Robi2102 05.02.2023 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Witam wszystkich . Mamy poważny problem z wodą na elewacji. Dodam budynek ocieplony styropianem grubości 20 cm Na dachu blachodachówka , membrana ,ocieplenie poddasza pianą paroprzepuszczalną. Moje pytanie jaka może być przyczyna i czym to może być spowodowane . ( w załączniku zdjęcie ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 05.02.2023 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 gdzieś jest osiągnięty punkt rosy i leje jak z wiadra. zlokalizować gdzie i zlikwidować problem. nikt ci nie powie, skąd leje skroplina jak w upalny dzień położysz zimny kufel piwa na stoliku to stolik też będzie mokry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 05.02.2023 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 heh, sam jestem ciekawy skad tyle kondensatu bo watpie w przeciek połaci , skoro to nowy dom. Nie wiem, moze skrapla sie pod blachodachowka, leci na membrane ktora (przepuszcza?) kondensat, on na piane , piana przepuszcza i leci na sciany? heh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.02.2023 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 (edytowane) A czy ocieplenie górnej powierzchni ściany szczytowej w ogóle istnieje, czy też ściana jest docięta na równo do powierzchni krokwii i membrany.Dach deskowany z papą.czy membrana dachowa.Poddasze wykończone, zamieszkałe czy stan deweloperski i nie wietrzona wilgoć z tynków i posadzek gdzieś znalazła ujście.Jakaś wentylacja połaci dachowej Edytowane 5 Lutego 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.02.2023 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Widzę, że fajna ta piana. Szczelnie, szczelniej, najszczelniej ...cieknie gdzie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi2102 05.02.2023 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 heh, sam jestem ciekawy skad tyle kondensatu bo watpie w przeciek połaci , skoro to nowy dom. Nie wiem, moze skrapla sie pod blachodachowka, leci na membrane ktora (przepuszcza?) kondensat, on na piane , piana przepuszcza i leci na sciany? heh. Ocieplenie budynku do samej ściany szczytowej , pianą jest ocieplone poddasze od środka , natomiast skropliny wytrącają się między podbitką a elewacją i tam się leje. Dodam że tak się dzieje w momencie włączonego ogrzewania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 05.02.2023 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 słusznie poprzednik zapytał, czy na ścianie szczytowej jest położony styropian, chodzi o położony od góry jakby na ściane szczytową a deskowanie. Coś w ten deseń. Spójrz na styk ściany szczytowej z deskowaniem Zadał też wiele pytań MarekS, więc dobrze by było odpowiedzieć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.02.2023 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Moje pytanie jaka może być przyczyna i czym to może być spowodowane . https://forum.muratordom.pl/entry.php?132738-Poddasze-skropliny-piana-czy-we%C5%82na Im lepszą paroizolację zrobisz pod termoizolają, tym mniejsza ilość skroplin. Ale ideały nie istnieją. Dlatego bezpieczniej zrobić szczelinę nad termoizolacją, żeby ewentualne skropliny z krycia wstępnego mogły odparować i zostać nią odprowadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 05.02.2023 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 No właśnie piana ma tą wadę ze nie ma między nią a deskowaniem szczeliny, ale ze aż tyle pary wodnej przedostaje się na zewnątrz? Moze w ogóle nie położono paroizolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi2102 05.02.2023 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Na ścianie szczytowej położono styropian, paroizolacja także jest pod blachą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 05.02.2023 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132738-Poddasze-skropliny-piana-czy-we%C5%82na Im lepszą paroizolację zrobisz pod termoizolają, tym mniejsza ilość skroplin. Ale ideały nie istnieją. Dlatego bezpieczniej zrobić szczelinę nad termoizolacją, żeby ewentualne skropliny z krycia wstępnego mogły odparować i zostać nią odprowadzone. zyjemy ! brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.02.2023 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 [ATTACH=CONFIG]463614[/ATTACH] Na ścianie szczytowej położono styropian, paroizolacja także jest pod blachą Pod blachą powinna być membrana wysokoparoprzepuszczalna. Paroizolacja powinna być pod termoizolacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.02.2023 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 heh, sam jestem ciekawy skad tyle kondensatu bo watpie w przeciek połaci , skoro to nowy dom. Nie wiem, moze skrapla sie pod blachodachowka, leci na membrane ktora (przepuszcza?) kondensat, on na piane , piana przepuszcza i leci na sciany? heh. Za dużo tej wilgoci by coś takiego się działo, to raczej odbywa się wcześniej, kurcze dużo tej wilgoci. To wygląda na miejsce że to leci po wstępnym kryciu zamiast do rynny to na ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts