Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabel WLZ aluminiowy miedziany?

Recommended Posts

Cześć,

Od paru dni zgłębiam wiedzę na temat kabla do WLZ. Z moich aktualnych informacji to jest tak:

- miedź ale konkretnie nie wiadomo dlaczego(bo fajniej, bo kogoś stać, bo spokój duszy, ale i cieńszy kabel)

- alu tańsza(CCC) ale trzeba dać grubsze kabel

Potrzeba ~35mb, moc przyłączeniowa 17kW.

Rozważam:

1. YKY 4x16mm2

2. YAKY 4x25mm2

3. YKY 4x10mm2

Budowa nie ruszy w ciągu roku ale muszę już prąd mieć, kabel póki co będzie zakopany koło blaszaka, a RBtka będzie właśnie w tym blaszaku.

Co wziąć?

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiadomo że jak dobierzesz odpowiednio przekroje to z punktu widzenia fizyki wszystko się bedzie zgadzać.

Ale ja demontowałem ze ścian kable alumionowe 30 letnie i demontowałem ze ścian miedziane po 20tu paru latach od montażu i różnica jest kosmiczna ( a to było przecież wewnatrz budynku). Kable alu po prostu kruszyły się w oczach.

Wole jednak miedż, nawet jak jest dwa razy droższa.

Ok może masz rację, jeśli masz to możesz zastosować aluminiowy , tylko trudno to podłączyć w rozdzielni, oczywiście trzeba też specjalne podkładki/wkładki.

Nic nie stoi na przeszkodzie w stosowaniu aluminium. Można również 4x10mm2+ bednarka ale zazwyczaj i powszechnie stosuje się 5x10mm2

Ok może masz rację, jeśli masz to możesz zastosować aluminiowy , tylko trudno to podłączyć w rozdzielni, oczywiście trzeba też specjalne podkładki/wkładki.

Nic nie stoi na przeszkodzie w stosowaniu aluminium. Można również 4x10mm2+ bednarka ale zazwyczaj i powszechnie stosuje się 5x10mm2

Musi być 4 żyły bo z tego co wiem później sieć przechodzi z TN-C na TN-C-S już w instalacji.

Chodzi mi głównie o to, żeby kupić kabel już, włożyć do ziemi, podłączyć a w lepszych czasach go użyć jako WLZ do budowanego domu. Według mojego elektryka wychodzi na to, że ten 4x10mm2 styknie.

A według mnie 16 mm2 Al też styknie, chyba że zajdzie w przyszłości potrzeba zwiekszenia mocy.

I nie słuchaj CityMatic, że

, bo 16-tka Al spokojnie wchodzi pod zaciski FR.

A według mnie 16 mm2 Al też styknie, chyba że zajdzie w przyszłości potrzeba zwiekszenia mocy.

I nie słuchaj CityMatic, że , bo 16-tka Al spokojnie wchodzi pod zaciski FR.

A kto teraz montuje FR przed przepięciówką w rozdzielni?No chyba że w Sosnowcu nastała taka moda?

Niestety kiedyś byłem u Was gdzie montuje się wyłącznik różnicowoprądowy na wejściu, teraz słyszę, że FR ? u Nas wykonuje się wg tego schematu

Schemat.jpg

Na pewno bezpieczniej bo działa zaraz zabezpieczenie bez jakichkolwiek styków, a wyłącznikami przeciwporażeniowymi zabezpiecza się poszczególne obwody - może to jest spowodowane również tym , że u mnie jest więcej linii napowietrznych niż ziemnych bo odległości są znaczne.

A jak dobrze pamiętam to zwolennikiem tego FR był dobry energetyk z Energetyki Będzin, ale on już nie praktykuje co nie znaczy że jego uczniowie dalej się bawią w elektryków.

Ha ha ha. To ma być schemat? Czyjego autorstwa?

Ale ubaw!

Bardziej kolorowo się nie dało?

PS. Tak przy okazji - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3082333.html

Tu się wypowiadały osoby z UB elektrycznymi. Jeden z nich - projektant zresztą.

Ucz się Jasiu, ucz - https://www.google.com/search?client=opera&q=ochronnik+przepięciowy+przed+czy+za+FR&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Ucz się Jasiu ucz..jpg

Można również 4x10mm2+ bednarka ale zazwyczaj i powszechnie stosuje się 5x10mm2
Koniec świata, Kalinosiu! Coraz to większe ... bzdury! Edytowane przez elpapiotr

Jeśli pomyślałeś że to schemat to w moich oczach już jesteś żałosny.

Elektrodą to też miejsce wiedzy:rotfl: więcej pytających a Ci co coś wiedzą to najmądrzejsi...ale to forum dzięki niektórym też się upodabnia.

Nawet Murator prezentuje w poradach elektrycznych rozdzielnie która "złożona jest"z różnicówki na wejściu. Nie potrafisz nawet zaprzeczyć moim argumentom. Pisanie tak ma być bo tak jest komiczne. Nawet dprawdzając ogłoszenia elektryków z Twojego terenu czyli Chorzów, Katowice w ich zdjęciach jak to wykonują rozdzielnie powielają ten sam błąd.

A o inżynierach dzisiejszych szkół którzy tłumaczą zasady instalacji elektrycznych to nie pisz Ostatnio jeden podłączył gniada pod uchwyty mocujące i dziwił się że nie ma napięcia.

Skoro zakręcasz przewód Ale do rozdzielni to pokaż takie rozwiązanie, uzasadnij taki wybór, albo do niego przekonaj.

A tak pijesz do mnie ....***** takie doradztwo a chcesz być uważany za fachowca a wychodzi Ci tylko:spam:

Cześć,

Od paru dni zgłębiam wiedzę na temat kabla do WLZ. Z moich aktualnych informacji to jest tak:

- miedź ale konkretnie nie wiadomo dlaczego(bo fajniej, bo kogoś stać, bo spokój duszy, ale i cieńszy kabel)

- alu tańsza(CCC) ale trzeba dać grubsze kabel

Potrzeba ~35mb, moc przyłączeniowa 17kW.

Rozważam:

1. YKY 4x16mm2

2. YAKY 4x25mm2

3. YKY 4x10mm2

Budowa nie ruszy w ciągu roku ale muszę już prąd mieć, kabel póki co będzie zakopany koło blaszaka, a RBtka będzie właśnie w tym blaszaku.

Co wziąć?

Do takiej mocy przyłączeniowej mam przewód 5x10mm2 miedziany.

Sam dałeś link, abym się nauczył, a nie potrafisz czytać by zrozumieć?

"Każdy ochronnik, czy B czy C (nie mówiąc o D, który z zasady działania musi być bezpośrednio przy chronionych urządzeniach) powinien być jak najbliżej chronionych urządzeń i instalacji a czynności łączeniowe nie powinny go odłączać. Jeśli chcesz chronić zakończenie obwodu zasilania daj go przed FR"

I znowu normy, prawa i nic z życia - proszę pokaż skoro jesteś taki mądry instalację jak to jest wprowadzony do skrzynki przewód aluminiowy podłączony pod FR z zabezpieczeniem. Najlepiej zdjęcie czegoś co sam wykonałeś, aby ktoś mógł się wzorować, naśladować. Umieść porządny gotowy schemat rozdzielni instalacji do domu jednorodzinnego to autor wątku dostosuje ją do swojej i będzie bardziej zadowolony niż patrzenie się na Twoje zaczepki w kogokolwiek stronę na forum bo nie tylko do mnie. A z Twoich wypisywanych "racji" opinię o Tobie już sobie wyrobiłem i chyba nie tylko ja.