Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewanie fundamentówa humus

Kisiol

Recommended Posts

Wiosną ruszam z budową. Ma działkę którą będę podnosić około 70cm. Do zerwania mam około 40-50 cm homusa. Zastanawia mnie czy mogę zerwać humusa tak aby pozostało go 20cm i wykorzystać go do wylania fundamentu a z wnetrza bryły domu wybrać go później. Fundamentu będą wylewane bez szalunków. Sam wykop.

U mnie ławy także lane do gruntu.

Na działce było nawiezione dużo gruntu z okolicy wraz z odpadkami w postaci całych cegieł, płytek chodnikowych, polbruku itp.

Działka wyrównana przez zebranie ok 0,5m z całości, następnie wybrano zawartość terenu wytyczonego pod budynkiem w kwadracie +1,5m w każdą stronę i pozostawiona warstwa 20 - 30 gruntu humusu, chociaż tak tego nie można nazwać bo była to raczej już mieszanka.

W narożniku budynku 3 x 3mb na każdej ścianie zbita glina.

Fundamenty kopane w gruncie wys/szer 40 x 50 a wykopany urobek szedł do środka budynku.

Po wylaniu ław i wymurowaniu ścian 1,2m do poziomu "0" grunt wyrównano zagęszczono i nawieziono pospółki.

Po zagęszczeniu warstwami w listopadzie tak było zostawione na zimę.

Płytę podłogową wylewałem specjalnie wiosną aby zobaczyć czy coś się będzie działo niepokojącego.

Do tej pory czyli 8 lat po budowie domu nic się nie dzieje niepokojącego.

Ściany pomimo kruchego bloczka H+H w wersji 400 nie pękają.

Podłoga także na swoim miejscu.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Humus żyje. Są w nim rozkładające się substancje organiczne. Zmienia objętość. Więc grozi osiadanie - może nie tak, jak w Pizie, ale może osiąść nierówno i z pionów i poziomów nici i ściany mogą popękać (zwłaszcza, jak ściany fundamentowe będziesz miał typowo murowane, a nie monolityczne). Spod podłogi też trzeba usunąć humus.

Do tego kłania się Ustawa o ochronie gruntów a bywa, że i prawo lokalne.