silencer7 17.01.2023 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 Kotłownia oznaczona na rzucie. Chciałbym wyprowadzić sobie wodę na zewnątrz przy garażu (niebieska linia) oraz po drugiej stronie (zielona linia) i zakończyć kranami. Wodę w oba miejsca mogę doprowadzić rurką na chudziaku, później po wewnętrznej ścianie w górę i poziomo na zewnątrz. Nie mam jednak pomysłu jak to zrobić żeby umożliwić spuszczanie wody na zimę. Chyba, że wystarczy zakręcić wodę na danej rurce w kotłowni i odkręcić kran na zewnątrz (ale wydaje mi się, że to nie wystarczy bo w rurce nadal będzie woda)? W przypadku wyprowadzenia wody na zewnątrz bezpośrednio z kotłowni na zewnętrzną ścianę (czerwona linia) problemu nie widzę bo na wewnętrznej ścianie (w kotłowni) daję zawór spustowy i po problemie, w garażu od biedy też mógłbym taki zawór założyć, ale co z pokojem? Jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 17.01.2023 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 Zastosuj kran antyzamrożeniowy. Mam taki z Shell-a z sprawdza się bardzo dobrze. Tylko że jest dość drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.01.2023 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 Chyba, że wystarczy zakręcić wodę na danej rurce w kotłowni i odkręcić kran na zewnątrz (ale wydaje mi się, że to nie wystarczy bo w rurce nadal będzie woda)? Wystarczy dać lekki spadek i woda spłynie po odkręceniu kranu na zewnątrz. Robię tak od lat i nic nie zamarza (bo i co, skoro w rurze nie ma wody). Po spłynięciu wody kran zakręcasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.01.2023 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 W kotłowni, przy początku rur wychodzących na zewnątrz, możesz dać dodatkowy kran (zwykły zawór kulowy, ale jako dodatkowy poza odcinającym) i on będzie działał jako napowietrzający przy otwarciu zaworu na zewnątrz - wtedy woda spłynie. Alternatywnie możesz dać przyłącze ze złączką pod kompresor i wtedy sobie przedmuchasz rurę przed zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencer7 18.01.2023 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 (...)Alternatywnie możesz dać przyłącze ze złączką pod kompresor i wtedy sobie przedmuchasz rurę przed zimą. Genialny i prosty pomysł, dzięki za info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts