lukemm 04.01.2023 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Zastanawiam sie czy do niwelacji terenu pod budowę w przypadku małych odległości ( rzędu max 15 m) nadają się lasery liniowe z wiązką 360 i dokładnością (+/- 2 mm na 10 m. ) np. Laser liniowy GLL 3-80 CG firmy bosch z cyfrowym detektorem spełniłby swoje zadanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 04.01.2023 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 A czemu nie? Mi tak pół podwórka wymierzono. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukemm 04.01.2023 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 No właśnie nie wiem, ale wszędzie jakoś trafiam tylko na tematy związane z typowymi niwelatorami laserowymi czy optycznymi w przypadku wykonywani fundamentów i zacząłem myśleć, że może z jakiegoś niezrozumiałego dla mnie powodu one się do tego nie nadają. Dlatego wolałem się upewnić. Dzięki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 06.01.2023 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Posiadam kilka laserów dewalta wraz z odbiornikiem. Do lepszych prac zielone, do niwelacji czerwony z odbiornikiem dedykowanym. Zasięg producenta 50m, ale w pochmurny dzień nawet więcej (byle słońce nie oświetlało czujnika na odbiorniku). Robiłem tym fundamenty, ściany, wieńce, otwory dużo gabarytowych okien itd. więc zdecydowanie polecam. No i główna zaleta, to można robić samemu gdzie do niwelatora optycznego potrzeba dwóch osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts