Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naprawa pęknięc w starych ścianach

adrwas

Recommended Posts

Dzień dobry, pragnę się przywitać z bardziej doświadczonymi kolegami jako nowy członek forum.

Stoję przed nielada wyzwaniem naprawy popęknanych ścian ceglanych (budynek z lat 1917-20).

Ogólnie remont całego mieszkania w kamienicy mnie czeka.

Zapraw użyta do łączenia cegieł to zaprawa piaskowa (bardzo krucha i sypka).

Przykłady pęknięć:

IMG_20230110_132046 (1).jpg

IMG_20230110_132034 (1).jpg

Przykład metody:

festmur-3-2_orig.jpg

Chciałbym zastosować spiralne kotwy spinające ale dowiedziałem się, że równie dobrze zdają egzamin szpilki gwintowane (ocynk). A są 10x tańszym rozwiązaniem.

Miałem dwóch inspektorów co polecili zastosowanie tego typu rozwiązania tylko jeden z inspektorów zaleca robienie bruzd w cegłach, a drugi w spoinie.

Ogólnie moje pytania:

1. Zamiast kotew spiranych użycie prętów gwintowanych ocynkowanych będzie równie dobrym rozwiązaniem?

2. Wykonywać bruzdy w cegłach czy spoinie? (zaprawa piaskowa).

3. Jakie zaprawy polecacie do tego typu prac?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i zrozumienie.

A co Ci inspektorzy mówili o przyczynie pęknięć?

Ogólnie żaden nic konkretnego nie powiedział tylko, że budynek ma swoje lata. Dwóch jest od starych kamienic i jakoś większego szoku na nich te pęknięcia nie zrobiły.

Z moich obserwacji piękniecia, są przy oknach. powyżej nadproży (układają się w literę V.

Oraz w miejscu spoczynku belek nośnych od stropu - sufitu (wygląda na przeciążenie konstrukcji).

• 1 year później...

Dzień dobry!
Jak widzę odpowiedzi w tym wątku daleko odbiegły od głównego pytania. Sam mierzę się z podobnym wyzwaniem "zszycia" rys w starym murze i długo szukałem informacji czy można zastąpić kotwy spiralne zwykłymi prętami.

Zapewne sprawa jest nieaktualna, ale może komuś - kto też ma podobny problem - ta informacja się przyda w przyszłości

-> MOŻNA zastąpić kotwy spiralne zwykłymi prętami, czy to szpilkami czy też prętami zbrojeniowymi - przy czym połączenie będzie wtedy słabsze

-> bruzdy - najlepiej w spoinie, ale w cegłach też dadzą radę

-> zaprawa - nie wiem

Opieram się na:
- L. Rudziński, Konstrukcje murowe, remonty i wzmocniena
- Ł. Drobiec, Naprawa rys i wzmocnienia murowanych ścian
- M. Popek, Wykonywanie remontów oraz rozbiórki murowanych konstrukcji budowlanych

Nie jestem fachowcem ani praktykiem, zdaję sobie sprawę że taka naprawa to raczej tymczasowe ratowanie niż rozwiązanie realnego problemu. Pewnie najlepiej rozebrać i zbudować od nowa :)