Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wydajność pompy względem ustawionej temperatury

Gerwaz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na stronie jest tabelka wydajności. Przy -15*C jest wstanie wyciągnąć 9.4kW na 60*C z COP 1.59 !!!! Tak więc wnioski nie do końca trafione.

Całkiem fajna ta pompka. Parametry zdecydownie lepsze od Zabudana.

Oczywiście jak można lepiej grzać wodę do niższej temperatury.

Link do tabelki:

https://cooperhunter.pl/storage/files/2022/01/sFHwAubOsOaxNeiqQmrkDlX4O/evipower-komercyjne.pdf

Skoro nie ma grzałek, to odpada część z grzałkami, ale reszta jest uniwersalna dla każdej PC powietrznej.

Im wyższa temp. wody, a niższa temp. powietrza - czytaj różnica między Tz a Gz - to spada COP, a wzrasta pobór prądu, by uzyskać takie same temp. wody.

Lepsza od Galmeta 16 kW, to tak:

C&H Evipower - Galmet 16 kW.jpg

- ale czy na pewno lepsza od Mitsubichi Zubadan (różnica, że Zubadan jest o mocy) 14 kW ?

Sprawdziłbym, ale nie znalazłem tabeli do Zubadana 14 kW.

edit..

google nie pomógł, ostatnio 80% wyników to informacyjne śmieci i reklamy.

Ale znalazłem na forum tabelkę wstawioną przez CNC:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334528-Pompy-Ciep%C5%82a-Mitsubishi-Zubadan-Power-Inverter-Mercedes-ju%C5%BC-w-przyst%C4%99pnej-cenie!&p=7393516&viewfull=1#post7393516

C&H Evipower - Galmet 16 kW.jpg

- i co ?

Zdecydowanie to Zubadan 14 kW jest wydajniejszy od porównywanych PC 16 kW.

W dodatku Zubadan podał moc z defrostem, Evipower nie podaje czy to jest moc maksymalna, czy z defrostami. Jak maksymalna to w zakresie temp. +2*C do -5*C należy obniżyć wykres w zakresie 0,5 do 1 kW.

edit..2

W sumie zależy w jakiej kategorii to rozpatrywać.

Evipower poszedł w grzanie wyższą temp. wody, uzyskując przy tym niższą moc grzewczą.

Zubadan wyciąga więcej mocy grzewczej, ale niżej wyciąga maksymalną temp. wody.

Edytowane przez Marco36

- ale czy na pewno lepsza od Mitsubichi Zubadan (różnica, że Zubadan jest o mocy) 14 kW ?

Sprawdziłbym, ale nie znalazłem tabeli do Zubadana 14 kW.

Ja miałem na myśli parametry a nie etykietę na opakowaniu. EVIPower 16kW pod względem mocy to raczej odpowiednik Zubadana 10kW.

Przy czym z punktu widzenia obowiązujących norm to etykieta na Zubadan jest sztucznie zaniżona (moc programowo obniżona).Ale w sumie nie ma to znaczenia. Moc trzeba dobrierać względem temperatury biwalentnej - dla różnych producentów będzie to inny "model mocowy". Cenowo też trzeba porównywać EVIPower 16kW do Zubadana 10kW.

Mówiąc o parametrach miałem na myśli COP który bije na głowę Zubadana szczególnie przy niskich temperaturach.

@Marco36: ale wiesz, że Zudban jest prawie 2 razy droższy od mojej? Różnica w cenie to w moim układzie 9 lat grzania.

Z którym Zubadanem porównujesz? 8kW ma A-15W55 9,22kW - a Twoja 16kW ledwie 9,3kW. Więc to z Zubadanem 8kW należy porównywać tę 16kW.

Edyta.

Do tego Zubadan podaje COP wg

"* według EN 14511 "

Czyli uwzględnia defrosty i pompy obiegowe w części, jaką pokonują opory wymiennika.

Evipower nie chwali się, jak te parametry zostały zmierzone i co uwzględniają (czyli wg jakiej są normy).

"* według EN 14511 "

Czyli uwzględnia defrosty i pompy obiegowe w części, jaką pokonują opory wymiennika.

Evipower nie chwali się, jak te parametry zostały zmierzone i co uwzględniają (czyli wg jakiej są normy).

Przy temperaturach dodatnich COP też jest wyższy. Faktycznie normy nie podali.

Chciałem zwrócić uwagę, że to jest pompa typu on/off przeznaczona do zastosowań komercyjnych (nie do domów), w której jednak zastosowano jedną z najlepszych sprężarek na rynku Copland Scroll EVI. Podejrzewam, że pompa może nawet nie mieć wbudowanej pompy obiegowej, a sterowanie może być tylko na zasadzie włączona / wyłączona gdzie nawet przepływ wody jest poza kontrolą pompy ciepła (ma to sens w sytuacji gdy jest to jedna z wielu pomp w kaskadzie zasilającej duży obiekt komercyjny).

Np. Kaizen w każdej chwili Ci udowodni , że ogrzewanie kablami w podłodze z COP=1 jest porównywalne , a nawet tańsze :)

Grzanie tańsze nie jest. Ale TCO do zeszłego roku zdecydowanie niższe przy kablach i kupowaniu prądu z sieci. Po tegorocznych cenach nie liczyłem - ale już mogą w konkurencji TCO wygrywać kable + PV przy wysokości dopłat od 15 grudnia 2022 jak ktoś wziął dopłatę węglową i RCEm z zeszłego roku. PC nieodmiennie na samym końcu przy domach spełniających WT2017 chociaż i niezbyt dużych.

Edytowane przez Kaizen

Przy temperaturach dodatnich COP też jest wyższy. Faktycznie normy nie podali.

Chciałem zwrócić uwagę, że to jest pompa typu on/off przeznaczona do zastosowań komercyjnych (nie do domów), w której jednak zastosowano jedną z najlepszych sprężarek na rynku Copland Scroll EVI. Podejrzewam, że pompa może nawet nie mieć wbudowanej pompy obiegowej, a sterowanie może być tylko na zasadzie włączona / wyłączona gdzie nawet przepływ wody jest poza kontrolą pompy ciepła (ma to sens w sytuacji gdy jest to jedna z wielu pomp w kaskadzie zasilającej duży obiekt komercyjny).

Zasadniczo jak piszesz. Kupowałem świadomie on/off, jako źródło ciepła dla posiadanego już bufora 800L, grzanego dotychczas grzałkami 3x7,5kw w G12W. Naczytałem się, że taki wariant najlepszy/najekonomiczniejszy. Pompa obiegowa jest wprawdzie poza pompą, ale sterowana przez pompę/sterownik.

Ogrzewanie pompą ciepła droższa niż gazem...

Właśnie dostałem pismo z PGiGN odnośnie nowych cen gazu (chociaż umowę wypowiedziałem w zeszłym roku).

Cena dla gospodarstw domowych na 2023 to 25 gr/kWh + opłat dystrybucyjna = ok 29 gr/kWh. Do tego opłata dystrybucyjna stała 7,75 zł/mc. Dla mojego poprzedniego zużycia (25k kWh) daje to 7343 zł rocznie

Do tego zostałem poinformowany, że w 2023 obowiązuje specjalna cena ochronna, podczas gdy regularna stawka to ponad 80gr/kWh. Czyli wyszłoby mi ze 25k zł rocznie.

Póki co, za prąd co dwa miesiące płacę 55,16 zł. Obawiam się że w którymś momencie będę musiał dopłacić, no ale może kilkaset złotych. Jakoś gaz mi się nie kalkuluje...

Edytowane przez trapper

Z którym Zubadanem porównujesz? 8kW ma A-15W55 9,22kW - a Twoja 16kW ledwie 9,3kW. Więc to z Zubadanem 8kW należy porównywać tę 16kW.

Edyta.

"* według EN 14511 "

Wyszukałem na szybko Zubana 14kW. 8kw to mogę latem w buforze wodę podgrzewać. W sezonie zimowym minimum u mnie były 2 grzałki po 7,5 kW a zasadniczo 3, szczególnie w okienku T2 13-15. Ta pompa ogólnie daje fajnie radę, tylko jak w wątku przewodnim, brakuje mi około 1h w południe. Dzięki Waszym sugestiom testuję już nowe ustawienia - w skrócie niższe temperatury plus ok. 2h w T1.

• Like 1

Mi wyszło ,że TCO miałbym mniejsze kupując kawalerkę , a i tak zdecydowałem się na dom ;)

Albo kupując rower zamiast samochodu...

Tyle, że ani kawalerka nie ma użyteczności domu, ani rower samochodu. A PC ma funkcjonalnie względem kabli same wady. Jedyna potencjalna zaleta to koszty.

8kw to mogę latem w buforze wodę podgrzewać.

Za to, jak sam cytujesz, @A-15W55 ma ledwo 80 (słownie osiemdziesiąt) wat wyższą moc, niż Zubadan 8kW. Czyli wtedy, kiedy potrzeba dużej mocy (w mrozy) różnica żadna.

Tabelka dla Zubadan 8kW wygląda tak:

attachment.php?attachmentid=379154

Jak widać przy A15W55 Zubadan potrafi zejść do 4kW a Evipower 18,2kW (i nie potrafi mniej). I to problem, bo jaka wężownica taką moc przeniesie? Jak musiał być mierzony COP w tych warunkach i ile wyniesie przy faktycznym grzaniu zasobnika z "normalną" wężownicą, a nie jakimś cudownym odbiorniku ogromnej mocy i sprawności do wypełnienia tabelki?

W sezonie zimowym minimum u mnie były 2 grzałki po 7,5 kW a zasadniczo 3, szczególnie w okienku T2 13-15. Ta pompa ogólnie daje fajnie radę

Jak przyszła rewolucja przemysłowa, to w fabrykach montowano wielkie silniki parowe które energię przenosiły na poszczególne piętra pasami transmisyjnymi. Całkiem fajnie dawało to radę, ale potrafiło wciągnąć coś i trzeba było maszynę zatrzymywać nawet, jak to nie było coś żywego.

Przyszły silniki spalinowe - i wymieniono silniki parowe na nie. Dalej czasami coś pasy wciągały, czasami latały palce czy całe ręce.

Przyszły silniki elektryczne - ta sama historia. Dopiero potem ktoś wpadł na myśl, że te pasy nie mają sensu bo silniczki można montować na miejscu, tam gdzie ich praca potrzebna.

Z PC jest podobnie. Przy podłogówce wywal ten bufor, bo tylko szkodzi.