Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GbbVictronWin

gb987t

Recommended Posts

Jakoś nie chce, aby mi instalowali jakieś urządzonko, za które jeszcze będę musiał zapłacić....

PS. Mam wystarczającą ilość baterii, aby przy cenach ujemnych brać prąd niż go wypychać.

Jak komuś leci z nieba 100% mocy maksymalnej (bo przecież wtedy RCE bywa najniższe to jeszcze jest w stanie brać coś z sieci? Jakim sposobem i jaką moc ładowania ma Twój magazyn i przy jakiem mocy PV? I zmieścisz w nim jednogodzinną produkcję z PV? A co z drugą godziną, jak też będzie ujemna?

Jakoś nie słyszałem, żeby komuś ZE chciał zainstalować urządzonko, którego 50% ceny i 100% robocizny musi sfinansować. Znasz takie przypadki wśród prosumentów?

Edyta.

A gdyby nawet sprzedawca złożył taką propozycję, to IMO lepszą opcją jest sterowanie poborem, żeby zbilansować zużycie, żeby saldo godziny było zero nie poprzez zmniejszenie produkcji, a poprzez zwiększenie poboru.

Edytowane przez Kaizen

Mam 10kWp, które produkują max 7kW i 25kWh baterii, a zaraz będzie 30kWh. Więc spokojnie przez 4h mogę ładować baterie. Do tego dochodzi 2-3kW zużycia bieżącego. Jest czym walczyć. :-)

Cała zabawa polega właśnie na stosunkach PV do baterii do zużycia. Każdy ma inne i u każdego to inaczej wygląda. I to w każdej godzinie inaczej wygląda.

Mam 10kWp, które produkują max 7kW i 25kWh baterii, a zaraz będzie 30kWh. Więc spokojnie przez 4h mogę ładować baterie. Do tego dochodzi 2-3kW zużycia bieżącego. Jest czym walczyć. :-)

50kWh zużycia dziennie i tylko 7kW w peaku (i czemu kWp nie nazywasz kWp)?

A "zabawę" zmienia bilansowanie godzinowe. Bez pilnowania tego nie da się sensownie optymalizować.

Wszystko zależy od stosunku PV do baterii do zużycia.

Mozesz założyć konto i protestować w trybie testowy, w którym program nic nie zmienia w inwerterze. Zobaczyć co ci optymalizator proponuje.

Załączam przykład z dzisiaj od jednego z klientów, który właśnie taki test prowadzi. Optymalizator najpierw blokuję ładowanie baterii, potem jest ładowanie przy niskich cenach, a potem trochę rozładowywane ale zostawia cześć w bateriach aby do rana starczylo.

Screenshot_20240605_072056_Edge.jpg

Ps. Jeżeli nie sprzedajesz energii do sieci, nie masz G12 albo jesteś na starych zasadach, to program raczej ci jest niepotrzebny.

Edytowane przez gb987t

Skąd bierze dane o ilości pobranej z sieci? Wymaga (H)EMS?

a to liczników nie ma? Wstawiasz taki po głównych zabezpieczeniach.

Masa tego, pod dowolny system. Czy modbus rtu czy tcp. czy coś brandowane np. victron czy pewnie też deye.

Mój zwykły pokrywa się z danymi od ZE. po 2 latach sprawdzania.

Ogólnie Gbb włożył w swój program bardzo dużo pracy. Efekty ma, działa to. Nie głupie.

Ja jednak wybrałem inną drogę.

a to liczników nie ma? Wstawiasz taki po głównych zabezpieczeniach.

Masa tego, pod dowolny system. Czy modbus rtu czy tcp. czy coś brandowane np. victron czy pewnie też deye.

Czyli wymaga osobnego licznika dwukierunkowego. Znasz już jakieś konkretne modele przetestowane, że podają potrzebne dane?

Licznik nie włączy mi grzania CWU czy podłogówki w łazience gdy w danej godzinie mam do odebrania trochę prądu z sieci. Czyli tak czy inaczej potrzebny (H)EMS?

Czyli wymaga osobnego licznika dwukierunkowego. Znasz już jakieś konkretne modele przetestowane, że podają potrzebne dane?

Licznik nie włączy mi grzania CWU czy podłogówki w łazience gdy w danej godzinie mam do odebrania trochę prądu z sieci. Czyli tak czy inaczej potrzebny (H)EMS?

to przecież oczywiste i logiczne. Ja korzystam z eastron sdm630. Mam modbus rtu. Tani, dokładny i raczej niezawodny. Są wersje na modbus TCP. Home assistant ogarnie to co chcesz. A przecież masz.

Są jeszcze fajne wersje z cewkami. Jeśli problem z ulokowaniem. Trochę droższe... ale tego nie przeskoczysz. Jeśli chcesz korzystać z taryf dynamicznych. Nie mając czy mając PV.

Korzystając z programu Gbb masz łatwiej.

Integracja i samodzielna zabawa pochłonie nieco czasu.efekty mogą być różne.

W żadnym systemie nie będzie to plug and play.

Obecnie jest moduł "Prognoza Pompy Ciepła", ale działa on tak jakby "odwrotnie".

Podajesz (pośrednio) w jakich godzinach pompa działa oraz podajesz ile prądu zużywa przy jakich temperaturach na zewnątrz (kilka par, reszta jest estymowana).

Program codziennie pobiera prognozę temperatury na następne 24h, na tej podstawie wylicza ile pompa ciepła weźmie prądu w każdej godzinie i uwzględnia to w optymalizacji dodając tą energię do zużycia domu.

Jeżeli program miałby sterować pompą (pytanie jak on ma wymyśleć, że będzie wystarczająco ciepło w domu), to minimum uprzejmości jest posiadanie zewnętrznego API do sterowania pompą ciepła. Czy to API daje możliwość On/Off pompy, czy także umożliwia sterowanie jej mocą (czyli zużyciem ciepła)? I czy to w ogóle ma większy sens niż to co już jest?