Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła Samsung EHS Mono HT Quiet 8 i 12kw, 3 fazy

Grigorex

Recommended Posts

Poczytaj proszę na FM gruntowych jak płaczą na temp. dolnego źródła

Po za tym przez wiekszość sezonu grzewczego PC pow, ma lepsze warunki do pracy

Z tego co widzę to są problemy z rozwiązaniem Konceptusa, ale to "unikatowe rozwiązanie" w skali świata, tudzież z kombinowanym dolnym źródłem.

Jak się poprawnie wykona dolne źródło to dla pompy gruntowej SCOP będzie o około 1 wyższy w stosunku do pompy powietrznej. Fizyki nie oszukasz.

Edytowane przez trapper

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok , ale gdzie są plusy ?

To ,że "temperaturę pozyskuje z wilgoci" nie jest plusem.

Nie ma wentylatora ok ale czy ma sprężarkę dobrze wyciszoną na zewnątrz , czy tak jak gruntowa cały hałas w domu ?

Niie rozmraża się ? Ale wodę chyba zosawia pod sobą.... Najważniejsze , czy COP ma lepsze od powietrznej PC ?

Pompy te są najcichsze. Przy obliczaniu COP-u w pompach powietrze-woda podobno nie uwzględnia się procesu rozmrażania oraz startu i stopu - czyli pracy kiedy jest tylko strata. Pompy resublimacyjne nie mają tych procesów, więc można powiedzieć że COP jest "czysty" i faktyczny.

Minusem jest wielkość pompy - bo czym większa moc tym większy wymiennik, brak sprężarki inwerterowej no i cena. Poza tym raczej minusów brak.

Ok , ale gdzie są plusy ?

To ,że "temperaturę pozyskuje z wilgoci" nie jest plusem.

Nie ma wentylatora ok ale czy ma sprężarkę dobrze wyciszoną na zewnątrz , czy tak jak gruntowa cały hałas w domu ?

Niie rozmraża się ? Ale wodę chyba zosawia pod sobą.... Najważniejsze , czy COP ma lepsze od powietrznej PC ?

http://www.reszewski.pl/

Z tego co widzę to są problemy z rozwiązaniem Konceptusa, ale to "unikatowe rozwiązanie" w skali świata, tudzież z kombinowanym dolnym źródłem.

Jak się poprawnie wykona dolne źródło to dla pompy gruntowej SCOP będzie o około 1 wyższy w stosunku do pompy powietrznej. Fizyki nie oszukasz.

TAAAAAK jak na zewnątrz będzie (-10) lecz 90% zimy to temp w przedziale -2 do+2 Nawet jak będzie 0*C na zew. to pracujemy podobnie Wszystko co powyżej 0*C MY z PC PW mamy przewagę.

Pompy te są najcichsze. Przy obliczaniu COP-u w pompach powietrze-woda podobno nie uwzględnia się procesu rozmrażania oraz startu i stopu - czyli pracy kiedy jest tylko strata. Pompy resublimacyjne nie mają tych procesów, więc można powiedzieć że COP jest "czysty" i faktyczny.

Minusem jest wielkość pompy - bo czym większa moc tym większy wymiennik, brak sprężarki inwerterowej no i cena. Poza tym raczej minusów brak.

Zmień źródło informacji bo przemawia za tobą totalna propaganda. Sorry ale przypomina mi to Ruską Propagandę

Fakt jest też taki że wszystko zależy od PC

Ale -- ale ale TY rozważasz PC typu T Cap a ta pompa to klasa wyższa odnośnie wszystkich ( J) jotek zwykłych

T Cap --defrost robi max 5min i nie zalicza żadnych wyłączeń W domu jest to niezauważalne

TAAAAAK jak na zewnątrz będzie (-10) lecz 90% zimy to temp w przedziale -2 do+2 Nawet jak będzie 0*C na zew. to pracujemy podobnie Wszystko co powyżej 0*C MY z PC PW mamy przewagę.

Zajrzałem do specyfikacji technicznej TCAPa i mojej gruntówki

Zgodnie z EN14511 dla klimatu umiarkowanego i zasilania 35*C

- TCAP 12k (KIT-WQC12H9E8) ma SCOP 4,33

- Buderus WSW186 12kW ma SCOP 5,55

Zgodnie z EN14511 dla klimatu chłodnego i zasilania 35*C

- TCAP 12k (KIT-WQC12H9E8) ma SCOP 4,08

- Buderus WSW186 12kW ma SCOP 5,85

Zgodnie z EN14511 dla klimatu umiarkowanego i zasilania 55*C

- TCAP 12k (KIT-WQC12H9E8) ma SCOP 3,33

- Buderus WSW186 12kW ma SCOP 4,17

Zgodnie z EN14511 dla klimatu chłodnego i zasilania 55*C

- TCAP 12k (KIT-WQC12H9E8) ma SCOP 3,20

- Buderus WSW186 12kW ma SCOP 4,39

Jedyna przewaga jest w cenie.

Edytowane przez trapper

@trapper , przecież to jest nieporównwalne.

Właściciel T-CAPa będzie Ci udowadniał , że na koniec lutego Twoje dolne źródło jest już tak zchłodzone , że sobie możesz pomarzyć o COPach 5 ( a będą poniżej 3) , a w tym samym czasie temperatura otoczenia już jest 5stopni ,a nawet 10.

I odwrotnie , że podczas pierwszych mrozów jest w gruntówce super , a w powietrznej od razu O poniżej 3...

Ta norma może nie oddawać porównywania pomp przez cały sezon.

Parametry pompy wg http://www.reszewski.pl/

- klasa energetyczna A++

- COP dla A2W35 4.1

Jak dla mnie słabo

A do tego opinia klienta:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/22826-resublimacyjna-pompa-ciep%C5%82a/

Gdyby do obliczania COP w pompach powietrze-woda doliczać straty za proces włączania i wyłączania, oraz odmrażania, obstawiam że COP wyszedłby znacznie gorzej niż to co podają....

Ponadto pompa resublimacyjna nie wchodzi u mnie w grę, więc wspominanie o niej to bardziej w ramach ciekawostki. :)

Zmień źródło informacji bo przemawia za tobą totalna propaganda. Sorry ale przypomina mi to Ruską Propagandę

Fakt jest też taki że wszystko zależy od PC

Ale -- ale ale TY rozważasz PC typu T Cap a ta pompa to klasa wyższa odnośnie wszystkich ( J) jotek zwykłych

T Cap --defrost robi max 5min i nie zalicza żadnych wyłączeń W domu jest to niezauważalne

Jak już wcześniej pisałem - resublimacyjnej nie biorę pod uwagę. To tylko w ramach ciekawostki.

Na 90% pójdzie t-cap, bo na temat Samsunga EHS Mono Quiet pewnie nie znajdę info które chcę, a wydawać tyle na kota w worku to trochę drogie ryzyko..... :)

link do ulotki Buderusa (SCOPy na str 10)

https://www.buderus.com/ocsmedia/optimized/full/o498606v272_buderus_ulotka_logatherm_wsw196it_11-2021.pdf

W kontekście porównania samego źródła zasilania (powietrze / grunt) Vaillant wypuścił pompy uniwersalne. Ta sama jednostka wewnętrzna może pracować albo podłączona do solanki, albo do zewnętrznego wymiennika powietrznego. Czyli ten sam producent, sprężarka etc.. - jedyna różnica to dolne źródło.

Ta sama pompa Vaillant flexoTHERM VWF 117/4 (12kW)

• na stronie 16 parametry dla solanki
  • na stronie 18 parametry dla powietrza

https://www.vaillant.pl/foldery-urz-dze/pompy-ciep-a-4/folder-flexotherm-flexocompact-exclusive-geotherm-2451688.pdf

• Like 1

link do ulotki Buderusa (SCOPy na str 10)

https://www.buderus.com/ocsmedia/optimized/full/o498606v272_buderus_ulotka_logatherm_wsw196it_11-2021.pdf

W kontekście porównania samego źródła zasilania (powietrze / grunt) Vaillant wypuścił pompy uniwersalne. Ta sama jednostka wewnętrzna może pracować albo podłączona do solanki, albo do zewnętrznego wymiennika powietrznego. Czyli ten sam producent, sprężarka etc.. - jedyna różnica to dolne źródło.

Ta sama pompa Vaillant flexoTHERM VWF 117/4 (12kW)

• na stronie 16 parametry dla solanki
  • na stronie 18 parametry dla powietrza

https://www.vaillant.pl/foldery-urz-dze/pompy-ciep-a-4/folder-flexotherm-flexocompact-exclusive-geotherm-2451688.pdf

Buderus to niby Vaillant, ale przy pompach powietrz-woda to chyba nie za bardzo....

Buderus to niby Vaillant, ale przy pompach powietrz-woda to chyba nie za bardzo....

Buderus to Bosh (ta sama firma). Valliant to zupełnie inna firma. Technicznie też inne rozwiązania. Bosh bierze sprężarki od Mitsubishi, Valliant od Copeland.

Koledzy nie bardzo wierzyli, że pompa gruntowa to SCOP wyższy mnie więcej o 1. Więc wkleiłem linki do specyfikacji, w tym jednej pompy Vallianta, która może być zarówno gruntowa jak i powietrzna. W sumie najlepszy przykład - wszystko to samo, tylko DZ inne.

