edytowane) Dzie dobry, mieszkam w starej kamienicy (47m2) w oficynie na ostatnim piętrze (nademną jest jezcze niski strych). W kamienicy na piętrze jest tylko jedno mieszkanie więc z 3 ścian nikt mnie nie ogrzewa. Kaminica nie jest ocieplona. Nie ma możliwości podłaczyć gazu. Obecnie mam stary piec kaflowy, który nie jest podłączony do komina, są w nim grzałki, które prawie w ogóle nie ogrzewają pieca. Obecnie mam po 10 stopni w mieszkaniu. Potrzebuję porady jak najlepiej ogrzać mieszaknie. Tylko elektrycznie ponieważ kominiarze powiedzieli mi że nie można podlaczyc np. kozy. Nie musi to byc energooszczedne ogrzewanie. Byle by mi mieszkanie ogrzało. Proszę o pomoc Edytowane 15 Grudnia 2022 przez AnnaMikołajczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 15.12.2022 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Na szybkiego to farelka lub grzejniki konwektory elektryczne lub najlepiej klima o ile jest możliwość umieszczenia agregatu na zewnątrz lub balkonie jeśli takowy występuje .https://www.youtube.com/watch?v=tLWlVFY0naU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 15.12.2022 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Klima albo piece akumulacyjne, ten piec kaflowy powinien być zasilany mocniejszymi grzałkami, jeśli jest prawidłowo wykonana przeróbka na grzałki. Ale najlepiej klima albo dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaMikołajczyk 15.12.2022 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Ile najlepiej tych klim na takie mieszkanie? Dwie faktycznie wystarczą? I czy jeśli wynajmuję mieszkanie od spółdzielni to potrzebuje jakieś zgody na zamontowanie takiego czegoś? Nie posiadam balkonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 15.12.2022 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 Dwie wystarczą, moze nawet jedna, zależy od układu pomieszczeń. W łazience musi być osobny grzejnik. Spółdzielnia pewnie będzie musiała wyrazić zgodę na montaż jednostki zewnętrznej. Póki co najtaniej jest grzać w drugiej taryfie zwykłymi grzejnikami olejowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaMikołajczyk 16.12.2022 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Ile takich ogrzjnikow olejnych bym potrzebowała? Obecnie mam jeden 2000 watów ale mam wrażenie że ten grzejnik nic nie daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaMikołajczyk 16.12.2022 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Mam taki dokładnie: https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-domu/grzejniki-i-konwektory/grzejnik-olejowy-ariete-838-04-zielony?gclid=EAIaIQobChMI4JzPhNT9-wIV6AuiAx3vVw4_EAQYASABEgJ4Z_D_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 16.12.2022 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Po jednym na pomieszczenie. Ja bym wziął te najtańsze o mocy 2 kW. Obecnie grzejnik nic nie daje, bo jest za mały na całe mieszkanie oraz ściany są wychłodzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaMikołajczyk 18.12.2022 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Obecnie mam takie grzałki, nie wiem jak sprawdzić ile biorą watów nie patrząc na licznik. Ile bym ich musiała dokupić żeby piec sie mocno nagrzewał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.12.2022 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Niestety nie znam się na piecach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuhajbej 18.12.2022 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Mieszkałem kiedyś w starej kamienicy w mieszkaniu z piecami kaflowymi z grzałkami. W piecu były 3 grzałki każda o mocy 1 kW. Wyłącznik był trójstopniowy. Do tych grzałek był podłączony przewód 4x2,5mm bezpośrednio z tablicy rozdzielczej. Był też zamontowany stycznik, który włączał grzałki w godzinach taniego prądu. Na mieszkanie był odpowiednio wysoki przydział mocy. Piece grzały znakomicie i nie pamiętam żebym marzł, a zimy były konkretne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaMikołajczyk 18.12.2022 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Mieszkałem kiedyś w starej kamienicy w mieszkaniu z piecami kaflowymi z grzałkami. W piecu były 3 grzałki każda o mocy 1 kW. Wyłącznik był trójstopniowy. Do tych grzałek był podłączony przewód 4x2,5mm bezpośrednio z tablicy rozdzielczej. Był też zamontowany stycznik, który włączał grzałki w godzinach taniego prądu. Na mieszkanie był odpowiednio wysoki przydział mocy. Piece grzały znakomicie i nie pamiętam żebym marzł, a zimy były konkretne. A jakiej wielkości był piec? Nagrzewał się calutki czy tylko z dolu tam gdzie były grzałki? Mój ma około 180cm wysokości. Może powinnam te grzałki wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.12.2022 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 A jakiej wielkości był piec? Nagrzewał się calutki czy tylko z dolu tam gdzie były grzałki? Mój ma około 180cm wysokości. Może powinnam te grzałki wymienić Jedyne co dałoby radę finansowo udźwignąć to klimatyzator ok 3000 zł. Zużycie prądu max 1200kwh na sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.12.2022 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Jedyne co dałoby radę finansowo udźwignąć to klimatyzator ok 3000 zł. Zużycie prądu max 1200kwh na sezon. Tylko trzeba jakoś zainstalować jednostkę zewnętrzną. Do tego potrzebne pewnie zgody spółdzielni umówienie instalatora, na Święta raczej będzie ciężko. Grzejniki zawsze można sprzedać, a póki co trzeba będzie bulić za prąd jak za zboże. Współczuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.12.2022 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Tylko trzeba jakoś zainstalować jednostkę zewnętrzną. Do tego potrzebne pewnie zgody spółdzielni umówienie instalatora, na Święta raczej będzie ciężko. Grzejniki zawsze można sprzedać, a póki co trzeba będzie bulić za prąd jak za zboże. Współczuję. Może to ostatnia kondygnacja w sumie to moze da sie upchnąc gdzieś jednostke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts