Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór kolektorów - bufor 1500l,

gali20

Recommended Posts

Witam serdecznie, prośba o pomoc w ogarnieciu tematu ogrzewania

plan mam taki:

bufor 1500l 2W + kominek z płaszczem LUCY 16 KW + grzałki(6+3kw) + kolektor słoneczny + ogrzewanie podlogowe 100%

w buforze 2 wężownice: solarka i do CWU

4 osoby, 140m2 podłogi(grzane 120)

fotowoltaika ~5kw

pytanie o dobór kolektorów by dały radę zagrzać ten bufor, skłaniam się ku kolektorom rurowym z próżnią

myślałem o czymś takim:

https://allegro.pl/oferta/kolektor-sloneczny-rurowo-prozniowy-heat-pipe-30-13151353220

wiosna - jesień = kolektory + grzałki

zima - kominek + kolektory + grzałki

Witam serdecznie, prośba o pomoc w ogarnieciu tematu ogrzewania

plan mam taki:

bufor 1500l 2W + kominek z płaszczem LUCY 16 KW + grzałki(6+3kw) + kolektor słoneczny + ogrzewanie podlogowe 100%

w buforze 2 wężownice: solarka i do CWU

4 osoby, 140m2 podłogi(grzane 120)

fotowoltaika ~5kw

pytanie o dobór kolektorów by dały radę zagrzać ten bufor, skłaniam się ku kolektorom rurowym z próżnią

myślałem o czymś takim:

https://allegro.pl/oferta/kolektor-sloneczny-rurowo-prozniowy-heat-pipe-30-13151353220

wiosna - jesień = kolektory + grzałki

zima - kominek + kolektory + grzałki

Generalnie do bufora o takiej pojemności możesz podłączyć 5szt. Sunex/Swatt HP30 (sugeruję dobrać do nich lustra, wydajność będzie znacząco większa). Kolektory są na magazynie, lustra do zamówienia.

Jeśli chcesz coś lepszego, to mogą być np. niemieckie kolektory PARADIGMA STAR 19/49, 4 szt. Działają na czystej wodzie, więc odpada wymiana i utylizacja glikolu co 4 lata. Uzyski będą znacznie większe niż z HP30

• Like 1