Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GbbVictronWin

gb987t

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Wersja 12.2 https://gbboptimizer.gbbsoft.pl/

- GbbShunt: moduł do liczenia SOC dla baterii kwasowo-ołowiowych (tylko inwertery połączone przez Solarman). Kontroluje także zakończenie procedu ładowania i rozładowania do wskazanego poziomu SOC. Dzięki niemu można programem optymalizować już inwertery z bateriami kwasowo-ołowiowe.

[ATTACH=CONFIG]469061[/ATTACH]

Natomiast mam pytanie odnośnie Twojego oprogramowania. Mam magazyn o pojemności 15kWh. Koszt Twojego oprogramowania to w moim wypadku 150zł rocznie. Czy masz może jakieś wyliczenia, które dowodzą, że zakup oprogramowania jest zasadny ekonomicznie? Tzn. czy to oprogramowanie jest w stanie wygenerować dla mnie zysk 150zł rocznie lub więcej?

Pytam bo mnie jako potencjalnego klienta na taką aplikacje skłoniłoby wydanie na nią max tyle ile może mi się dzięki niej zwrócić.

A na przykład takie podejście:

Jutro (2024-06-05) cena minimalna sprzedaży o 11 i 12 będzie 0,356. A maksymalna o 20 będzie 0,722. Róznica w cenia 0,366.

Masz 15kWh. Mozna po odliczeniu strat na ładowaniu i rozładowaniu (20%) i odjęciu minimalnej pojemności założyć, że masz 10kWh baterii.

Jezeli wykorzystamy te 10kWh do przesunięcia sprzedaży 10kWh z 11 na 20 to zarobisz 10*0,366zł= 3,66.

Aby uzbierać 150zł trzeba tę operację powtórzyć 41 razy. (41*3,66=150,06).

Czy w ciągu roku uda ci się potórzyć tę operację 41 razy? Rok ma 365 dni lub 366.

Podobnie mozna działać na róznicy cen zakupu w G12.

No i nie wiadomo jak będą skonstruowane nowe taryfy dynamiczne.

Edytowane przez gb987t

Jutro (2024-06-04)

Długo szedł ten post na forum ;)

cena minimalna sprzedaży o 11 i 12 będzie 0,356. A maksymalna o 20 będzie 0,722. Róznica w cenia 0,366.

To mi pokazuje inne ceny.

attachment.php?attachmentid=469111

Różnica poniżej 25 gr. I żeby tyle wyciągnąć 2,5zł, to trzeba najpierw ładować 10kW przez najtańszą godzinę a potem pchać do sieci 10kW przez tę najdroższą godzinę. 20% strat? No, to fajne te falowniki, jak razem ze stratami na ładowaniu tylko tyle przepada.

Ale trzeba też pamiętać, że o 21:00 masz pusty magazyn i kupujesz prąd przez godzinę po jakieś 1,2zł/kWh a od 22 po 80gr/kWh. Więc znacznie, znacznie bardziej opłaca się trzymać magazyn zapełniony co najmniej dla zapewnienia zużycia do czasu, gdy słońce znowu zaspokoi potrzeby. A że ładowanie litówek do 100% znacznie skraca ich życie, to gdzie tu sens zużywania magazynu?

Podobnie mozna działać na róznicy cen zakupu w G12.

W jakim sensie? Płacić za prąd razem z dystrybucją i VATem z 80gr w taniej strefie żeby naładować magazyn i sprzedawać za 67,77gr/kWh w najdroższej godzinie?

rce20240604.jpg

Nie. Żeby ładować magazyn w nocy, aby w dzień nie używać drogiego prądu w ogóle. Ja tak robię od początku. Program tylko pilnuje, aby było miejsce na prąd z PV.

W ciągu dnia to zużycie w drogiej strefie jest znikome przy nawet w grudniu. Więc cała gra o pojedyncze złotówki na miesiąc które nie pokryją zużycia magazynu.

A jeszcze co do wyłączania produkcji gdy cena poniżej zera - nie ma sensu, bo w Ustawie stoi:

rynkowej ceny energii elektrycznej, o której mowa w ust. 4, przy czym jeżeli wartość tej ceny jest ujemna dla danego okresu rozliczania niezbilansowania (t), to w celu wyznaczania wartości energii elektrycznej wprowadzonej do sieci w okresie t przez prosumenta energii odnawialnej niebędącego równocześnie prosumentem zbiorowym energii odnawialnej lub prosumentem wirtualnym energii odnawialnej przyjmuje się cenę równą zero, z zastrzeżeniem ust. 17 i 18.

Więc nie pchanie energii do sieci gdy cena jest ujemna jest zrobieniem dobrze zakładowi energetycznemu (bo jak pobierze z innego źródła, niż od prosumenta to jeszcze dostanie kasę, a od prosumenta nic by nie dostał), robienie źle planecie a sobie bez różnicy.