Zajrzałem do specyfikacji technicznej TCAPa i mojej gruntówki

Zgodnie z EN14511 dla klimatu umiarkowanego i zasilania 35*C

- TCAP 12k (KIT-WQC12H9E8 ) ma SCOP 4,33

- Buderus WSW186 12kW ma SCOP 5,55

Zgodnie z EN14511 dla klimatu chłodnego i zasilania 35*C

- TCAP 12k (KIT-WQC12H9E8 ) ma SCOP 4,08

- Buderus WSW186 12kW ma SCOP 5,85

Zgodnie z EN14511 dla klimatu umiarkowanego i zasilania 55*C

- TCAP 12k (KIT-WQC12H9E8 ) ma SCOP 3,33

- Buderus WSW186 12kW ma SCOP 4,17

Zgodnie z EN14511 dla klimatu chłodnego i zasilania 55*C

- TCAP 12k (KIT-WQC12H9E8 ) ma SCOP 3,20

- Buderus WSW186 12kW ma SCOP 4,39

Jedyna przewaga jest w cenie.

Wyniki zależne od tego jakie przyjęli założenia odgórne do obliczeń.

Jak już liczyli gruntówkę to mogli podać dla jakiej temp. Dz.

Starczy zajrzeć do tematu Temperatury dolnego źródła

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?172357-Temperatury-dolnego-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a

by zobaczyć, że masa ludzi ma Dz w okolicy +3*C do -2*C - wątpię by wtedy SCOP wychodził powyżej 4.

A do kalkulacji mogli przyjąć Dz w przedziale +7*C do +4*C.

Wyniki zależne od tego jakie przyjęli założenia odgórne do obliczeń.

Jak już liczyli gruntówkę to mogli podać dla jakiej temp. Dz.

Starczy zajrzeć do tematu Temperatury dolnego źródła

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?172357-Temperatury-dolnego-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a

by zobaczyć, że masa ludzi ma Dz w okolicy +3*C do -2*C - wątpię by wtedy SCOP wychodził powyżej 4.

A do kalkulacji mogli przyjąć Dz w przedziale +7*C do +4*C.

1. Wszyscy muszą obliczać zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi. Dla pomp gruntowych to jest DZ 0 °C/– 3 °C

patrz str. 24, tabela 3

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:02013R0813-20170109&from=GA

A co powiesz na to ?

Vaillant flexoTHERM VWF 117/4 - dla klimatu umiarkowanego i zasilania 35*C

- FlexoTHERM VWF 117/4 na solance ma SCOP 5,23 (str. 16)

- FlexoTHERM VWF 117/4 na powietrzu ma SCOP 4,13 (str. 18 )

2. Na forum mają różne temperatury DZ. Niektórzy mają +7.7*C , niektórym DZ zamarza, różne są przypadki szczególnie jak DZ źle policzone, ale z tego co poczytałem to i z TCAPem są problemy jak się coś tam źle policzy :)

U mnie temp. dolnego źródła utrzymuje się na poziomie 7-8*C (najniższa 6.9*C), od września na CO poszło 1826kWh prądu co dało 8682kWh ciepła. Nie mam podłogówki.

Galmet na papierze wygląda kiepsko, jak to pompy propanowe.....

Starsze Galmet AIRMAX to Monobloki On-OFF na R410a.

Nowsze Galmet Prima też Monoblok Inverterowe na R32.

Może nie szukałem, ale propanowych (R290) raczej nie widziałem.

I na wykresach nie wychodzą, aż tak źle demonem mocy może nie są, ale są 2x wydajniejsze od Haiera.

Galmet Prima 6-16.jpg

Edytowane przez Marco36

Gdyby do obliczania COP w pompach powietrze-woda doliczać straty za proces włączania i wyłączania, oraz odmrażania, obstawiam że COP wyszedłby znacznie gorzej niż to co podają....

Ponadto pompa resublimacyjna nie wchodzi u mnie w grę, więc wspominanie o niej to bardziej w ramach ciekawostki. :)

Jakie włączenia i wyłączenia ?????????????

PC to INWENTER więc moduluje mocą ( pisałem o tym nie raz )

PC powietrzna to nie ON OFF jak gruntowa która nagrzewa i robi Stop.

Defrosty najczęściej występują w temp. ( -2 do +2 ) a defrost trwa max 5min.

Sprawa kolejna dziś jest 17 luty temp na zewnątrz +7*C czy twoje DZ. ma temp +7*C ??????

Ty nie patrz na tabelki tylko obserwuj temperaturę zew. i porównuj to temp DZ. np. przez cały Luty.

A w Marcu co będzie ????? MY na pewno będziemy mieć spoooooro na PLUS