Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z wodą po ociepleniu poddasza pianą

Recommended Posts

elewacja 12.jpg

Witam wszystkich .

Mamy poważny problem z wodą na elewacji.

Dodam budynek ocieplony styropianem grubości 20 cm

Na dachu blachodachówka , membrana ,ocieplenie poddasza pianą paroprzepuszczalną.

Moje pytanie jaka może być przyczyna i czym to może być spowodowane . ( w załączniku zdjęcie ) Pozdrawiamelewacja 12.jpg

A czy ocieplenie górnej powierzchni ściany szczytowej w ogóle istnieje, czy też ściana jest docięta na równo do powierzchni krokwii i membrany.

Dach deskowany z papą.czy membrana dachowa.

Poddasze wykończone, zamieszkałe czy stan deweloperski i nie wietrzona wilgoć z tynków i posadzek gdzieś znalazła ujście.

Jakaś wentylacja połaci dachowej

Edytowane przez Mareks77

heh, sam jestem ciekawy skad tyle kondensatu bo watpie w przeciek połaci , skoro to nowy dom. Nie wiem, moze skrapla sie pod blachodachowka, leci na membrane ktora (przepuszcza?) kondensat, on na piane , piana przepuszcza i leci na sciany? heh.

Ocieplenie budynku do samej ściany szczytowej , pianą jest ocieplone poddasze od środka , natomiast skropliny wytrącają się między podbitką a elewacją i tam się leje.

Dodam że tak się dzieje w momencie włączonego ogrzewania. Pozdrawiam

słusznie poprzednik zapytał, czy na ścianie szczytowej jest położony styropian, chodzi o położony od góry jakby na ściane szczytową a deskowanie.

Coś w ten deseń. IMG_20230205_141112587.jpg

Spójrz na styk ściany szczytowej z deskowaniem

Zadał też wiele pytań MarekS, więc dobrze by było odpowiedzieć.

• Like 1

Moje pytanie jaka może być przyczyna i czym to może być spowodowane .

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132738-Poddasze-skropliny-piana-czy-we%C5%82na

Im lepszą paroizolację zrobisz pod termoizolają, tym mniejsza ilość skroplin. Ale ideały nie istnieją. Dlatego bezpieczniej zrobić szczelinę nad termoizolacją, żeby ewentualne skropliny z krycia wstępnego mogły odparować i zostać nią odprowadzone.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132738-Poddasze-skropliny-piana-czy-we%C5%82na

Im lepszą paroizolację zrobisz pod termoizolają, tym mniejsza ilość skroplin. Ale ideały nie istnieją. Dlatego bezpieczniej zrobić szczelinę nad termoizolacją, żeby ewentualne skropliny z krycia wstępnego mogły odparować i zostać nią odprowadzone.

zyjemy ! brawo.

heh, sam jestem ciekawy skad tyle kondensatu bo watpie w przeciek połaci , skoro to nowy dom. Nie wiem, moze skrapla sie pod blachodachowka, leci na membrane ktora (przepuszcza?) kondensat, on na piane , piana przepuszcza i leci na sciany? heh.

Za dużo tej wilgoci by coś takiego się działo, to raczej odbywa się wcześniej, kurcze dużo tej wilgoci.

To wygląda na miejsce że to leci po wstępnym kryciu zamiast do rynny to na ścianę.