Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego nie założyłbym PC - watek dla malkontentów

anatema

Recommended Posts

Kotły gazowe o mocy 11-14 kW (mniejszych nie ma), a takie byłyby odpowiednie do tego domu nie mają ok 30 kW do grzania cwu to po co o takiej mocy wspominac?

A co to przeszkadza jak kocioł ma moc maksymalną np. 24kW do grzania CWU skoro może modulować do np. 3kW na CO? Przewagą kotła nad PC jest szeroki zakres modulacji na żądanie, niezależnie od czynników zewnętrznych.

• Like 1

• Odpowiedzi 228
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakoś koszt budowy elektrowni atomowych i wzbogacania uranu nie potwierdza tezy prąd jest przetwarzany przez elektrownie, to musi być droższe od gazu

Mowa jest o elektrowniach, które przetwarzaja prad z węgla kamiennego i brunatnego etc.

Z elektrowni atomowej, wiadomo, prad jest tanszy od gazu.

• Like 1

Bo tacy jak ty uważają że atom jest drogi, a to jednorazowy wydatek - jak wybory sasina. Wydajesz i masz na resztę życia. Przekładanie budowy jak z CPK tylko zwiększa tylko cenę końcową.

Zebyśmy się rozumieli... koszt wytworzenia z elektrowni atomowej jest bardzo niski, toteż 1 kWh jest zdecydowanie tańszy od 1 kWh wyprodukowanego z węgla kamiennego etc.

Zebyśmy się rozumieli... koszt wytworzenia z elektrowni atomowej jest bardzo niski, toteż 1 kWh jest zdecydowanie tańszy od 1 kWh wyprodukowanego z węgla kamiennego etc.

To że ty tak myślisz nie znaczy że tak będzie. To władza ustanowi cenę na poziomie tak wysokim sugerując że wszyscy muszą się zrzucić na atom, i jak elektrownia powstanie ceny pozostaną. Gaz wszędzie tanieje PGNiG sztucznie zawyża ceny choć gaz na giełdach jest o połowę tańszy niż przed lutym 2022r.

Więc koszt 1kWh jet na tyle wysoki aż się poddasz i wyjdziesz na ulicę manifestując swoje poglądy, do czasu aż się to nie stanie będziesz łupiony i będziesz twierdził że 1kWh jest tania a ta droższa 1kWh z węgla jest droga - tak jakby twoje gniazdko wiedziało i wskazywało ile tanij kWh zjadło a ile drogiej i z czego ta kWh została zrobiona.

Taka jest prawda, że nawet jak energia może być tanio wytworzona i spdzedana to i tak nasz kochany rząd ustali cenę kierując się prosta zasadą - ile tylko da się wydrzeć, by ludzie jeszcze byli w stanie zapłacić. I faktycznie jedynie widmo wyborów lub strajków może "regulować" ceny w dół.

A co to przeszkadza jak kocioł ma moc maksymalną np. 24kW do grzania CWU skoro może modulować do np. 3kW na CO? Przewagą kotła nad PC jest szeroki zakres modulacji na żądanie, niezależnie od czynników zewnętrznych.

Przeszkadza bo kocioł nie jest pompą ciepła. :D

Taki marketing.

Samochody EV też są brudne ;)

Samochody elektryczne są tak brudne, że nie wjedziesz już nimi na prom, jeśli dodamy do ceny koszt jednorazowego ładowania auta w kwocie 3,80zł/kWh to taniej jeździć na ON. Bo mało który samochód elektryczny zejdzie do 17kWh/100km w mieście. Więc przejechanie 100km kosztuje około 65 zł. Moje Mondeo w mieście spali 8l ON u mnie jest po 7,70 (dziś tankowałem) więc 100km kosztuje 61zł. No ale chęć zysku robi swoje przecież VAT na gaz mógłby wynosić 5% tyle co UE wymaga, ale w polszy 23% bo posłowie muszą mieć flachę w sejmie za frajer i pić w trakcie posiedzeń, ale Ty wypij kielicha w robocie tego samego dnia dostaniesz dyscyplinarkę.

Samochody elektryczne są tak brudne, że nie wjedziesz już nimi na prom, jeśli dodamy do ceny koszt jednorazowego ładowania auta w kwocie 3,80zł/kWh to taniej jeździć na ON. Bo mało który samochód elektryczny zejdzie do 17kWh/100km w mieście. Więc przejechanie 100km kosztuje około 65 zł. Moje Mondeo w mieście spali 8l ON u mnie jest po 7,70 (dziś tankowałem) więc 100km kosztuje 61zł. No ale chęć zysku robi swoje przecież VAT na gaz mógłby wynosić 5% tyle co UE wymaga, ale w polszy 23% bo posłowie muszą mieć flachę w sejmie za frajer i pić w trakcie posiedzeń, ale Ty wypij kielicha w robocie tego samego dnia dostaniesz dyscyplinarkę.

Pytam z czystej ciekawości

Gdzie prąd kosztuje 3,8zł/kWh ??

Bo jeszcze w czerwcu 22r. miałem po 0,45zeta.

Elektryk ma sens jako drugi mały samochód, do kręcenia się wokół komina, kiedy ma się dom i instalację PV. Tylko ilu ludzi w PL stać na drugi mały samochód za 150 tys ??

Z tym że w garażu to bym jednak go nie ładował w nocy, z tego samego powodu z którego będzie zakaz wjazdu na promy,

W końcu i z ładowaniem z domu coś z tym zrobią, każą założyć osobny licznik i dowalą extra opłaty ;) się pan nie martwi.

Rozważałem elektryka ale odpuściłem, głównie ze względu na problem z generalną trudną dostępnością samochodów w grudniu 2021 i wziąłem standardowego smroda. Na razie nie żałuję choć jeździło to bardzo fajnie (testowałem pugota)

Weź tylko pod uwagę że jak jest PV to jest licznik online.

Zgadnij ile czasu średnio rozgarnięty algorytm będzie potrzebował żeby wykryć że wczoraj od 22:00 - 4:00 ładował ci się samochód na ni tym złączu co trzeba ???

Ja nie masz PV to są plany żeby wszędzie były liczniki online .......

Możesz oczywiście obejść 'problem' jak posadzisz rodzinę do dynama .......

Wszystko dąży do tego aby samochody były dla ludzi co ich stać

Motłoch ma chodzić piechotą -Tak to idzie

Ciasnota na drogach bo ogrom złomu porusza się po drogach

Ceny aut windują z miesiąca na miesiąc

Sam się zaskoczyłem wyceną Auto Casco gdy poszedłem wznowić polisę

Kupiłem nowe auto w 21r a jako roczne jego wartość była o 30k, wyższa niż go rok wcześniej kupiłem,