Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydroizolacja pod ogrzewnie podłogowe. Problem?

Fuman

Recommended Posts

Cześć,

jestem przed układaniem styropianu pod ogrzewanie podłogowe. Jak się prawidłowo za to zabrać? Na tą chwilę mam rozłożoną inst. elektryczną i wodną, która przytwierdzona jest do podłoża. Dodam, że zbyt późno zauważyłem, że elektryk przymocował peszle przez folię, która wychodzi spod ścian. Co za tym idzie, mam w niektórych miejscach kiepski dostęp do owej izolacji i ciężko będzie ją połączyć z folią. Jak ugryźć temat? Rozpinać całą instalację i kłaść pod nią folię? Kłaść folię na instalację i wywinąć pod mury? Próbować ja łączyć z izolacją ścian? Proszę o pomoc. :)

elektryk przymocował peszle przez folię, która wychodzi spod ścian.

? Możesz jaśniej? :)

Co za tym idzie, mam w niektórych miejscach kiepski dostęp do owej izolacji i ciężko będzie ją połączyć z folią. Jak ugryźć temat? Rozpinać całą instalację i kłaść pod nią folię? Kłaść folię na instalację i wywinąć pod mury? Próbować ja łączyć z izolacją ścian? Proszę o pomoc. :)

Proponuję przykryć całość (chodziak + instalacje) folią. W miejscach ew. przebić (piony kanalizacyjne etc.) wykonać zaprawki klejone taśmą butylową, do folii/plastyku lub klejem paroszczelnym. Folię połączyć z izolacją poziomą pod murami, ew. wywinąć na ścianę (drugą opcję polecał mi kierbud, ale IMO położenie pod izolację poziomą wydaje mi się sensowniejsze...)

Przede wszystkim podnieś CWU i cyrkulację żeby była w połowie termoizolacji (albo trochę wyżej). Albo będziesz ciepłą wodą grzał grunt pod domem i płacił za to dzień w dzień.

A co do hydroizolacji - oderwij peszle (spokojnie, bez obaw - nie odlecą) i połóż papę do samej ściany doklejając (jak nie masz pod ścianami papy) taśmą bitumiczną.