lucadomo 25.01.2023 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Dzień dobry wszyskim forumowiczom budowlanym Robię remont mieszkania i widzę, że jakiś majster z PRLu zamontował 20lat temu wodomierze w kabinie prysznica. Kabina wyłożona płytkami, po okresowej wymianie wodomierzy “fachowiec” zniszczył rewizję na magnesy i założył wszystko grubą warstwą silikonu. Wywaliłem cały dostęp do tego i stawiam do nowa. Szukałem jakiegoś systemu drzwi rewizyjnych, które po zamknięciu tworzą barierę wodoszczelną. Jak na razie nic nie znalazłem, kupiłem więc Awenta drzwi rewizyjne montowane na magnesy. Chcę to zamontować w wartswie regipsu, tak żeby plytki się licowały i połączenie zamknąc silikonem - w załączniku detale i przekrój. Raz na 5 lat wymieniają wodomierze, będzie trzeba raz na 5 lat usunąc silikon i założyć nowy. Wiem, rewizja pod prysznicem to masakra, ale nie będe przebudowywał instalacji wodnej. Zanim to ruszę pytam na Forum, czy nie macie lepszego rozwiązania. Dziękuję z góry za wszelkie dobre rady specjalistów :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.01.2023 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 (edytowane) https://allegro.pl/oferta/rewizja-klapa-sciagana-gk-z-uszczelka-40x60-silo-12490646330 https://diamond-service.eu/drzwiczki-rewizyjne/euroformat-etp Szukaj tego w swoim rozmiarze lub ciut większych. Bez klamek z zatrzaskiem i uszczelką. Edytowane 25 Stycznia 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucadomo 26.01.2023 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Dzięki Marek. Oglądałem podobne drzwi na zawiasie, z "klikiem". Problem w tym, ze tu jest rewizja ponizej prysznica, czyli potencjalnie kilka razy dziennie drzwi obmywane są strumieniem wody. Stąd wydaje mi się, że powierzchnia płytek powinna być szczelna, żeby woda nie zalegała w drzwiach, a z tego co widze na rysunkach, uszczelka jest po wewnętrznej stronie drzwi. Szukam podobnego rozwiązania, ale raczejw plastiku i z zewnętrzna powierzchnią szczelną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzeus86 26.01.2023 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 (edytowane) można wykorzystać te drzwiczki z uszczelką i płytę GK zastąpić jakim solidnym podkładem z ( w sensie grubym i o chropowatej strukturze z tworzywa). płytki kleic wtedy do rewizji klejem hydrofobowym. ostatecznie.. pominąc kupowanie rewizji i można wyciąć z ceramiki podłogowej np. 0,9 cm dużą odpowiadającą otworowi, który masz do zatkania. Do niej na jej porowatym rewersie przykleić klejem hydro ( np. atlas plus s2) płytki prysznicowe, te które będą widoczne. Tak stworzony "dekiel" wpasować w otwór ustawiając na klinach i szczeline o grubosci fugi miedzy deklem a sciana (na glebokoscv wpakowac 1 cm silikonu), oczywiscie silikon w kolorze fugi, wiec z zewnatrz tez mozna to zrobic estetycznie. Raz na 5 lat przecinajac silikon, wyjąc całość i zasilikonować spowrotem. Uważam, że wszystkie inne magiczne drzwiczki to samobój, bo woda zrobi swoje z tym gk like this?: Edytowane 26 Stycznia 2023 przez Dzeus86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts