sew333 30.01.2023 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 (edytowane) Witam. Od 3 lat posiadam komputer i dany monitor AORUS FI27Q . Jest to płaski LED 1440P.Monitor był włączony 24 godziny na dobe. Wszystko podłączone do zwykłej listwy antyprzepięciowej. 2 dni temu,rano wstaje i prąd zniknął. Myślałem,że awaria prądu zwykła. Ale na klatce schodowej i u sąsiadów był prąd. Więc coś u mnie.Okazało się ze wywaliło korek/bezpiecznik ,opadł w dół. Pomyślałem ze to wina komputera po prostu. I od tego momentu,za każdym razem jak podnosiłem bezpiecznik w góre w skrzynce, to opadał w dół i dalej nie było prądu.Następnie wyłączyłem listwe ( tzn przełączyłem ten guziczek na "0" ) do której jest podłączony komputer i monitor i po tym udało się przywrócić prąd. Ten bezpiecznik w skrzynce( wajcha ) dałem na góre i już nie opadał. Mówie o tej skrzynce w domu oczywiście. Następnie znowu wlączyłem listwe i gdy prąd dochodził ,monitor już nie chciał się włączyć a komputer dalej tak. Czyli monitor się zepsuł prawda? Ale tu mam pytanie. Czemu teraz nie wywala bezpiecznika jak włącze listwe ? Wtedy wywalał bezpiecznik bo listwa do której był podłączony już uszkodzony monitor ,była włączona. Po wyłączeniu listwy antyprzepięciowej, do której jest podłączony komputer i monitor i przywróceniu prądu , teraz gdy ją włączam/wyłączam nic się nie dzieje. Jedynie monitor odmawia dalej posłuszeństwa. Może mi to ktoś wytłumaczyć?dziękuje. Chyba ,żeby zmienić tylko gniazdko do którego jest podłączony monitor bo ono się zepsuło czy to nic nie zmieni? Edytowane 30 Stycznia 2023 przez sew333 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.01.2023 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 A inne urządzenie w tym samym gniazdku w listwie działa? Może wywaliło teraz bezpiecznik w listwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sew333 30.01.2023 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 normalnie komputer podłączony do tej listwy działa. Oraz router podłączony do tego gniazdka gdzie listwa tez dziala. Tylko monitor nie. Ale czemu wtedy wywalało korek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.01.2023 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 normalnie komputer podłączony do tej listwy działa. Oraz router podłączony do tego gniazdka gdzie listwa tez dziala. Tylko monitor nie. Ale czemu wtedy wywalało korek ? To pytaj elektronika jak obada, co padło w monitorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.01.2023 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Jeśli zabezpieczenie było jak piszesz podnoszone to oznacza ze była to po prostu S-ka np B16Takie zabezpieczenie oprócz członu przeciążeniowego nad-prądowego posiada także człon temperaturowy,Wyrzucanie raz za razem po pierwszym lub drugim zadziałaniu jest możliwe ponieważ człon temperaturowy jest jeszcze ciepły więc jego zadziałanie powoduje mniejszy prąd, np samego zasilacza komputerowego.. .Druga możliwość jest taka że element elektroniczny w monitorze ( zasilaczu ) który uległ uszkodzeniu posiadał zwarcie. Natomiast po drugim czy trzecim podniesieniu zabezpieczenia element po prostu się uszkodził kompletnie i ze zwarcia nastąpiła zmiana na rozwarcie, czyli nadmierny prąd powodujący zadziałanie zabezpieczenia przestał płynąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sew333 30.01.2023 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Po prostu jak prąd wysiadł i zabezpieczenie poszło ,za każdym razem jak je podnosiłem opadało w dół ( i nie było prądu ) z powodu ,że listwa była włączona ciągle. Dopiero listwe przełączyłem na 0 i wtedy prąd wrócił i zabezpieczenie zostało na górze. I teraz właśnie mam pytanie. Czemu teraz jak włączam listwe i wyłączam i w kółko to nie wywala nic? Tylko wtedy wywalało przed przełączeniem jej na "0". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.01.2023 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Wg mnie cały czas działał warystor będący na zabezpieczeniu wejściowym zasilacza monitora. Warystor zwierał przez neonówkę listwy. Gdy odłączyłeś listwę neonówka przestała go zwierać i jako element zabezpieczający nie przepuszcza prądu dalej do monitora przez co brak jest zwarcia i instalacja została usprawniona a monitor "zdechł" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sew333 30.01.2023 23:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 A ok dziękuje wszystkim za wytłumaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts