Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabel WLZ aluminiowy miedziany?

Recommended Posts

Odnośnie tego tematu - właśnie dostałem wybitnie chamską wiadomość od forumowicza, pewnie tego wywołanego:

" a ty kim jesteś? szczunem do lania który mieni się mianem elektryka a jestes zwykłym hejterem bezmózgowym"

No cóż, jak komuś maluczkiemu brakuje wiedzy i honoru to wypisuje takie rzeczy.

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To już tak ostatecznie z mojej strony podsumowywując ( wbrew temu co pisałem wcześniej że kończę dyskusję) ale już ostatni wpis:

1. Co do Edwarda Musiała który był to przywoływany . Publikacje i opracowania pana Dr są nieocenioną kopalnią wiedzy lekturą dla każdego elektryka/elektrotechnika . Na forach strikce związanych z energetyką często sam przywołuje jego wypowiedzi . Nie zgadzam się jednak (co starałem się tutaj zgodnie z moją wiedzą uargumentować ) z jego poglądem wyrażonym w tym cytacie :

" Uziomowi fundamentowemu wykonanemu tylko dla celów ochrony przeciwporażeniowej nie stawia się żadnych wymagań odnośnie do wartości rezystancji uziemienia, podobnie jak w przypadku wszelkich uziomów wyrównawczych (sterujących rozkładem potencjału)."

Dodatkowo sam Dr Musiał pisząc " Nie ma uzasadnienia merytorycznego żądanie dodatkowych wielokrotnych uziemień przewodu PEN o rezystancji uziemienia poniżej 30 Ω przy licznych budynkach oddalonych od siebie o kilkanaście czy kilkadziesiąt metrów zwłaszcza, jeśli są one zasilane z sieci kablowej albo napowietrznej o przewodach izolowanych. " Wskazuje niejako w domyśle że wartość rezystancji uziemienia powinna wynosić 30 Ω .

2. Elpapiotr pisząć "No i, za Boczkowskim, punkt rozdziału PEN uziemiają, durnie.". w mojej ocenie mija się z prawdą iż durniem jest osoba uziemiająca PEN. Każdy może ocenić sam co mówi norma PN-IEC 60364:

413.1.2. Połączenia wyrównawcze

413.1.2.1. Połączenia wyrównawcze główne

W każdym obiekcie budowlanym, połączenia wyrównawcze główne powinny łączyć ze sobą następujące części prze-wodzące:

— główny przewód ochronny;

— główną szynę uziemiającą lub główny zacisk uziemiający;

— rury zasilające instalacje wewnętrzne obiektów budowlanych, np. gazu, wody;

— metalowe elementy konstrukcyjne, urządzenia centralnego ogrzewania i systemów klimatyzacyjnych, jeżeli one występują.

542.4. Główne szyny uziemiające lub główne zaciski uziemiające

542.4.1. W skład każdej instalacji powinna wchodzić główna szyna uziemiająca lub główny zacisk uziemiający, do któ-rych należy przyłączyć:

— przewody uziemiające,

— przewody ochronne,

— połączenia wyrównawcze główne,

— przewody uziemień funkcjonalnych, jeżeli są wymagane.

3. Domsat pyta kim jestem w środowisku . - zawodowo - Automatyk/elektryk/konstruktor CAD. Dla " środowiska " jestem tylko statystyką.

4. Nie wypisuje do nikogo żadnych wiadomości ( tym bardziej obraźliwych )

5. Temat z mojej strony uważam za zamknięty. Kto będzie chciał zachęcam do lektury forum stricte związanych z elektryką , może jakieś refleksie się nasuną.

Kto chce może nazywać mnie durniem.

PLC_00 - moja krytyka podziałała i Twój ostatni wpis jest w zupełnie innym tonie. Czyżby dr Jekyll and mr Hyde ?

marcin 225 - niestety większość piszących o elektroinstalacjach w domkach nie ma racji i wprowadza w błąd pytających. Żal mi tych pytających, a Wy odpowiadający - dalej dobrze się bawcie.

Wracając do meritum - tematy o doborze kabla do zasilania domu są częste na forach. Nie wiem dlaczego pytający nie korzystają z projektu lub nie zdają się na elektryka - wykonawcę zasilania. Odpowiedzi na forum są w stylu " ja bym dał...". Nie kojarzę by jakiś doradzający wyjaśnił, że proponowany kabel to wyliczył z jakiegoś wzoru. No cóż - inwestor kładzie kabel na wiele lat, a korzysta z rad anonimowych forumowiczów.

elpapiotr - powtarzam, bo Tobie raz nie wystarczyło do zrozumienia;

Do elpapiotr i innych uwielbiających dodać coś mało sensownego, tak ni z gruchy, ni z pietruchy:

Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji.

Tomasz z Akwinu

Do 3 x sztuka:

elpapiotr - powtarzam, bo Tobie raz nie wystarczyło do zrozumienia;

Do elpapiotr i innych uwielbiających dodać coś mało sensownego, tak ni z gruchy, ni z pietruchy:

Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji.

Tomasz z Akwinu

Ilość postów - moje 246 : elpapiotr 4176 (większość mało sensowne o PN) = zdecydowanie wygrywasz !

• Like 1