gali20 03.02.2023 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Witam serdecznie, prośba o pomoc w ogarnieciu tematu ogrzewania plan mam taki: bufor 1500l 2W + kominek z płaszczem LUCY 16 KW + grzałki(6+3kw) + kolektor słoneczny + ogrzewanie podlogowe 100%w buforze 2 wężownice: solarka i do CWU4 osoby, 140m2 podłogi(grzane 120)fotowoltaika ~5kw pytanie o dobór kolektorów by dały radę zagrzać ten bufor, skłaniam się ku kolektorom rurowym z próżnią myślałem o czymś takim:https://allegro.pl/oferta/kolektor-sloneczny-rurowo-prozniowy-heat-pipe-30-13151353220 wiosna - jesień = kolektory + grzałkizima - kominek + kolektory + grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.02.2023 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Może zgłoś się do firm, ktore już to opracowały? Np Hewalex i Tech? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 07.02.2023 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Witam serdecznie, prośba o pomoc w ogarnieciu tematu ogrzewania plan mam taki: bufor 1500l 2W + kominek z płaszczem LUCY 16 KW + grzałki(6+3kw) + kolektor słoneczny + ogrzewanie podlogowe 100% w buforze 2 wężownice: solarka i do CWU 4 osoby, 140m2 podłogi(grzane 120) fotowoltaika ~5kw pytanie o dobór kolektorów by dały radę zagrzać ten bufor, skłaniam się ku kolektorom rurowym z próżnią myślałem o czymś takim: https://allegro.pl/oferta/kolektor-sloneczny-rurowo-prozniowy-heat-pipe-30-13151353220 wiosna - jesień = kolektory + grzałki zima - kominek + kolektory + grzałki Generalnie do bufora o takiej pojemności możesz podłączyć 5szt. Sunex/Swatt HP30 (sugeruję dobrać do nich lustra, wydajność będzie znacząco większa). Kolektory są na magazynie, lustra do zamówienia. Jeśli chcesz coś lepszego, to mogą być np. niemieckie kolektory PARADIGMA STAR 19/49, 4 szt. Działają na czystej wodzie, więc odpada wymiana i utylizacja glikolu co 4 lata. Uzyski będą znacznie większe niż z HP30 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts