Anubis76 30.01.2023 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Dzień dobry Mam problem z okapem, w którym jest wyciąg, podczas gdy jest wyłączony sam rozkręca się i wydaje co jakiś czas dźwięk (takie pukanie) które przeszkadza. Nie wiem czy powietrze z komina jest wtłaczane do wyciągu czy wciągane z mieszkania, trudno stwierdzić, to jest nowy blok, okna nie mają nawiewników tylko one są w ścianach. Czy wystarczy zamontować klapę zwrotną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.01.2023 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Jeśli się sam kręci to klapa czyli zawór zwrotny powinien pomóc ale jeśli jest to pukanie to proponuję ściągnąć filtr siatkowy i skontrolować czy wirnik a w zasadzie łopatki nie ocierają się o jakiś element. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anubis76 28.02.2023 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Klapa zwrotna jest w rurze zamontowana prawidłowo, prawdopodobnie ciąg powietrza z mieszkania w kierunku komina jest zbyt duży i unosi klapę powodując rozkręcanie łopatek wentylatora.Spróbujemy rozebrać wentylator i podpatrzymy czy u sąsiadów jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 28.02.2023 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 To masz zamontowaną klapę zwrotną czy nie?W pierwszym poście pytasz czy wystarczy zamontować klapę ale teraz piszesz, że jest klapa poprawnie zamontowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anubis76 17.04.2023 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 Wygląda na to, że źródłem dudnienia jest wiatrak pasywny zamontowany w kominie na bloku.Musimy zgłosić ten problem do dewelopera.Co najciekawsze, ten efekt nie występuje gdy otworzy się okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.04.2023 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Przy otwartum oknie przepływ jest laminarny, przy zamkniętych występują stany nieustalone coś jak dławienie przepływu i klapa gra jak basowa piszczałka organowa. Oczywiście częstotliwosć 100 lub więcej razy mniejsza + wahania ciśnienia w mieszkaniu które tworzy rezonator dla częstotliwości rzędu ułamka Hz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekwawa 26.05.2023 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 No i masz! U nas też był dramat z tym okapem w kuchni. Zaczęło wydobywać się z niego takie hałasy, że nie dało się normalnie funkcjonować. Stwierdziłem, że muszę to rozpracować, więc postanowiłem rozebrać ten cholerny okap podszafkowy, żeby zobaczyć, co tam się dzieje. Jak go rozkręciłem, to się okazało, że w turbince zawinął się jakiś mikroskopijny pyłek albo kurz. W życiu bym się nie spodziewał, że taki drobiazg może robić takie zamieszanie. Wyciągnąłem miękką szczoteczkę i odkurzacz, żeby dokładnie wyczyścić ten syf. Po kilku chwilach żmudnej pracy, turbina wyglądała jak świeżo z fabryki. Poskładałem to wszystko z powrotem i przetestowałem okap, żeby upewnić się, że problem został rozwiązany. Byłem totalnie zaskoczony, jak ogromna różnica się pojawiła po takim zwykłym czyszczeniu turbiny. Hałas został znacznie zmniejszony, a okap działał jak marzenie. I masz! Teraz możemy sobie spokojnie gotować i rozmawiać w kuchni bez tego wkurzającego hałasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts