marvinetal 23.01.2023 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Kotły gazowe o mocy 11-14 kW (mniejszych nie ma), a takie byłyby odpowiednie do tego domu nie mają ok 30 kW do grzania cwu to po co o takiej mocy wspominac? A co to przeszkadza jak kocioł ma moc maksymalną np. 24kW do grzania CWU skoro może modulować do np. 3kW na CO? Przewagą kotła nad PC jest szeroki zakres modulacji na żądanie, niezależnie od czynników zewnętrznych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 24.01.2023 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Jakoś koszt budowy elektrowni atomowych i wzbogacania uranu nie potwierdza tezy prąd jest przetwarzany przez elektrownie, to musi być droższe od gazu Mowa jest o elektrowniach, które przetwarzaja prad z węgla kamiennego i brunatnego etc. Z elektrowni atomowej, wiadomo, prad jest tanszy od gazu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 24.01.2023 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Reasumując Polska jest w ciemnym tyłku ... A wiesz dlaczego w ciemnym tyłku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.01.2023 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 A wiesz dlaczego w ciemnym tyłku? Bo tacy jak ty uważają że atom jest drogi, a to jednorazowy wydatek - jak wybory sasina. Wydajesz i masz na resztę życia. Przekładanie budowy jak z CPK tylko zwiększa tylko cenę końcową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 24.01.2023 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Od momentu dojścia "lepszego sortu" do władzy energetyka wiatrowa umarła wskutek debilnych ustaw . Teraz pomału próbują to wskrzesić ale nie zmienia to faktu że jesteśmy o dodatkowe 7 lat w plecy w porównaniu z innymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 24.01.2023 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Bo tacy jak ty uważają że atom jest drogi, a to jednorazowy wydatek - jak wybory sasina. Wydajesz i masz na resztę życia. Przekładanie budowy jak z CPK tylko zwiększa tylko cenę końcową. Zebyśmy się rozumieli... koszt wytworzenia z elektrowni atomowej jest bardzo niski, toteż 1 kWh jest zdecydowanie tańszy od 1 kWh wyprodukowanego z węgla kamiennego etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.01.2023 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Zebyśmy się rozumieli... koszt wytworzenia z elektrowni atomowej jest bardzo niski, toteż 1 kWh jest zdecydowanie tańszy od 1 kWh wyprodukowanego z węgla kamiennego etc. To że ty tak myślisz nie znaczy że tak będzie. To władza ustanowi cenę na poziomie tak wysokim sugerując że wszyscy muszą się zrzucić na atom, i jak elektrownia powstanie ceny pozostaną. Gaz wszędzie tanieje PGNiG sztucznie zawyża ceny choć gaz na giełdach jest o połowę tańszy niż przed lutym 2022r. Więc koszt 1kWh jet na tyle wysoki aż się poddasz i wyjdziesz na ulicę manifestując swoje poglądy, do czasu aż się to nie stanie będziesz łupiony i będziesz twierdził że 1kWh jest tania a ta droższa 1kWh z węgla jest droga - tak jakby twoje gniazdko wiedziało i wskazywało ile tanij kWh zjadło a ile drogiej i z czego ta kWh została zrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 24.01.2023 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Taka jest prawda, że nawet jak energia może być tanio wytworzona i spdzedana to i tak nasz kochany rząd ustali cenę kierując się prosta zasadą - ile tylko da się wydrzeć, by ludzie jeszcze byli w stanie zapłacić. I faktycznie jedynie widmo wyborów lub strajków może "regulować" ceny w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.01.2023 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Z węgla kamiennego 48%, z brunatnego 34%, z gazu ziemnego 8%, reszta: biomasa, energetyka wiatrowa i wodna. /dane z netu/ Prąd z elektrowni jest bardzo brudny Samochody EV też są brudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.01.2023 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 A co to przeszkadza jak kocioł ma moc maksymalną np. 24kW do grzania CWU skoro może modulować do np. 3kW na CO? Przewagą kotła nad PC jest szeroki zakres modulacji na żądanie, niezależnie od czynników zewnętrznych. Przeszkadza bo kocioł nie jest pompą ciepła. Taki marketing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.01.2023 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Samochody EV też są brudne Samochody elektryczne są tak brudne, że nie wjedziesz już nimi na prom, jeśli dodamy do ceny koszt jednorazowego ładowania auta w kwocie 3,80zł/kWh to taniej jeździć na ON. Bo mało który samochód elektryczny zejdzie do 17kWh/100km w mieście. Więc przejechanie 100km kosztuje około 65 zł. Moje Mondeo w mieście spali 8l ON u mnie jest po 7,70 (dziś tankowałem) więc 100km kosztuje 61zł. No ale chęć zysku robi swoje przecież VAT na gaz mógłby wynosić 5% tyle co UE wymaga, ale w polszy 23% bo posłowie muszą mieć flachę w sejmie za frajer i pić w trakcie posiedzeń, ale Ty wypij kielicha w robocie tego samego dnia dostaniesz dyscyplinarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.01.2023 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Samochody elektryczne są tak brudne, że nie wjedziesz już nimi na prom, jeśli dodamy do ceny koszt jednorazowego ładowania auta w kwocie 3,80zł/kWh to taniej jeździć na ON. Bo mało który samochód elektryczny zejdzie do 17kWh/100km w mieście. Więc przejechanie 100km kosztuje około 65 zł. Moje Mondeo w mieście spali 8l ON u mnie jest po 7,70 (dziś tankowałem) więc 100km kosztuje 61zł. No ale chęć zysku robi swoje przecież VAT na gaz mógłby wynosić 5% tyle co UE wymaga, ale w polszy 23% bo posłowie muszą mieć flachę w sejmie za frajer i pić w trakcie posiedzeń, ale Ty wypij kielicha w robocie tego samego dnia dostaniesz dyscyplinarkę. Pytam z czystej ciekawości Gdzie prąd kosztuje 3,8zł/kWh ?? Bo jeszcze w czerwcu 22r. miałem po 0,45zeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.01.2023 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Pytam z czystej ciekawości Gdzie prąd kosztuje 3,8zł/kWh ?? Bo jeszcze w czerwcu 22r. miałem po 0,45zeta. Spytaj ile kosztuje ładowanie samochodu elektrycznego z DC. może się pomyliłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.01.2023 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Ceny na 2023 rok. Szok, bo sam planowałem elektryka jako drugie auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 25.01.2023 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Elektryk ma sens jako drugi mały samochód, do kręcenia się wokół komina, kiedy ma się dom i instalację PV. Tylko ilu ludzi w PL stać na drugi mały samochód za 150 tys ?? Z tym że w garażu to bym jednak go nie ładował w nocy, z tego samego powodu z którego będzie zakaz wjazdu na promy, W końcu i z ładowaniem z domu coś z tym zrobią, każą założyć osobny licznik i dowalą extra opłaty się pan nie martwi. Rozważałem elektryka ale odpuściłem, głównie ze względu na problem z generalną trudną dostępnością samochodów w grudniu 2021 i wziąłem standardowego smroda. Na razie nie żałuję choć jeździło to bardzo fajnie (testowałem pugota) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.01.2023 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 W końcu i z ładowaniem z domu coś z tym zrobią, każą założyć osobny licznik i dowalą extra opłaty się pan nie martwi. Dokładnie takie są plany. Dowiedziałem się tego jak pracowałem dla PSE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.01.2023 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 W domu nie masz łądowarki DC tylko AC więc szybko ludzie nauczą się omijać te dedykowane liczniki z dodatkowymi opłatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 25.01.2023 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Weź tylko pod uwagę że jak jest PV to jest licznik online.Zgadnij ile czasu średnio rozgarnięty algorytm będzie potrzebował żeby wykryć że wczoraj od 22:00 - 4:00 ładował ci się samochód na ni tym złączu co trzeba ???Ja nie masz PV to są plany żeby wszędzie były liczniki online ....... Możesz oczywiście obejść 'problem' jak posadzisz rodzinę do dynama ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.01.2023 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Wszystko dąży do tego aby samochody były dla ludzi co ich stać Motłoch ma chodzić piechotą -Tak to idzieCiasnota na drogach bo ogrom złomu porusza się po drogachCeny aut windują z miesiąca na miesiącSam się zaskoczyłem wyceną Auto Casco gdy poszedłem wznowić polisę Kupiłem nowe auto w 21r a jako roczne jego wartość była o 30k, wyższa niż go rok wcześniej kupiłem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 25.01.2023 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 I wszystko na abonamenty. Jak to szło : "Nie będziecie nic mieli ale będziecie szczęśliwi" ...... a jak nie to się ustawą albo rozporządzeniem wprowadzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts