Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

1-szy miesiąc z PC - coś jest nie tak ?

Lamalisz

Recommended Posts

Witam,

Od 1 miesiąca jestem posiadaczem PC (wcześniej przez 3 lata używałem gaz) i wg mnie zużycie prądu oraz czas pracy sprężarki w tym czasie jest sporo za duży. (projektowane roczne zuzycie 4000-4500 kWh)

Dom 128 m2 ogrzewanie podłogowe z buforem 100l - temperatura w domu ok. 21/22 st. Dom ocieplony ściany styropian 20 cm dach wełna mineralna.

Zbiornik na wodę użytkową 245l z wężownicą - temperatura ustawiona 50st z histerezą 5 st.

Pomp ciepła KaiSai khc-08ry3-b

W załączniku fotografie ze sterownika (wiem że obliczenia mogą być niedokładne, ale i tak wydaje się dużo za dużo) W ostatnim miesiącu średnia temperatura na dworze to 3 st.

1674920883970.jpg

1674920883958.jpg

Będę wdzięczny za komentarz

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pobór za duży, jak na nowoczesny dom.

Zbyt mało informacji.

Ile izolacji w dachu, ile izolacji w podłogach, jakie OZC ?

Rekuperator ? czy wentylacja grawitacyjna?

Jak już kolega pytał - ile proporcjonalnie szło gazu?

Przy obecnych ustawieniach, starcza 1 grzanie bojlera CWU na dobę ?

Jeśli grzeje 2x lub więcej, zmienił bym histerezę bojlera na 10*C.

Ile podłogówki, jaka pojemność wodna?

Na pierwszym zdjęciu złapałeś bojler CWU, czy bufor CO ?

Jak grzejesz bufor +40*C, a w podłogi idzie +28/+30*C - to tu marnujesz energię, grzejąc bufor o +10*C wyższą temp. psującą COP pompy.

Na 99% bufor przy podłogówce zbyteczny i to on podbija pobór prądu.

Bo przy grzaniu bufora na +40*C jest pewne, że został wpięty jako sprzęgło i to jest błąd po stronie hydraulicznej.

Wywalić bufor, lub przepiąć go szeregowo na powrót wody CO (dla samego zwiększenia zładu wody).

Potrzeba więcej danych by coś dalej dyskutować.

Edytowane przez Marco36

Mam tę pompę tylko ze stajni Galmeta 8,4kW sterownik identyczny, jeśli chodzi o sam licznik zużycia prądu idealny nie jest jednak nie mogę powiedzieć że jakoś bardzo przekłamuję. Od września zużycie całej chałupy 3600kWh a pompa w tym czasie opędzlowała 2800kWh i powiem że zawyża ale o około 10%.

Moja chałupa połowa z 1952r i kolejne 70m z 2020 izolacja stara chałupa średnia 10cm styro na ścianach i 10 cm wełny w suficie, nowy dom 15 cm grafit ściana i 40 cm wełna w dachu + wszędzie rekuperacja prawie wszędzie podłogówka w łazience jest grzejnik. temperatura zasilana 40*C ale muszę grzać bufor kombinowany 400l co + 100l cwu - do którego zapięte są solary i z niego idzie cwu i co gdzie dopiero z zasilaniem podłogówki zjeżdżam do 33*C.na podłogę. Jednak żona ciepłolubna 23*C wszędzie musi być. Wcześniej był ekogroszek szła 1t węgla i nie wiem ile pelletu brałem i wsypywałem worków liczę że ze 2t pelletu.

Czyli lekko licząc tona węgla to ze 6000kWh, i 2t pelletu około 8000kWh w sumie 14000kWh czyli teoretucznie pompa powinna opędzlować MAX 4600kWh z których zrobi 14000kWh ciepła. W sumie wyjdzie to 3200zł za co i cwu i 500zł miesięcznie dużo czy nie dużo nie wiem nie mnie oceniać. Wygoda jak przy gazie ale moją pompę zasilają PV z lata zostało 2000kWh w magazynie więc dokupię drugie tyle i za prąd niech wyjdzie 1500zł. majątek.

Sprawdź czy nie załącza Ci grzałek u mnie włączyła się od września 1 raz i wzięła w sumie 1kWh - pewnie na jakiś defrost.

Edytowane przez marcinbbb

Panowie,

W analogicznym okresie zużyłem około 350m*3 gazu.

Dach ocieplony wełną mineralną 20 cm

Podłoga jak niżej

1674936067163.jpg

OZC to chyba to (wybaczcie nie znam się)

1674936067136.jpg

Poniżej zrzut z aplikacji z tego co widać nawet jak woda na podłogę ustawiona jest za wysoko to załącza się tylko 4 razy po 1kWh. Martwi mnie to że wodę użytkową grzeje prawie cały czas. Przed chwilą patrzyłem nagrzało się do 50 st., sprężarka się wyłączyłam i po 25 min temperatura już 45 st. i grzanie od nowa, a krany zakręcone.

5 stycznia.jpg

Z obecnego tygodnia również widać że grzeje głównie wodę użytkową

1674937019001.jpg

Mam wrażenie jakby woda użytkowa uciekała do podłogówki (mieszała się z nią o ile to możliwe) - jutro wyłączę grzanie podłogowe dla testu.

Dodam jeszcze że bufor chyba na podłogę potrzeby ponieważ sterowanie podłogówką jest przez piec gazowy - jest to jakoś razem połączone, że jakby kiedyś gaż był tani to można grzać gazem.

Edytowane przez Lamalisz

No tak, gdy łączysz GAZ z PC - to sprzęgło jest potrzebne.

W zależności jak to jest hydraulicznie poustawiane, to może dałoby się obniżyć krzywą grzewczą, by grzać nie więcej jak 4*C do 5*C wyżej niż to co idzie w podłogi.

Nie rozumiem w pełni tych wykresów.

Jeśli jest tak jak piszesz, że częściej grzeje bojler CWU jak CO - to może być coś źle pospinane hydraulicznie, lub zawór trójdrożny co przełącza grzanie CO lub CWU jest felerny i nie domyka, przepuszczając i mieszając CWU z CO. A że na CO jest niższa temp. to powoli wychładza bojler podbierając wodę z wężownicy bojlera.

Sama cyrkulacja CWU jeśli jest, to nie powinna aż tak szybko wychładzać bojlera, bo rurki powinny być izolowane.

Chyba, że hydraulik coś pokićkał i kocioł GAZ ciągnie jakoś wodę z wężownicy bojlera i przepuszcza do CO - skoro piszesz, że jakoś kocioł steruje układem.

Trzeba przeanalizować jak to jest pospinane i jak przepływa woda w poszczególnych składowych tego systemu grzewczego.

Gdyby się dało, to warto w dach dołożyć 10 do 20 cm wełny.

Edytowane przez Marco36

No tak, wymienić pół instalacji oraz dach...

A tak serio to najprawdopodobniej czujnik temperatury masz zainstalowany w górnej części zasobnik CWU, a pompa chodzi na dużej delcie. Pompa nagrzewa górę do 50*C i się wyłącza po czym temperatura w zasobniku się wyrównuje (spada na czujniku) i masz taktowanie pompy na CWU.

Doraźnie zwiększenie pasma histerezy powinno nieco pomóc. Zwiększenie przepływu (zmniejszenie delty T na pompie) też nie zaszkodzi.

W zimę grzać cwu do 50*C to trochę nie teges dla pompy. Jeśli jedzie samopas to może grzać w dowolnej temperaturze zewnętrzej "na żądanie". Ja bym przestawił aby grzała w najcieplejszej fazie dnia czuli w dzień - zawsze jest kilka stopni więcjej niż w nocy.

Moja pc cwu pobiera podetrze z garażu nieogrzewanego. Odzyskuje ciepło z samochodu po powrocie. :p

No tak przepływ powietrza liczyć w m3 na godzinę, i ten zamykany garaż tam masz jakiś zamrażalnik pompa wydmucha mniej niż jest na zewnątrz. Więc przy 3*C na dworze masz -1*C w garażu.... przy -20*C robią się jajca:)

W największe mrozy rozpalasz też ognisko za pompą ciepła aby jej było cieplej na wymienniku, to ja wolał bym powrót do kociołka na wungiel.

• Like 1

No tak przepływ powietrza liczyć w m3 na godzinę, i ten zamykany garaż tam masz jakiś zamrażalnik pompa wydmucha mniej niż jest na zewnątrz. Więc przy 3*C na dworze masz -1*C w garażu.... przy -20*C robią się jajca:)

W największe mrozy rozpalasz też ognisko za pompą ciepła aby jej było cieplej na wymienniku, to ja wolał bym powrót do kociołka na wungiel.

Nie czytasz i wymyślasz pompa pobiera powietrze ale wydmuchuje na zewnątrz

Kocioł gazowy masz odcięty zaworami? Może grawitacyjnie płynie przez niego woda i wychładza bufor.

Masz cyrkulację? Jak chodzi?

Zdecydowanie obniż temperaturę zasilania. PC tym wyższy COP osiąga, im niższa TZ.

Gdzie masz umieszczoną wężownicę w zasobniku CWU? Czemu tak dużo prądu zżera grzałka do dogrzewania CWU?

Ale 350 m3 gazu za miesiąc grzania, w nowym domu to też raczej jakaś anomalia, więc z ogrzewaniem lub ustawieniami było już wcześniej coś nie tak, albo z domem.

Masz fotowoltaike, że zdecydowałeś się na tą pompę mając gaz? Ja ostatnio z ciekawości wyceniałem montaż Panasonica i przy moim zużyciu gazu (850-930 m3 rocznie) nie widzę na ten moment sensu takiej inwestycji.