Kisiol 25.12.2022 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2022 Wiosną ruszam z budową. Ma działkę którą będę podnosić około 70cm. Do zerwania mam około 40-50 cm homusa. Zastanawia mnie czy mogę zerwać humusa tak aby pozostało go 20cm i wykorzystać go do wylania fundamentu a z wnetrza bryły domu wybrać go później. Fundamentu będą wylewane bez szalunków. Sam wykop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 25.12.2022 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2022 Ja robiłem tak jak Ty czyli lałem "ławy" do gruntu choć to jest nie do przyjęcia na tutejszym forum. Ja całości humusu miałem 20-30cm więc całość wybierali bo wylaniu ław i postawieniu 3 warstw bloczka. Będziesz całą działkę podnosił czy tylko obsypywał fundament na te 70cm? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.12.2022 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2022 (edytowane) U mnie ławy także lane do gruntu.Na działce było nawiezione dużo gruntu z okolicy wraz z odpadkami w postaci całych cegieł, płytek chodnikowych, polbruku itp.Działka wyrównana przez zebranie ok 0,5m z całości, następnie wybrano zawartość terenu wytyczonego pod budynkiem w kwadracie +1,5m w każdą stronę i pozostawiona warstwa 20 - 30 gruntu humusu, chociaż tak tego nie można nazwać bo była to raczej już mieszanka.W narożniku budynku 3 x 3mb na każdej ścianie zbita glina.Fundamenty kopane w gruncie wys/szer 40 x 50 a wykopany urobek szedł do środka budynku.Po wylaniu ław i wymurowaniu ścian 1,2m do poziomu "0" grunt wyrównano zagęszczono i nawieziono pospółki.Po zagęszczeniu warstwami w listopadzie tak było zostawione na zimę.Płytę podłogową wylewałem specjalnie wiosną aby zobaczyć czy coś się będzie działo niepokojącego.Do tej pory czyli 8 lat po budowie domu nic się nie dzieje niepokojącego.Ściany pomimo kruchego bloczka H+H w wersji 400 nie pękają.Podłoga także na swoim miejscu. Edytowane 25 Grudnia 2022 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kisiol 25.12.2022 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2022 Fundament 45cm wysokości + 7 warstw bloczków fundamentowych. Będę podnosić całą działkę 70cm. Czyli caly fundament będzie pod ziemią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.12.2022 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 Fundament 45cm wysokości + 7 warstw bloczków fundamentowych. Będę podnosić całą działkę 70cm. Czyli caly fundament będzie pod ziemią Z całym fundamentem pod ziemią to uważaj. Izolacja pozioma musi być nad ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kisiol 26.12.2022 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 No wiadomo. 1 lub półtora bloczka będzie nad powierzchnią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.12.2022 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2022 Humus żyje. Są w nim rozkładające się substancje organiczne. Zmienia objętość. Więc grozi osiadanie - może nie tak, jak w Pizie, ale może osiąść nierówno i z pionów i poziomów nici i ściany mogą popękać (zwłaszcza, jak ściany fundamentowe będziesz miał typowo murowane, a nie monolityczne). Spod podłogi też trzeba usunąć humus. Do tego kłania się Ustawa o ochronie gruntów a bywa, że i prawo lokalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts