trapper 15.02.2023 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 (edytowane) Poczytaj proszę na FM gruntowych jak płaczą na temp. dolnego źródła Po za tym przez wiekszość sezonu grzewczego PC pow, ma lepsze warunki do pracy Z tego co widzę to są problemy z rozwiązaniem Konceptusa, ale to "unikatowe rozwiązanie" w skali świata, tudzież z kombinowanym dolnym źródłem. Jak się poprawnie wykona dolne źródło to dla pompy gruntowej SCOP będzie o około 1 wyższy w stosunku do pompy powietrznej. Fizyki nie oszukasz. Edytowane 15 Lutego 2023 przez trapper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 15.02.2023 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Ok , ale gdzie są plusy ? To ,że "temperaturę pozyskuje z wilgoci" nie jest plusem. Nie ma wentylatora ok ale czy ma sprężarkę dobrze wyciszoną na zewnątrz , czy tak jak gruntowa cały hałas w domu ? Niie rozmraża się ? Ale wodę chyba zosawia pod sobą.... Najważniejsze , czy COP ma lepsze od powietrznej PC ? Pompy te są najcichsze. Przy obliczaniu COP-u w pompach powietrze-woda podobno nie uwzględnia się procesu rozmrażania oraz startu i stopu - czyli pracy kiedy jest tylko strata. Pompy resublimacyjne nie mają tych procesów, więc można powiedzieć że COP jest "czysty" i faktyczny. Minusem jest wielkość pompy - bo czym większa moc tym większy wymiennik, brak sprężarki inwerterowej no i cena. Poza tym raczej minusów brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 15.02.2023 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Ok , ale gdzie są plusy ? To ,że "temperaturę pozyskuje z wilgoci" nie jest plusem. Nie ma wentylatora ok ale czy ma sprężarkę dobrze wyciszoną na zewnątrz , czy tak jak gruntowa cały hałas w domu ? Niie rozmraża się ? Ale wodę chyba zosawia pod sobą.... Najważniejsze , czy COP ma lepsze od powietrznej PC ? http://www.reszewski.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 15.02.2023 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Parametry pompy wg http://www.reszewski.pl/- klasa energetyczna A++- COP dla A2W35 4.1Jak dla mnie słabo A do tego opinia klienta:https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/22826-resublimacyjna-pompa-ciep%C5%82a/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.02.2023 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Z tego co widzę to są problemy z rozwiązaniem Konceptusa, ale to "unikatowe rozwiązanie" w skali świata, tudzież z kombinowanym dolnym źródłem. Jak się poprawnie wykona dolne źródło to dla pompy gruntowej SCOP będzie o około 1 wyższy w stosunku do pompy powietrznej. Fizyki nie oszukasz. TAAAAAK jak na zewnątrz będzie (-10) lecz 90% zimy to temp w przedziale -2 do+2 Nawet jak będzie 0*C na zew. to pracujemy podobnie Wszystko co powyżej 0*C MY z PC PW mamy przewagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.02.2023 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Pompy te są najcichsze. Przy obliczaniu COP-u w pompach powietrze-woda podobno nie uwzględnia się procesu rozmrażania oraz startu i stopu - czyli pracy kiedy jest tylko strata. Pompy resublimacyjne nie mają tych procesów, więc można powiedzieć że COP jest "czysty" i faktyczny. Minusem jest wielkość pompy - bo czym większa moc tym większy wymiennik, brak sprężarki inwerterowej no i cena. Poza tym raczej minusów brak. Zmień źródło informacji bo przemawia za tobą totalna propaganda. Sorry ale przypomina mi to Ruską Propagandę Fakt jest też taki że wszystko zależy od PC Ale -- ale ale TY rozważasz PC typu T Cap a ta pompa to klasa wyższa odnośnie wszystkich ( J) jotek zwykłych T Cap --defrost robi max 5min i nie zalicza żadnych wyłączeń W domu jest to niezauważalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 15.02.2023 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 (edytowane) TAAAAAK jak na zewnątrz będzie (-10) lecz 90% zimy to temp w przedziale -2 do+2 Nawet jak będzie 0*C na zew. to pracujemy podobnie Wszystko co powyżej 0*C MY z PC PW mamy przewagę. Zajrzałem do specyfikacji technicznej TCAPa i mojej gruntówki Zgodnie z EN14511 dla klimatu umiarkowanego i zasilania 35*C - TCAP 12k (KIT-WQC12H9E8) ma SCOP 4,33 - Buderus WSW186 12kW ma SCOP 5,55 Zgodnie z EN14511 dla klimatu chłodnego i zasilania 35*C - TCAP 12k (KIT-WQC12H9E8) ma SCOP 4,08 - Buderus WSW186 12kW ma SCOP 5,85 Zgodnie z EN14511 dla klimatu umiarkowanego i zasilania 55*C - TCAP 12k (KIT-WQC12H9E8) ma SCOP 3,33 - Buderus WSW186 12kW ma SCOP 4,17 Zgodnie z EN14511 dla klimatu chłodnego i zasilania 55*C - TCAP 12k (KIT-WQC12H9E8) ma SCOP 3,20 - Buderus WSW186 12kW ma SCOP 4,39 Jedyna przewaga jest w cenie. Edytowane 15 Lutego 2023 przez trapper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 15.02.2023 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 @trapper , przecież to jest nieporównwalne. Właściciel T-CAPa będzie Ci udowadniał , że na koniec lutego Twoje dolne źródło jest już tak zchłodzone , że sobie możesz pomarzyć o COPach 5 ( a będą poniżej 3) , a w tym samym czasie temperatura otoczenia już jest 5stopni ,a nawet 10. I odwrotnie , że podczas pierwszych mrozów jest w gruntówce super , a w powietrznej od razu O poniżej 3... Ta norma może nie oddawać porównywania pomp przez cały sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 15.02.2023 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Parametry pompy wg http://www.reszewski.pl/ - klasa energetyczna A++ - COP dla A2W35 4.1 Jak dla mnie słabo A do tego opinia klienta: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/22826-resublimacyjna-pompa-ciep%C5%82a/ Gdyby do obliczania COP w pompach powietrze-woda doliczać straty za proces włączania i wyłączania, oraz odmrażania, obstawiam że COP wyszedłby znacznie gorzej niż to co podają.... Ponadto pompa resublimacyjna nie wchodzi u mnie w grę, więc wspominanie o niej to bardziej w ramach ciekawostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 15.02.2023 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Zmień źródło informacji bo przemawia za tobą totalna propaganda. Sorry ale przypomina mi to Ruską Propagandę Fakt jest też taki że wszystko zależy od PC Ale -- ale ale TY rozważasz PC typu T Cap a ta pompa to klasa wyższa odnośnie wszystkich ( J) jotek zwykłych T Cap --defrost robi max 5min i nie zalicza żadnych wyłączeń W domu jest to niezauważalne Jak już wcześniej pisałem - resublimacyjnej nie biorę pod uwagę. To tylko w ramach ciekawostki. Na 90% pójdzie t-cap, bo na temat Samsunga EHS Mono Quiet pewnie nie znajdę info które chcę, a wydawać tyle na kota w worku to trochę drogie ryzyko..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.02.2023 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Zgodnie z EN14511 dla klimatu chłodnego i zasilania 55*C - TCAP 12k (KIT-WQC12H9E8) ma SCOP 3,20 - Buderus WSW186 12kW ma SCOP 4,39 Jedyna przewaga jest w cenie. Dasz źródło SCOP dla tego Buderusa wg EN 14511? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 16.02.2023 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 link do ulotki Buderusa (SCOPy na str 10)https://www.buderus.com/ocsmedia/optimized/full/o498606v272_buderus_ulotka_logatherm_wsw196it_11-2021.pdf W kontekście porównania samego źródła zasilania (powietrze / grunt) Vaillant wypuścił pompy uniwersalne. Ta sama jednostka wewnętrzna może pracować albo podłączona do solanki, albo do zewnętrznego wymiennika powietrznego. Czyli ten sam producent, sprężarka etc.. - jedyna różnica to dolne źródło. Ta sama pompa Vaillant flexoTHERM VWF 117/4 (12kW) na stronie 16 parametry dla solankina stronie 18 parametry dla powietrza https://www.vaillant.pl/foldery-urz-dze/pompy-ciep-a-4/folder-flexotherm-flexocompact-exclusive-geotherm-2451688.pdf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 16.02.2023 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 link do ulotki Buderusa (SCOPy na str 10) https://www.buderus.com/ocsmedia/optimized/full/o498606v272_buderus_ulotka_logatherm_wsw196it_11-2021.pdf W kontekście porównania samego źródła zasilania (powietrze / grunt) Vaillant wypuścił pompy uniwersalne. Ta sama jednostka wewnętrzna może pracować albo podłączona do solanki, albo do zewnętrznego wymiennika powietrznego. Czyli ten sam producent, sprężarka etc.. - jedyna różnica to dolne źródło. Ta sama pompa Vaillant flexoTHERM VWF 117/4 (12kW) na stronie 16 parametry dla solanki na stronie 18 parametry dla powietrza https://www.vaillant.pl/foldery-urz-dze/pompy-ciep-a-4/folder-flexotherm-flexocompact-exclusive-geotherm-2451688.pdf Buderus to niby Vaillant, ale przy pompach powietrz-woda to chyba nie za bardzo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 16.02.2023 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Buderus to niby Vaillant, ale przy pompach powietrz-woda to chyba nie za bardzo.... Buderus to Bosh (ta sama firma). Valliant to zupełnie inna firma. Technicznie też inne rozwiązania. Bosh bierze sprężarki od Mitsubishi, Valliant od Copeland. Koledzy nie bardzo wierzyli, że pompa gruntowa to SCOP wyższy mnie więcej o 1. Więc wkleiłem linki do specyfikacji, w tym jednej pompy Vallianta, która może być zarówno gruntowa jak i powietrzna. W sumie najlepszy przykład - wszystko to samo, tylko DZ inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 16.02.2023 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Ej ale moja pompa przy - 20*C ma COP w okolicach 18, bo tak w paierach napisasali. Uwierzyłem, ale później okazało się był błąd w druku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 16.02.2023 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Zajrzałem do specyfikacji technicznej TCAPa i mojej gruntówki Zgodnie z EN14511 dla klimatu umiarkowanego i zasilania 35*C - TCAP 12k (KIT-WQC12H9E8 ) ma SCOP 4,33 - Buderus WSW186 12kW ma SCOP 5,55 Zgodnie z EN14511 dla klimatu chłodnego i zasilania 35*C - TCAP 12k (KIT-WQC12H9E8 ) ma SCOP 4,08 - Buderus WSW186 12kW ma SCOP 5,85 Zgodnie z EN14511 dla klimatu umiarkowanego i zasilania 55*C - TCAP 12k (KIT-WQC12H9E8 ) ma SCOP 3,33 - Buderus WSW186 12kW ma SCOP 4,17 Zgodnie z EN14511 dla klimatu chłodnego i zasilania 55*C - TCAP 12k (KIT-WQC12H9E8 ) ma SCOP 3,20 - Buderus WSW186 12kW ma SCOP 4,39 Jedyna przewaga jest w cenie. Wyniki zależne od tego jakie przyjęli założenia odgórne do obliczeń. Jak już liczyli gruntówkę to mogli podać dla jakiej temp. Dz. Starczy zajrzeć do tematu Temperatury dolnego źródła https://forum.muratordom.pl/showthread.php?172357-Temperatury-dolnego-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a by zobaczyć, że masa ludzi ma Dz w okolicy +3*C do -2*C - wątpię by wtedy SCOP wychodził powyżej 4. A do kalkulacji mogli przyjąć Dz w przedziale +7*C do +4*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 16.02.2023 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Wyniki zależne od tego jakie przyjęli założenia odgórne do obliczeń. Jak już liczyli gruntówkę to mogli podać dla jakiej temp. Dz. Starczy zajrzeć do tematu Temperatury dolnego źródła https://forum.muratordom.pl/showthread.php?172357-Temperatury-dolnego-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a by zobaczyć, że masa ludzi ma Dz w okolicy +3*C do -2*C - wątpię by wtedy SCOP wychodził powyżej 4. A do kalkulacji mogli przyjąć Dz w przedziale +7*C do +4*C. 1. Wszyscy muszą obliczać zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi. Dla pomp gruntowych to jest DZ 0 °C/– 3 °C patrz str. 24, tabela 3 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:02013R0813-20170109&from=GA A co powiesz na to ? Vaillant flexoTHERM VWF 117/4 - dla klimatu umiarkowanego i zasilania 35*C - FlexoTHERM VWF 117/4 na solance ma SCOP 5,23 (str. 16) - FlexoTHERM VWF 117/4 na powietrzu ma SCOP 4,13 (str. 18 ) https://www.vaillant.pl/foldery-urz-dze/pompy-ciep-a-4/folder-flexotherm-flexocompact-exclusive-geotherm-2451688.pdf 2. Na forum mają różne temperatury DZ. Niektórzy mają +7.7*C , niektórym DZ zamarza, różne są przypadki szczególnie jak DZ źle policzone, ale z tego co poczytałem to i z TCAPem są problemy jak się coś tam źle policzy U mnie temp. dolnego źródła utrzymuje się na poziomie 7-8*C (najniższa 6.9*C), od września na CO poszło 1826kWh prądu co dało 8682kWh ciepła. Nie mam podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 17.02.2023 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 (edytowane) Galmet na papierze wygląda kiepsko, jak to pompy propanowe..... Starsze Galmet AIRMAX to Monobloki On-OFF na R410a. Nowsze Galmet Prima też Monoblok Inverterowe na R32. Może nie szukałem, ale propanowych (R290) raczej nie widziałem. I na wykresach nie wychodzą, aż tak źle demonem mocy może nie są, ale są 2x wydajniejsze od Haiera. Edytowane 17 Lutego 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.02.2023 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Gdyby do obliczania COP w pompach powietrze-woda doliczać straty za proces włączania i wyłączania, oraz odmrażania, obstawiam że COP wyszedłby znacznie gorzej niż to co podają.... Ponadto pompa resublimacyjna nie wchodzi u mnie w grę, więc wspominanie o niej to bardziej w ramach ciekawostki. Jakie włączenia i wyłączenia ????????????? PC to INWENTER więc moduluje mocą ( pisałem o tym nie raz ) PC powietrzna to nie ON OFF jak gruntowa która nagrzewa i robi Stop. Defrosty najczęściej występują w temp. ( -2 do +2 ) a defrost trwa max 5min. Sprawa kolejna dziś jest 17 luty temp na zewnątrz +7*C czy twoje DZ. ma temp +7*C ?????? Ty nie patrz na tabelki tylko obserwuj temperaturę zew. i porównuj to temp DZ. np. przez cały Luty. A w Marcu co będzie ????? MY na pewno będziemy mieć spoooooro na PLUS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.02.2023 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Ej ale moja pompa przy - 20*C ma COP w okolicach 18, bo tak w paierach napisasali. Uwierzyłem, ale później okazało się był błąd w druku. Ha ha pewnie 1,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts