Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spalanie czyste do każdego kotła !!! W zastępstwie paliw dedykowanych 4000/2000 zł/t.

Recommended Posts

Perlit waży tyle co pierze od gęsi no może trochę przesadzam ale 200kg z 1 m3 to raczej niczego nie obciąży jak rozciągniesz .

ale:

Po drugie, gdybym dał termoizolację na spód strychu, to jednostka klimatyzacji wraz z kanałami byłaby w nieogrzewanej przestrzeni.
  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Perlit waży tyle co pierze od gęsi no może trochę przesadzam ale 200kg z 1 m3 to raczej niczego nie obciąży jak rozciągniesz.
Pisałeś bez spiny – na tą okoliczność placu Ci ustąpiłem który w swój sposób zająłeś i przez związanie do którego doszło tak a nie inaczej dalej tam to poszło.

Chcesz do gniazda mego dołożyć – ZAPRASZAM !!!

Z tych też względów – proszę – wytłumacz – jak to jest z tym perlitem – że co, że bo :

1.) Taki tani - cenę jego podasz w porównanie do wspomnianych ?

2.) Taki ciepły ?

3.) Taki współczynnik ma świetny - podasz w porównaniu do innych ?

4.) Perlit tak a co innego nie – a jeśli tak to dlaczego ?

O swojej pracy w tym piszesz, to odpowiedz na cholerę i komu do czego akumulacja ciepła w suficie – ile i jak z tego zakumulowanego ciepła odzyskać chcesz i można ?

Idea przecież jest taka by przez sufit nic nie spiepszało a nie, że by coś się w nim akumulowało – no tak czy nie ?

Coś o jakiejś świcy piszesz – sorki, że Ci to w ten czas daruję ale dlaczego perlit na ocieplenie stropu a nie wełna czy styropian lub piana ?

Kiedyś co jak nikomu innemu jak Tobie musi być to znane – stropy się ocieplało trocinami z wapnem – pustkę w murze zasypywało się popiołem – spało się na tzw. siennikach wypełnionych słomą (takie materace – było miko i ciepło na nich) a Ty tu forujesz, że chłopcu swemu i za swoją kasę na strop perlitu nasypałeś ?

Perlit i owszem jest dobry ale sory wodzu – ja co o tym czytałem i przez to co z tym robiłem, to na stanowisku takim stoję, że do ocieplenia stropu perlit jest taki sobie i jeśli z powodu braku kasy a mając konieczność na karku, to bym się zdecydował na trociny z wapnem czy nawet na sieczkę z wapnem ze słomy ale nie na perlit.

Z tych między innymi ważkich względów – proszę – rozwiń tą myśl i swą wypowiedź w tym względzie, że perlit a nie coś innego choć by trociny czy sieczka z wapnem.

Kiedyś gdzieś w jakimś temacie @Alessandro pokazał bardzo fajne ocieplenie stropu u siebie – no ale fakt, że na takie, to trzeba kasy kupę mieć co nie znaczy, że prawie za free to samo można mieć tylko, że trza się za tym ruszyć – więc ŁADUJ – obaczym co to jest warte !!!

Ps.

Ty też o tym #9 : Nie wiesz jak z tym jest lub może ktoś nie wie co o tym, bo :

USTAWA z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych 1)

Rozdział 1

Przepisy ogólne

Art. 1. Ustawa normuje:

1) podatek od nieruchomości;

Art. 1a. 1. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

1) budynek – obiekt budowlany w rozumieniu przepisów prawa budowlanego, który jest trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych oraz posiada fundamenty i dach;

Przykładowo było z tym tak, że np. za budynek była stawka 0.89 zł/m2 a za nieruchomość na której budynek stoi 0.54 zł/m2 co razem daje 1.43 zł/m2 a co jeśli ktoś ma budynek piętrowy, to miał płacić 2 X 1.43 czy 1.43 + 0.89 – co z budynkiem dwu piętrowym - co z budynkiem wielokondygnacyjnym ?

Bo tak jak to w tym ustawodawstwie jest określone, to wychodziło by na to, że gruntu na którym budynek stoi nie powinno wliczać się do opłaty za powierzchnię budynku.

Nic nie wiesz i pojęcia w tym względzie żadnego nie masz a z tego powodu nic o tym wspominać nie będziesz ???

Edytowane przez samsu
Jest tylko kilka niewielkich okien, ich wymiana spowoduje kilka % oszczędności na ogrzewaniu.

To jakiś żart z tymi ramami wstawianymi w wnęki okienne?

Napisałem wcześniej, że górą ucieka połowa ciepła, dlatego trzeba ją ocieplić.

CAŁA PRAWDA O OKNACH;)Problem okien w ocieplonym budynku. Termowizja okna 2i3 szybowe. Termoizolacja

Jak widzisz żartem to nie jest !!!

U nas z tym właśnie tak bywa i tak jest, że jeden za drugim jak mantrę powtarza – wymieniać/wymieniać stare dobre na nowe będzie lepiej tylko co lepiej i kiedy oraz jak to się zwróci.

Zimna w roku tylko kilka miesięcy mamy, to po co dobre okna wymieniać jak je w ten czy inny sposób od środka można docieplić.

Z termomodernizacją jest przecież podobnie – powinno się zaczynać od tego co przynosi największe straty a nie topić kasę w tym w czym zyski są małe.

Stropy można ocieplać od góry i od spodu też przecież, więc w czym problem jak od góry ocieplić się nie da.

U siebie jakie masz okna – małe czy duże – dwu szybowe czy trzy szybowe a w tym masz jakieś okno czy okna balkonowe – jak dłoń czy policzek przyłożysz do ściany i do szyby – jest wyczuwalna różnica – czy różnicy nie ma ?

Po wykonaniu elewacji nie ma sensu cokolwiek zmieniać.
A gdzie to ja pisałem o tym, że by : „wymieniać/wymieniać stare dobre na nowe będzie lepiej tylko co lepiej i kiedy oraz jak to się zwróci.”.

Przed termomodernizacją jak kogoś kasa rozpiera licząc na nie wiadomo jakie dopłaty i w ramach tego nie wiadomo co pod dyktando kasę topić, to co chce sobie może robić a w sytuacji takiej jak trzeba coś poprawić a żeby to zrobić, to zrobione trzeba uszkodzić albo rozwalić – no jaki jest sens w tym.

Dalej uważasz, że w związku z powyższym, to takie głupie jest : „np. gęstą firanką na dzień wnękę okienną od ogrzewanego pomieszczenia odcinać a na noc zasłonami to jeszcze uzupełniać lub może nawet na zimę ramy z szybami we wnęki okienne wstawiać. „

Sorki ale te Twoje : „Jest tylko kilka niewielkich okien, ich wymiana spowoduje kilka % oszczędności na ogrzewaniu.” w świetle tego co na filmie widać, to jakoś blado wygląda.

Wspominałeś : „Szacuję, że dom obecnie potrzebuje 5 kW w mrozy, po ociepleniu pianką PUR dachu od strony poddasza szacuję zejście do 3 kW. OZC to pokaże dokładniej, bo https://cieplo.app/ nie bierze pod uwagę kilku sporych mostków cieplnych. „ ale pokazuje którędy ciepło ucieka i do tego jak będziesz liczył tak dla porównania coś z tych obliczeń tu wrzucisz ?

Edytowane przez samsu

Mogę wrzucić.

Co do okien, to nie mogę grubych firan czy zasłon mieć na oknach, bo pod oknami są grzejniki ścienne. Zasłonięcie grzejników da efekt odwrotny - okna nagrzewane najmocniej, wnętrza słabo. W domku są trzy średniej wielkości okna (1,4x1,7m) i jedno 0,4x0,8m.

Co do okien, to nie mogę grubych firan czy zasłon mieć na oknach, bo pod oknami są grzejniki ścienne. Zasłonięcie grzejników da efekt odwrotny - okna nagrzewane najmocniej, wnętrza słabo.
Jakoś wyobrażenia nie mam by grzejniki zakrywać – firanki do parapetu, na parapecie lub podwiązane do karnisza - każde ograniczenie ruchu powietrza od i do grzejnika nic dobrego za sobą nie pociąga.

Ps.

Na coś takiego wpadłem : Prosty sposób na szybką budowę domu - Najlepszy TIMELAPSE w 25 minut.

To tak tylko mimochodem - jak się chce to można.

Jakoś wyobrażenia nie mam by grzejniki zakrywać – firanki do parapetu, na parapecie lub podwiązane do karnisza - każde ograniczenie ruchu powietrza od i do grzejnika nic dobrego za sobą nie pociąga.

Ps.

Na coś takiego wpadłem : Prosty sposób na szybką budowę domu - Najlepszy TIMELAPSE w 25 minut.

To tak tylko mimochodem - jak się chce to można.

Wyłączyłem po paru sekundach, jak zobaczyłem, że zalewali ławy bez zawibrowania betonu.

Po drugie, gdybym dał termoizolację na spód strychu, to jednostka klimatyzacji wraz z kanałami byłaby w nieogrzewanej przestrzeni.
Bardzo fajnie to wymyśliłeś, bo raczej nie przeczytałeś o tym nigdzie jak i nie wypatrzyłeś tego gdzieś – prawda ?

Dzięki temu to odpada (Duża liczba załączeń pompy ciepła (defrosty). https://forum.muratordom.pl/showthread.php?380688-Du%C5%BCa-liczba-za%C5%82%C4%85cze%C5%84-pompy-ciep%C5%82a ) i grzałki oraz nie straszne temu będą tęgie mrozy, bo PC będzie zawsze w strefie ciepłej, która dogrzewana dodatkowo będzie stratami ze „stropu” który raczej ocieplany nie będzie – prawda ?

Z reguły w większości przypadków każdy ma jakiś strych czy stryszek lub może pod dachem wygospodarować na to takie miejsce.

Jak sądzisz – o ile dzięki temu COP wzrosnąć może ?

Winieneś swą nazwę temu nadać, by rozchodząca się wieść rozsławiała Twoje „imię” i by jakiś ciul pomysłu Twego sobie nie przywłaszczył !!!

Sam, to robić będziesz czy kupicie jednostkę gotową i zlecicie wykonanie tego ?

Tak przy okazji jeszcze – skoro zgodnie z założeniami po ociepleniu dachu zapotrzebowanie na ciepło będzie tak małe, to nie lepiej by było rozważyć wentylację mechaniczną z rekuparatorem i nagrzewnicą ?

PC kosztować będzie trochę.

Dzięki rozwiązaniu temu serwis PC by odpadł a koszty eksploatacyjne : dwa w jednym minus amortyzacja PC, to chyba porównywalnym to będzie – co ?

Do tego na wypadek „W” kocioł jeszcze będzie czyli autonomia prawie gwarantowana za free.

Co sądzisz o tym ?

Edytowane przez samsu
Jak sądzisz – o ile dzięki temu COP wzrosnąć może ?

Nigdy się nie interesowałem COPem i nie mam pojęcia czy w ogóle wzrośnie.

Tak przy okazji jeszcze – skoro zgodnie z założeniami po ociepleniu dachu zapotrzebowanie na ciepło będzie tak małe, to nie lepiej by było rozważyć wentylację mechaniczną z rekuparatorem i nagrzewnicą ?

Straty na wentylację w domu bez wentylacji są bardzo małe (tylko wietrzenie i wyrzut powietrza w kuchni i łazience). Więc rekuperacja nic nie wniesie, a wręcz pogorszy. Nagrzewnica musi też być czymś napędzana - czym? Prądem?

PC kosztować będzie trochę.

Dzięki rozwiązaniu temu serwis PC by odpadł a koszty eksploatacyjne : dwa w jednym minus amortyzacja PC, to chyba porównywalnym to będzie – co ?

Do tego na wypadek „W” kocioł jeszcze będzie czyli autonomia prawie gwarantowana za free.

Co sądzisz o tym ?

PC typu PP (kanałówka) kosztuje w zestawie ok. 9000 zł. Typu PW to minimum 11 tysięcy na chińczyka plus osprzęt plus czyszczenie instalacji. Instalacja grzejnikowa na cienkich rurkach i trójnikach, grzejniki nie za wielkie (właśnie liczę ich powierzchnię).

Kocioł należy z tego co wiem zdemontować, a nie wyrzucić ;-)

Ja to tak mam na oczach, że te 3 kW to przy mrozach określonych zgodnie ze strefą klimatyczną – na ile mrozu to liczone było -15/20 *C ? - no zim takich już nie ma i raczej nie będzie – jak już to coś tam na tydzień wyskoczy w granicach –10 *C – zawsze to ogarnąć jakoś można choć by w COP 1 przy G11 nawet.

Do tego nad stropem jest przestrzeń do swobodnego zagospodarowania w dowolny sposób – i na razie o tym koniec.

Skupmy się na tym Viadrusie – najpierw miał zostać a teraz to niby co ?

Instalacja CO z cienkich rurek – grzejniki blaszaki – temperatura pracy 55-60*C.

Z tego co sobie w antysmogowych wymyślili, to wywalić coś takiego trzeba i na co ze złomowiska rachunek jest konieczny jeśli z dopłaty pieniądze chce się wytargać a jeśli nie, to na mój rozum może stać sobie ale w taki sposób, by w razie kontroli było jasnym, że z eksploatacji jest wyłączony np. przez brak czopucha.

Jak z tym faktycznie jest i będzie, to cholera jasna ich wie, bo oni stanowią prawo skutkiem działań a nie tak jak w tym co prawem nazywają napisane jest.

Wujek nie chce już kotła mieć – tylko co z CWU i buforem oraz instalacją CO do tego – skupmy się na tym za nim pójdziemy dalej.

CWU grzane w bojlerze, jest optymalni dla niego.

Żeby nie robic offtopa w wątku to może jednak skupmy się na kotle i grzaniu nim, a nie klimą :-)

W tej chwili jest tak, że Viadrus jest podłączony do bufora 200l i większego nie mozna dać, bo się nie zmieści. Sterownik Tech ST-22. Czujki temperatury podłączone do kotła (z tego wiem): jak temperatura wody przekroczy nastawioną, bp załącza się pompa, która pcha wodę na bufor, a druga (chyba równolegle) pcha wodę z bufora na instalację. Bardzo proste, wręcz prymitywne. Nie ma regulatora w pokoju! Oczywiście paliwo wrzucane na czuja, wedle temperatury zewnętrznej. Grzejniki otwarte na termostatach na maksa cały czas, żeby czasem się nie zamknęły, gdy potrzeba odebrać ciepło z bufora. Instalacja otwarta z naczynkiem przelewowym do kanalizy. Wsio.

Jeśli by plan z kanałówką nie wypalił, to trzeba by dorobić pogodówkę, regulator pokojowy i jakiś zawór mieszający z siłownikiem. No i moze wypłukać instalację i dodać separator cząstek z magnesem i odpowietrznikiem (np Flamco). Ochrony powrotu chyba nie ma, ale nie patrzałem dokładnie.

Wyłączyłem po paru sekundach, jak zobaczyłem, że zalewali ławy bez zawibrowania betonu.

Obejrzyj - fajny filmik.

To, że nie wibrowali betonu to nie jest tragedia i nie dyskwalifikuje użyteczności domu.

Kiedyś nie było wibratorów i ludzie też budowali domy.

Temu Viadrusowi dajmy pokój – znaczenia to nie ma czy on będzie czy nie – tak czy inaczej jest do niego cała reszta i co z tym – szlak – Viadrusa od bidy poświęcić chyba można ale tej całej reszty, to już raczej chyba nie ?

Z tym podłogowym, to nie przesadzaj, już tyle tam i ówdzie o tym było, że chyba nie będziesz tu forsował tego, iż grzejniki o większej mocy można założyć by je przewymiarować – na upartego równolegle spiąć a w razie draki wentylatorami pod grzejnikowymi je podrasować – tak że z PC na wodę problemu strasznie wielkiego nie widzę – tylko ten koszt jednostki, robocizna i serwis – nie boisz się, że wujaszek od tego zejść Ci może ?

Obacz jak @goguś ładnie się o tym pucuje :

Kup sobie klimatyzator 7kw np haier tayga lub droższy innova lub klon gree amber gold prestige 7kw ,kup wymiennik freon woda koszt ok 1 tys czy sam zrobisz wymiennik rurowy za ok 800 zł dwa przekaźniki po 30 zł zawór 3 dr przełączający za 200 zł filtr magnetyczny ok 300 zł i masz pompę ciepła nie odbiegającej parametrami od firmowych pomp i to nie czcza gadanina tylko fakt , zainteresujesz się to pogadamy chyba że jak 90 proc społeczeństwa powiesz nie wiem nie czuję sie na siłach bo jestem baba to odpuść , facet powinien dać sobie z tym rady bo po co przepłacać ????????

Jak by nie wiedział o tym ileż to filmów na YT jest na to a do tego propanem a nie czynnikiem nabijane przez co serwis odpada - może co pomyśleć o tym?

Obejrzyj - fajny filmik.

To, że nie wibrowali betonu to nie jest tragedia i nie dyskwalifikuje użyteczności domu.

Kiedyś nie było wibratorów i ludzie też budowali domy.

Wynajęcie sprzętu to 100-200 zł za dobę. Nie ma powodu żeby nie zawibrować betonu konstrukcyjnego.

Temu Viadrusowi dajmy pokój – znaczenia to nie ma czy on będzie czy nie – tak czy inaczej jest do niego cała reszta i co z tym – szlak – Viadrusa od bidy poświęcić chyba można ale tej całej reszty, to już raczej chyba nie ?

Z tym podłogowym, to nie przesadzaj, już tyle tam i ówdzie o tym było, że chyba nie będziesz tu forsował tego, iż grzejniki o większej mocy można założyć by je przewymiarować – na upartego równolegle spiąć a w razie draki wentylatorami pod grzejnikowymi je podrasować – tak że z PC na wodę problemu strasznie wielkiego nie widzę – tylko ten koszt jednostki, robocizna i serwis – nie boisz się, że wujaszek od tego zejść Ci może ?

Obacz jak @goguś ładnie się o tym pucuje :

Jak by nie wiedział o tym ileż to filmów na YT jest na to a do tego propanem a nie czynnikiem nabijane przez co serwis odpada - może co pomyśleć o tym?

Już pisałem kiedyś, że ja osobiście nie będę instalował starszemu marudnemu człowiekowi urządzenia, za które nie mogę odpowiadać. Mówimy o sercu systemu grzewczego, a nie o dogrzewaniu - to musi działać i to wydajnie. Fajnie, że się komuś sprawdziło, ale ja nie zamierzam otwierać puszki Pandory pt zaszlamiona instalacja z kotłem stałopaliwowym. Ta instalacja jest otwarta, co oznacza dużą korozję. Już zbyt długo żyję na tym Świecie, aby znać zapach trupów wypadających ze starej szafy.

Dziś z powierzchni grzejników ściennych oszacowałem moc GZ i wyszło mi ok 4 kW (zasilanie 50 stopni). Ocieplenie poddasza spokojnie obniży obciążenie o 1 kW, jak nie więcej. Moim zdaniem dołożenie pogodówki i regulatora pokojowego da wystarczający komfort do palenia nawet drewnem, które już teraz jest wystarczająco energetyczne do wygrzania domu w solidne mrozy tym Viadrusem. To jest plan B. Plan A to klima kanałowa, którą wstępnie policzyłem wraz z oporami, długościami kanałów itd. Najtańsza Toshiba z serii RAV będzie w sam raz, a ma SCOP=4,6 (nie wiem w jakieś strefie klimatycznej, dla naszej zakładam lekko powyżej 4).

Edytowane przez Ratpaw
Byłbym się nie martwiłbym ta korozją ponieważ ona prawie nie istnieje w systemach grzewczych bez dopływu świeżej natlenionej wody - natomiast pewna ilośc szlamu jak najbardziej ale to jest do odfiltrowania i po miesiącu intensywnej pracy pompy obiegowej woda w instalacji jest czysta jak łza. Jak jest bufor to on sam w sobie jest świetnym osadnikiem wszelkiego zła. PC byłaby wtedy rozwiązaniem najmniej dewastującym stan obecny. Ale.... no plan z rekuperacją nie wygląda źle jak wujek ma kasę.

Panoczki – woda kotłowa, to woda kotłowa i tu nie ma co roztrząsać tego a jeszcze są do tego inchibitory, bo dobrze wiadomo jak z tym jest i do tego na to w necie info jest wiele – tak czy inaczej @Ratpaw – weźmy na to ile wujkowi Twemu te marketowe z cienkiej blaszki już chodzą ale fakt, ja też bez dokładnego wypłukania instalacji CO nie ważył bym się władować na coś takiego PC. Do tego nie z każdej kranówy może powstać woda kotłowa.

No to tak - PC na wodę nie jako w przedbiegach odpadło i dalej instalacja CO zostaje do użytkowania i ewentualnego rozmnożenia.

To co o niej napisałeś, to dziwnie jakoś wygląda :

W tej chwili jest tak, że Viadrus jest podłączony do bufora 200l i większego nie mozna dać, bo się nie zmieści. Sterownik Tech ST-22. Czujki temperatury podłączone do kotła (z tego wiem): jak temperatura wody przekroczy nastawioną, bp załącza się pompa, która pcha wodę na bufor, a druga (chyba równolegle) pcha wodę z bufora na instalację. Bardzo proste, wręcz prymitywne. Nie ma regulatora w pokoju! Oczywiście paliwo wrzucane na czuja, wedle temperatury zewnętrznej. Grzejniki otwarte na termostatach na maksa cały czas, żeby czasem się nie zamknęły, gdy potrzeba odebrać ciepło z bufora. Instalacja otwarta z naczynkiem przelewowym do kanalizy. Wsio.

Dwie pompy w układzie CO a stykła by jedna – co z CWU, pompy nie ma ? grawitacyjnie śmigać może – CO grawitacyjnie może pracować czy nie ? - bufor 200 l + kaloryfery + głowice termostatyczne, to nie jest wcale tak strasznie mało przy nabiciu go powiedzmy do 90*C a do tego jeszcze mamy zasobnik 100 l na ciepłą wodę, któremu instalację podrasować trochę i dodatkowo jako coś w rodzaju bufora też będzie – tak, że te 10 kW na wszystko, to wcale nie jest tak wiele.

Załadował byś rysunek tej instalacji CO lub foty jakieś, bo coś czuję że Ci się wujaszek strasznie z tym morduje.

Teraz PC kanałowe – w kuchni i w łazience jest wentylacja i co myślisz z tym zrobić – z PC pchać będziesz ciepłe powietrze, by wentylacją uciekało na zewnątrz ? Rekuperacji nie skreślaj tak szybko.

Ogrzewanie wentylacją? Zobacz pomysł Pana Macieja!!

Pytasz czym nagrzewnicę zasilić – możliwości jest kilka i to od Ciebie zależy na co byś się zdecydował ale może być i prąd.

Tanie grzanie! Wspomaganie retorty palnikiem rakietowym!!!

https://www.youtube.com/@marcing.218

piec rakietowy i ekogroszek

Palnik na zrębki – testowanie

podajnik na zrębkę własna konstrukcja