adrwas 12.01.2023 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Dzień dobry, pragnę się przywitać z bardziej doświadczonymi kolegami jako nowy członek forum. Stoję przed nielada wyzwaniem naprawy popęknanych ścian ceglanych (budynek z lat 1917-20). Ogólnie remont całego mieszkania w kamienicy mnie czeka. Zapraw użyta do łączenia cegieł to zaprawa piaskowa (bardzo krucha i sypka). Przykłady pęknięć: Przykład metody: Chciałbym zastosować spiralne kotwy spinające ale dowiedziałem się, że równie dobrze zdają egzamin szpilki gwintowane (ocynk). A są 10x tańszym rozwiązaniem. Miałem dwóch inspektorów co polecili zastosowanie tego typu rozwiązania tylko jeden z inspektorów zaleca robienie bruzd w cegłach, a drugi w spoinie. Ogólnie moje pytania: 1. Zamiast kotew spiranych użycie prętów gwintowanych ocynkowanych będzie równie dobrym rozwiązaniem? 2. Wykonywać bruzdy w cegłach czy spoinie? (zaprawa piaskowa). 3. Jakie zaprawy polecacie do tego typu prac? Z góry dziękuję za wszelką pomoc i zrozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.01.2023 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 A co Ci inspektorzy mówili o przyczynie pęknięć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrwas 13.01.2023 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 A co Ci inspektorzy mówili o przyczynie pęknięć? Ogólnie żaden nic konkretnego nie powiedział tylko, że budynek ma swoje lata. Dwóch jest od starych kamienic i jakoś większego szoku na nich te pęknięcia nie zrobiły. Z moich obserwacji piękniecia, są przy oknach. powyżej nadproży (układają się w literę V. Oraz w miejscu spoczynku belek nośnych od stropu - sufitu (wygląda na przeciążenie konstrukcji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.01.2023 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 Oraz w miejscu spoczynku belek nośnych od stropu - sufitu (wygląda na przeciążenie konstrukcji). No własnie. Skąd to obciążenie? Ktoś zrobił remont powyżej i wylał posadzkę betonową? Trzeba najpierw zlikwidować przyczynę pęknięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrwas 13.01.2023 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 Z tego co widzę "od dołu" to nie ma wylanych posadzek. Remont sąsiedzi z góry robili 15lat temu. Więc podejrzewam, że co miało popękać to popękało i chciałbym to wzmocnić właśnie kotwami chemicznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.01.2023 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 Niektóre cegły pękły w pół. Jesteś pewien, że fundamenty są zdrowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrwas 13.01.2023 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 Niektóre cegły pękły w pół. Jesteś pewien, że fundamenty są zdrowe? Na wiosnę będzie izolacja pionowa fundamentów na nowo robiona ale w piwnicy nie widać pęknięć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.01.2023 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 Na wiosnę będzie izolacja pionowa fundamentów na nowo robiona ale w piwnicy nie widać pęknięć Słabe fundamenty powodują pękanie widoczne dopiero na wyższych kondygnacjach - im wyżej tym szersza szczelina. Widziałeś, jak to wygląda u sąsiadów powyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abuck 13.09.2024 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września Dzień dobry! Jak widzę odpowiedzi w tym wątku daleko odbiegły od głównego pytania. Sam mierzę się z podobnym wyzwaniem "zszycia" rys w starym murze i długo szukałem informacji czy można zastąpić kotwy spiralne zwykłymi prętami. Zapewne sprawa jest nieaktualna, ale może komuś - kto też ma podobny problem - ta informacja się przyda w przyszłości -> MOŻNA zastąpić kotwy spiralne zwykłymi prętami, czy to szpilkami czy też prętami zbrojeniowymi - przy czym połączenie będzie wtedy słabsze -> bruzdy - najlepiej w spoinie, ale w cegłach też dadzą radę -> zaprawa - nie wiem Opieram się na: - L. Rudziński, Konstrukcje murowe, remonty i wzmocniena - Ł. Drobiec, Naprawa rys i wzmocnienia murowanych ścian - M. Popek, Wykonywanie remontów oraz rozbiórki murowanych konstrukcji budowlanych Nie jestem fachowcem ani praktykiem, zdaję sobie sprawę że taka naprawa to raczej tymczasowe ratowanie niż rozwiązanie realnego problemu. Pewnie najlepiej rozebrać i zbudować od nowa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts