Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okap kuchenny z wentylatorem hałasuje wyłączony.

Recommended Posts

Dzień dobry

Mam problem z okapem, w którym jest wyciąg, podczas gdy jest wyłączony sam rozkręca się i wydaje co jakiś czas dźwięk (takie pukanie) które przeszkadza.

Nie wiem czy powietrze z komina jest wtłaczane do wyciągu czy wciągane z mieszkania, trudno stwierdzić, to jest nowy blok, okna nie mają nawiewników tylko one są w ścianach.

Czy wystarczy zamontować klapę zwrotną?

wentylator2.jpg

wentylator.jpg

wentylator3.jpg

komin1.jpg

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
Przy otwartum oknie przepływ jest laminarny, przy zamkniętych występują stany nieustalone coś jak dławienie przepływu i klapa gra jak basowa piszczałka organowa. Oczywiście częstotliwosć 100 lub więcej razy mniejsza + wahania ciśnienia w mieszkaniu które tworzy rezonator dla częstotliwości rzędu ułamka Hz.

• 1 month później...

No i masz! U nas też był dramat z tym okapem w kuchni. Zaczęło wydobywać się z niego takie hałasy, że nie dało się normalnie funkcjonować. Stwierdziłem, że muszę to rozpracować, więc postanowiłem rozebrać ten cholerny okap podszafkowy, żeby zobaczyć, co tam się dzieje. Jak go rozkręciłem, to się okazało, że w turbince zawinął się jakiś mikroskopijny pyłek albo kurz. W życiu bym się nie spodziewał, że taki drobiazg może robić takie zamieszanie. Wyciągnąłem miękką szczoteczkę i odkurzacz, żeby dokładnie wyczyścić ten syf. Po kilku chwilach żmudnej pracy, turbina wyglądała jak świeżo z fabryki. Poskładałem to wszystko z powrotem i przetestowałem okap, żeby upewnić się, że problem został rozwiązany.

Byłem totalnie zaskoczony, jak ogromna różnica się pojawiła po takim zwykłym czyszczeniu turbiny. Hałas został znacznie zmniejszony, a okap działał jak marzenie. I masz! Teraz możemy sobie spokojnie gotować i rozmawiać w kuchni bez tego wkurzającego hałasu.