krzyszt0fs 31.01.2023 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Cześć,Od paru dni zgłębiam wiedzę na temat kabla do WLZ. Z moich aktualnych informacji to jest tak: - miedź ale konkretnie nie wiadomo dlaczego(bo fajniej, bo kogoś stać, bo spokój duszy, ale i cieńszy kabel)- alu tańsza(CCC) ale trzeba dać grubsze kabel Potrzeba ~35mb, moc przyłączeniowa 17kW. Rozważam:1. YKY 4x16mm22. YAKY 4x25mm23. YKY 4x10mm2 Budowa nie ruszy w ciągu roku ale muszę już prąd mieć, kabel póki co będzie zakopany koło blaszaka, a RBtka będzie właśnie w tym blaszaku. Co wziąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.01.2023 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?371558-Przyłącze-WLZ-jaki-przekrój-kabla-CU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt0fs 31.01.2023 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?371558-Przyłącze-WLZ-jaki-przekrój-kabla-CU Jak dla mnie to z tego wątku nic nie wynika. 2/3 to przepychanki słowne między użytkownikami oraz "." użytkownika stos. Według kalkulatora, który tam jest to: Spadek <0,5% zachowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 31.01.2023 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Wiadomo że jak dobierzesz odpowiednio przekroje to z punktu widzenia fizyki wszystko się bedzie zgadzać. Ale ja demontowałem ze ścian kable alumionowe 30 letnie i demontowałem ze ścian miedziane po 20tu paru latach od montażu i różnica jest kosmiczna ( a to było przecież wewnatrz budynku). Kable alu po prostu kruszyły się w oczach. Wole jednak miedż, nawet jak jest dwa razy droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.01.2023 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Ok może masz rację, jeśli masz to możesz zastosować aluminiowy , tylko trudno to podłączyć w rozdzielni, oczywiście trzeba też specjalne podkładki/wkładki.Nic nie stoi na przeszkodzie w stosowaniu aluminium. Można również 4x10mm2+ bednarka ale zazwyczaj i powszechnie stosuje się 5x10mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt0fs 31.01.2023 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Ok może masz rację, jeśli masz to możesz zastosować aluminiowy , tylko trudno to podłączyć w rozdzielni, oczywiście trzeba też specjalne podkładki/wkładki. Nic nie stoi na przeszkodzie w stosowaniu aluminium. Można również 4x10mm2+ bednarka ale zazwyczaj i powszechnie stosuje się 5x10mm2 Musi być 4 żyły bo z tego co wiem później sieć przechodzi z TN-C na TN-C-S już w instalacji. Chodzi mi głównie o to, żeby kupić kabel już, włożyć do ziemi, podłączyć a w lepszych czasach go użyć jako WLZ do budowanego domu. Według mojego elektryka wychodzi na to, że ten 4x10mm2 styknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 31.01.2023 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 A według mnie 16 mm2 Al też styknie, chyba że zajdzie w przyszłości potrzeba zwiekszenia mocy. I nie słuchaj CityMatic, że Ok może masz rację, jeśli masz to możesz zastosować aluminiowy , tylko trudno to podłączyć w rozdzielni, oczywiście trzeba też specjalne podkładki/wkładki., bo 16-tka Al spokojnie wchodzi pod zaciski FR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.01.2023 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 A według mnie 16 mm2 Al też styknie, chyba że zajdzie w przyszłości potrzeba zwiekszenia mocy. I nie słuchaj CityMatic, że , bo 16-tka Al spokojnie wchodzi pod zaciski FR. A kto teraz montuje FR przed przepięciówką w rozdzielni?No chyba że w Sosnowcu nastała taka moda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 31.01.2023 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 A kto teraz montuje przepięciówki przed FR? Chyba że w Polsce B tak robią! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.01.2023 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Niestety kiedyś byłem u Was gdzie montuje się wyłącznik różnicowoprądowy na wejściu, teraz słyszę, że FR ? u Nas wykonuje się wg tego schematu Na pewno bezpieczniej bo działa zaraz zabezpieczenie bez jakichkolwiek styków, a wyłącznikami przeciwporażeniowymi zabezpiecza się poszczególne obwody - może to jest spowodowane również tym , że u mnie jest więcej linii napowietrznych niż ziemnych bo odległości są znaczne. A jak dobrze pamiętam to zwolennikiem tego FR był dobry energetyk z Energetyki Będzin, ale on już nie praktykuje co nie znaczy że jego uczniowie dalej się bawią w elektryków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 31.01.2023 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 (edytowane) Ha ha ha. To ma być schemat? Czyjego autorstwa? Ale ubaw! Bardziej kolorowo się nie dało? PS. Tak przy okazji - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3082333.html Tu się wypowiadały osoby z UB elektrycznymi. Jeden z nich - projektant zresztą. Ucz się Jasiu, ucz - https://www.google.com/search?client=opera&q=ochronnik+przepięciowy+przed+czy+za+FR&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8 Można również 4x10mm2+ bednarka ale zazwyczaj i powszechnie stosuje się 5x10mm2 Koniec świata, Kalinosiu! Coraz to większe ... bzdury! Edytowane 31 Stycznia 2023 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.01.2023 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Jeśli pomyślałeś że to schemat to w moich oczach już jesteś żałosny.Elektrodą to też miejsce wiedzy:rotfl: więcej pytających a Ci co coś wiedzą to najmądrzejsi...ale to forum dzięki niektórym też się upodabnia.Nawet Murator prezentuje w poradach elektrycznych rozdzielnie która "złożona jest"z różnicówki na wejściu. Nie potrafisz nawet zaprzeczyć moim argumentom. Pisanie tak ma być bo tak jest komiczne. Nawet dprawdzając ogłoszenia elektryków z Twojego terenu czyli Chorzów, Katowice w ich zdjęciach jak to wykonują rozdzielnie powielają ten sam błąd.A o inżynierach dzisiejszych szkół którzy tłumaczą zasady instalacji elektrycznych to nie pisz Ostatnio jeden podłączył gniada pod uchwyty mocujące i dziwił się że nie ma napięcia.Skoro zakręcasz przewód Ale do rozdzielni to pokaż takie rozwiązanie, uzasadnij taki wybór, albo do niego przekonaj. A tak pijesz do mnie ....***** takie doradztwo a chcesz być uważany za fachowca a wychodzi Ci tylko:spam: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 31.01.2023 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 (edytowane) Facio, przecież napisałeś u Nas wykonuje się wg tego schematu Bądź poważny, nie pisz więcej bzdur. I nie posiłkuj się Katowicami czy Chorzowem, bo nie o to chodzi. I kto tu jest żałosny? Edytowane 31 Stycznia 2023 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.01.2023 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Ha ha ha. Ucz się Jasiu, ucz - https://www.google.com/search?client=opera&q=ochronnik+przepięciowy+przed+czy+za+FR&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8 Coraz to większe ... bzdury! Przeczytaj że zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 31.01.2023 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 No czytam, czytam, i jakoś nie mogę doczytać na temat wymogów stosowania ochronników przed FR.Znasz takowe, czy tylko jak kto lubi? Bo jedni przed, inni za, i ... kto ma rację?Może trzeba zajrzeć do PN-HD 50364-5-534 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 31.01.2023 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Cześć, Od paru dni zgłębiam wiedzę na temat kabla do WLZ. Z moich aktualnych informacji to jest tak: - miedź ale konkretnie nie wiadomo dlaczego(bo fajniej, bo kogoś stać, bo spokój duszy, ale i cieńszy kabel) - alu tańsza(CCC) ale trzeba dać grubsze kabel Potrzeba ~35mb, moc przyłączeniowa 17kW. Rozważam: 1. YKY 4x16mm2 2. YAKY 4x25mm2 3. YKY 4x10mm2 Budowa nie ruszy w ciągu roku ale muszę już prąd mieć, kabel póki co będzie zakopany koło blaszaka, a RBtka będzie właśnie w tym blaszaku. Co wziąć? Do takiej mocy przyłączeniowej mam przewód 5x10mm2 miedziany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 31.01.2023 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 A kto teraz montuje przepięciówki przed FR? Chyba że w Polsce B tak robią! Przepraszam, a która to "Polska B"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 31.01.2023 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Polska B to siedziba ... CityMatic. Do takiej mocy przyłączeniowej mam przewód 5x10mm2 miedziany. I przy okazji - do czego ta piąta żyła jest potrzebna na przyłączu do Odbiorcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.01.2023 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Sam dałeś link, abym się nauczył, a nie potrafisz czytać by zrozumieć? "Każdy ochronnik, czy B czy C (nie mówiąc o D, który z zasady działania musi być bezpośrednio przy chronionych urządzeniach) powinien być jak najbliżej chronionych urządzeń i instalacji a czynności łączeniowe nie powinny go odłączać. Jeśli chcesz chronić zakończenie obwodu zasilania daj go przed FR" I znowu normy, prawa i nic z życia - proszę pokaż skoro jesteś taki mądry instalację jak to jest wprowadzony do skrzynki przewód aluminiowy podłączony pod FR z zabezpieczeniem. Najlepiej zdjęcie czegoś co sam wykonałeś, aby ktoś mógł się wzorować, naśladować. Umieść porządny gotowy schemat rozdzielni instalacji do domu jednorodzinnego to autor wątku dostosuje ją do swojej i będzie bardziej zadowolony niż patrzenie się na Twoje zaczepki w kogokolwiek stronę na forum bo nie tylko do mnie. A z Twoich wypisywanych "racji" opinię o Tobie już sobie wyrobiłem i chyba nie tylko ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.01.2023 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Przepraszam, a która to "Polska B"? No nie pisz , że nie wiesz? https://www.google.com/search?q=Polska+B&client=opera&sxsrf=AJOqlzVCmFdeeMMf38YAkEZAsp-TCebkDQ%3A1675182742823&ei=lkLZY_HbMaOW9u8P-Kqk2A8&ved=0ahUKEwjx_saCnvL8AhUji_0HHXgVCfsQ4dUDCA4&uact=5&oq=Polska+B&gs_lcp=Cgxnd3Mtd2l6LXNlcnAQAzIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgsIABCABBCxAxCDATIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQ6BAgAEEM6CAgAELEDEIMBOggILhCABBCxAzoFCC4QgAQ6FAguEIAEELEDEIMBEMcBENEDENQCOggIABCABBCxA0oECEEYAEoECEYYAFAAWPUOYLMRaABwAXgAgAHNAogBpwuSAQcwLjcuMC4xmAEAoAEBwAEB&sclient=gws-wiz-serp A to chyba najnowszy podział https://pl.wikipedia.org/wiki/Polska_A_i_B#/media/Plik:NowaMapaS7.svg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts