Mariusz_Sy 30.01.2023 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Witam, wykonywałem strop żelbetowy, szalowany deskami i stemplami około 4 miesiące temu. Rozszalowałem strop po 1,5 miesiąca od wylania na 99% powierzchni. Niestety obecnie potrzebuję dokończyć ten 1% na który składają się deski które na całej długości dłuższego boku weszły we wieniec opuszczony na głębokość około 15mm (deski były ułożone pierwotnie na równo ale w wyniku obfitych deszczy 2 dni przed zalaniem je rozepchało i brakło czasu żeby je dociąć) Próbowałem na siłę je wydrzeć ale deska najczęściej pękała w pół (równolegle do ściany) i ta część która jest we wieńcu ani ruszy. Czy jest jakiś szybki sposób na to by pozbyć się tych desek, czy zostaje rozbijanie ich po kawałku a na koniec dłutko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.01.2023 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 (edytowane) Są techniki np wiertłem frezowym - ale zapewne jest tam ciasno i bardziej uszkodzi się frez niż wyszarpie deskę. Można spalić - palnikiem gazowym łącznie z wspomaganiem ostrym długim dłutem - nie powinno sprawić problemu jednak może okazać się pracochłonne. Zapomniałem dodać - śruba zabezpieczeń do rusztowań budowlanych na wysokiści i długa brecha metalowa - za ucho i dźwignia można wyjąć deskę Edytowane 30 Stycznia 2023 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 31.01.2023 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Dłuto, ew. bruzdownica szerokości 26mm + młotowiertarka SDS w trybie kucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts