paje 29.01.2023 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Witam, mieszkam w domu, gdzie jest parter i poddasze. Nad poddaszem jest strych, który jest nieogrzewany, ale ocieplony (wełna mineralna). Pomiędzy poddaszem a strychem jest izolacja z wełny. Klimatyzację na poddaszu mam rozwiązaną tak, że jest jedna centralna jednostka na strychu. Powietrze zaciąga nad klatką schodową i w każdym pomieszczeniu wychodzi kanał nawiewny. Kanały na strychu powietrza są zaizolowane otuliną z wełny mineralnej. Obecnie jak wiadomo jest zima. Klimatyzacja nie działa. Grzanie jest podłogówką na parterze i poddaszu. Okazjonalnie odpalany jest kominek. W czym problem — już dwukrotnie zdarzyło mi się, że nad ranem była kałuża pod anemostatem (niżej zdjęcia). Pytanie — dlaczego tak się dzieje? Czy coś spieprzył wykonawca (np. zrobił za cienką izolację rur)? Czy może takie jest życie i powinienem co jakiś czas włączać po prostu klimę w zimie na grzanie, żeby osuszyć kanały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.01.2023 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 (edytowane) Słaba izolacja. Para wodna z pomieszczenia wchodząc do rur nie działającej wentylacji skrapla się.Jaka jest temperatura w miejscu posadowienia centrali. Najlepiej zgłosić problem instalatorom. Oni będą wiedzieli gdzie popełnili błąd. Edytowane 29 Stycznia 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.01.2023 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 A ja tak spytam jaki jest strop? szkielet, lany- betonowy czy Teriva? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomidorex 30.01.2023 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Chyba kwestia izolacji, jak jest słaba to różnica temperatur powoduje skraplanie się wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 30.01.2023 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Nie wyłączaj rekuperacji. By szybko się pozbyć problemu podnieś obroty. Źródłem problemu jest nieszczelność izolacji lub jej niska jakość.Wejść na górę i dokonać organoleptycznie oceny - ustal czy wełna nie zamokła i którędy dostaje się wilgoć (zimno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts